Ørlandet blir base for USA strategiske atombombefly

28
B-1B Lancer.

U.S. Air Force har gjort Ørlandet flyplass til base for sine strategiske atombombefly B-1 Lancer. USA utplasserer et peronell på 200 folk til å være bakkemannskap for atombombeskvadronen. Dette ble kjent i ei melding fra U.S. European Command 2. februar 2021. Dette er bekreftet av Forsvaret.

De første av til sammen 200 amerikanske soldater er på plass i Trøndelag, dit de er fløyet med chartrede fly.

Selve bombeflyene er ennå ikke ankommet, og Forsvaret vil så langt ikke røpe hvor mange som kommer og når. Ørland er basen til 332 skvadron og deres 21 F-35A.

– Dette gir Forsvaret en god anledning til å trene alliert mottak og vertslandstøtte. Denne typen integrert trening med nære allierte øker begges evne til å samarbeide i våre nærområder. Samtreningen demonstrerer amerikansk forpliktelse til forsvaret av Norge og Europa, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland i ei pressemelding.

B-1B Lancer har vært på mange norgesbesøk, men 20. mai i fjor var første gang de samtrente med norske F-35A. Bombeflyene var da på en slags europaturné og trente sammen med en rekke Nato-land. Den gang var de altså bare i norsk luftrom, de var ikke stasjonert her.

Dette betyr at Norge trekkes stadig tettere inn i USAs framskutte krigsplaner. Som base for strategiske atombombefly kan ikke Norge unngå å bli bombemål i tilfelle et amerikansk angrep på Russland. Denne politikken har vært utviklet under Obama og Trump, og fortsetter altså med økt styrke under Joe Biden, som dessuten har stappet administrasjonen sin full av neocons, krigshissere og krigsforbrytere.

Les: Biden plukker Victoria «Fuck the EU» Nuland til State Department

Atlantic Council med strategi for kald krig mot Kina

Overraskelse: USA får enda en krigshisser som utenriksminister

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Erfaringsmessig jukses det over en lav sko når det kommer til begrep innen “forsvarspolitikk”. At et strategisk atombombefly skifter habitt, men vedlikeholder dens opprinnelige funksjon (“av økonomiske årsaker”) som også er førsteprioritet, kan man ikke sope under matta og kalle vrøvl. Blir ikke det litt naivt?

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hvorfor skulle det være nødvendig å lagre bombene permanent her? Responstiden fra disse flyene letter fra USA eller Jan Mayen er det avgjørende her. Men tilbake til spørsmålet; Hva skulle amerikanerne ellers bruke et bombefly til i Norge? Eller for å si det sånn; Hvorfor er det så viktig for deg at Norge skal bli et bombemål?

 3. Avatar for Brunders Brunders says:

  Jeg er absolutt i mot at Norge skal ha amerikanske baser,
  men jeg er like mye i mot at temaet forvrøvles av skjev propaganda.
  Seriøs debatt må handle om fakta, slik de ligger på bordet,
  ikke politisk betente magefølelser.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nå vil nok hverken USA eller Forsvarsdepartemanget her på berget utlevere faktagrunnlaget. Så vi må nok synse. Eller sannsynlighetsberegne. Så hva tror du disse bombeflyene skal brukes til siden du mener de er uegnet til å bombe med? Ikke at det er så viktig hva vi tror da russen kommer til å anta at de kommer til å brukes til å bombe dem. Og respondere følgende.

  En viktig radar i denne sammenhengen er Globus II-radaren i Vardø.

  Jaha. Kanskje noe lignende?

 5. Brunders ønsker seg fakta om utviklingen av Nato-USA krigen mot Russland. Som jeg jevnlig har påpekt: de om lag ti militære webbene i USA skriver knapt om noe annet - naturligvis også om Kina og Iran. Det militær-industrielle komplekset er mere ryggraden i USA nå enn det var dengang Eisenhower meldte alarm i sin siste tv-tale.
  overtdefense.com har 22 januar 2021 en grundig og detaljert analyse av hvordan Nato skal knuse den russiske enklaven Kaliningrad som huser 50 000 russiske soldater og naturligvis basen for Østersjøflåten.
  “Kaliningrad Gambit - Nato preemptive strike scenario” heter artikkelen og omfattende som den er,forteller en hvor langt krigsplanleggingen mot Russland er kommet. Å knuse det russisk militære nærværet i Kaliningrad er “crucial for the future war in Central Europe.” Hver minste detalj legges ut til offentligheten,men i Norge lukker absolutt hele etablissementet øynene. Det vet vi jo,men heller ikke til venstre finnes det øyne bortsett fra noen blogger som denne.

 6. Avatar for tjatta tjatta says:

  Det er interessant hvordan Brunders, Olaf og andre finner det maktpåliggende at disse er 100% faktuelle, men driter i at 99.9% av pressen driver med eventyr.

 7. Avatar for energo energo says:

  Her bør Steigan oppdatere seg på fakta. B-1B kan ikke bære atomvåpen:

  The B-1B no longer carries nuclear weapons; its nuclear capability was disabled by 1995 with the removal of nuclear arming and fuzing hardware. Under provisions of the New START treaty with Russia, further conversion were performed. These included modification of aircraft hardpoints to prevent nuclear weapon pylons from being attached, removal of weapons bay wiring bundles for arming nuclear weapons, and destruction of nuclear weapon pylons. The conversion process was completed in 2011, and Russian officials inspect the aircraft every year to verify compliance.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Rockwell_B-1_Lancer

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

20 flere kommentarer

Deltakere