Den som har skal få: Fem selskaper deler nesten halvparten av koronastøtten

0
Illustrasjon: Shutterstock

Regjeringa har konsekvent fulgt Matteus-prinsippet i sin utdeling av koronastøtte: Oslo Plaza, Scandic, Hurtigruten, Color Line-gruppen og seismikkselskapet PGS har fått 46 prosent av tildelingene fra den nye kompensasjonsordningen. Resten deles av 2800 bedrifter.

I Matteusevangeliet i Det nye testamentet, kapittel 13, vers 12 heter det:

«For den som har, ham skal gis, og han skal ha overflod; men den som ikke har, fra ham skal endog tas det han har.«

Det kan virke som om regjeringa har gjort sitt ytterste for å etterleve Matteus 13.12 når den har fordelt de såkalte koronamidlene. Milliardærene, som så absolutt har i overflod fra før, får kononamillioner i bøtter og spann, mens småbedrifter, kunstnere og små, sjølstendige næringsdrivende får knapper og glansbilder – eller ingenting!

Mange reagerer med forbannelse på dette, og det med god grunn.

Men oppriktig talt; har de ikke skjønt at dette er klassekamp? Koronakrisa har både nasjonalt og internasjonalt vært en gigantisk verdioverføring fra samfunnet og vanlige folk til de rikeste av de rike.

Den økonomiske virkninga av koronakrisa så langt kan summeres opp i to enkle tall. Business Insider: Milliardærene tjente 3.900 milliarder dollar under pandemien. The Guardian: Covid-19 har kostet verdens arbeidere 3.700 milliarder dollar.

Og så lenge regjeringa får lov å holde på med sin lockdownpolitikk vil de fattigste bli fattigere, småbedriftene gå konkurs og pengeflytterne i milliardærsjiktet øke formuene sine. Dette er fullstendig forutsigbart. Vi slo fast allerede i fjor vinter at det var dette som ville skje. Og det har skjedd, og det vil fortsette så lenge milliardærenes regjeringer får lov å holde på som de har gjort.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.