Informasjonskrigen mot Russland truer akademisk frihet

19
Illustrasjon: Shutterstock
Glenn Diesen

Av Glenn Diesen.

Jeg vil gjerne takke Steigan for å publisere mitt tilsvar til TV2. Den 5.2.2021 anklaget TV2 meg for a drive propaganda for den russiske staten. TV2 nekter meg tilsvar som jeg har krav på ifølge Vær Varsom plakaten, punkt 4.15. Deres argument er at de la ved et sitat fra meg som de anser som tilsvar, til tross for at dette ikke besvarte de veldig alvorlige og stygge anklagene. Artikkelen til TV2 var politisk motivert og beviser mitt poeng om farene fra informasjonskrigen med Russland. 

I en artikkel av TV2 blir jeg hengt ut for å skrive kronikker for den russiske kanalen RT. Jeg skriver også for amerikansk, australsk, dansk, tysk og norsk media – men det er visst kun min deltakelsen i russisk media som er problematisk.

TV2s journalist, Øystein Bogen, mener jeg driver med propaganda ettersom RTs egen sjefredaktør har erkjent at det pågår en «informasjonskrig». I 2011 erkjente også Hillary Clinton i den amerikanske kongressen at «vi er i en informasjonskrig» og private amerikanske mediene er ikke nok for å vinne denne informasjonskrigen mot Amerikas fiender.

Hvorfor skriver jeg for RT? Jeg deltar ikke i en informasjonskrig, men jeg erkjenner at informasjonskrigen går begge veier og dette reduserer mangfoldet av perspektiver i vår media. Informasjonskriger er skadelige for åpne samfunn ettersom det skaper et dilemma mellom demokratisk debatt og behovet for å mobilisere meninger mot den fiendtlige makten.

Hovedproblemet i europeisk sikkerhet etter den kalde krigen er at forsøket på å bygge et Europa uten Europas største landet resulterer i at sikkerhetsinteresser til Vesten og Russland blir totalt motstridende. Men når var sist noen av oss åpnet en avis der russiske sikkerhetsinteresser ble engang diskutert? Istedenfor blir konflikter kun presentert som uforenlige verdier. Da vi erkjenner konkurrerende sikkerhetsinteresser kan fred bli fremmet med forståelse og kompromiss, men om konflikter blir tolket som gode mot onde verdier så blir forståelse og kompromiss likestilt med nederlag og forræderi. Varende fred krever istedenfor at det gode seirer over det onde. Dette perspektivet ser jeg nesten daglig da jeg åpner aviser.

Vi burde være veldig kritiske til hvordan informasjonskrigen påvirker både den russiske og vestlige mediedekningen. Vi burde være kritisk da fakta-sjekk organer ikke sjekker fakta som en objektiv virkelighet, men sensurerer motargumenter. Vi burde være kritisk da både USA og Russland stempler medier som «foreign agents». Og vi burde være kritisk til journalister som anser seg selv som soldater i en informasjonskrig.

Gjennom årene har jeg vært både kritisk og positiv til russisk politikk. For eksempel, i min nyeste bok, «Russian Conservatism», skriver jeg mye om autoritære tradisjoner gjennom russisk historie. Men det er ikke jobben til akademikere eller journalister å polarisere poltikken som pro- eller anti-Russland.

Det er ganske utrolig at Øystein Bogen i TV2 kan publisere en hel artikkel som anklager meg for å drive propaganda uten å henvise til ett eneste feilaktig argument. Utdannet ved Etterretningshøgskolen, Bogen er best kjent for å ha skrevet «The Kremlin’s Trojan Horses» for en amerikansk tenkesmie, der han kartlegger norske dissidenter i politikk og media som han anklager for å fremme russiske interesser. Bogen inkluderer tre av våre politiske partier, FrP, SV og Rødt, som Kremls trojanske hester, skyldig i forbrytelsen å argumentere for reduksjon av sanksjoner eller en mer nøytral utenrikspolitikk. Om dette skjedde i Russland, ville vi riktig kalle det propaganda.

Men jeg takker Bogen for å bevise min hypotese om at informasjonskriger skader journalistisk integritet og åpen debatt i akademia.

Les også: Mccarthyisme på norsk: TV 2 driver hetskampanje mot professor

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for runeulv runeulv says:

  Man skal høre mye før øra ramler av.

  Det er veldig lenge siden de progressive tok livet av den.

  Øystein Bogen er forsåvidt en riktig feiging, som ikke vil svare på hvorfor europeiske menn skal være villige til å dø i krig for å forsvare Vesten, når planen er å gjøre oss til hatede minoriteter i egne land?

 2. Avatar for Slangen Slangen says:

  Dansk eigde TV2 har norsk statleg konsesjon. Sett den i spel, klag og forlang at redaksjonen gir lovleg tilsvarrett. Du har ei god sak.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Her brenner “de progressive(les sosialistene)” Giordano Bruno på en stake.

  images

 4. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  RT er en statlig kanal. De representerer det redaksjonelle synet til staten som eier kanalen, akkurat slik som NRK, BBC osv. osv… gjør… å tro noe annet er rørende naivt.

  Myten om en “fri og uavhengig presse” er direkte farlig. Vi har ikke noen “fri og uavhengig” presse. “Fri” fra hva da? “uavhengig” fra hva da? Alle har eiere og finansiering som betyr at du må ha en viss redaksjonell linje. Eierne bestemmer hva det skrives om og hvordan det vinkles, så enkelt er det faktisk. Redaksjonell frihet er en myte.

  Det triste faktum er at mediebildet består av ulike former for propaganda. Her har dere definisjonen rett fra wikipedia:

  Information, especially of a biased or misleading nature, used to promote a political cause or point of view.

  Når leste du sist en nyhet om politkk som ikke var “biased” eller som ikke “promoted a political cause or point of view?”

  "KORONAMUTANT OPPDAGET I INDRE ØSTFOLD!"

  Er nyheter med overskrifter som dette “nyheter” eller er det propaganda? Svaret burde være åpenbart…

  Medielandskapet er nå så politisert, at leser du bare “mainstream media” får du bare en vinkling på “sannheten” (mao. propaganda). Derfor har flere, inkludert megselv, skjønt at for å forstå verden må du lese propaganda fra flere sider så etter å ha lest VG og sett litt på BBC leser du RT for et annet perspektiv, deretter svipper du innom Steigan, OffGuardian eller andre som igjen har et tredje syn på saken. Skal du lese om noe som skjer i midtøsten svipper du kanskje innom Al-Jazeera… etc etc.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Et av Kierkegaards pseudonymer var Anti-Climacus. Det kan tolkes som han var klimafornekter og høyreekstrem. Hvor er PST og deplattformerne??

 6. Trugar akademisk fridom - det gjer også informasjonskrigen mot Israel. For ikkje å snakkar om informasjonskrigen mot klimaendringane. Folk har fått sparken for å ytra feil meiningar om klimaet.

 7. Avatar for INK INK says:

  Her en sak fra BBC som stiller spørsmål om CIA-agenter og diplomater er blitt utsatt for russiske mikrobølgevåpen:

  Det som er mest interessant, etter min menig: Plutselig stilles det ikke lenger spørsmål om mikrobølger kan skade på ikke-termiske nivåer. Russerne har jo forsket på slike skadevirkninger svært lenge, og har vært klare på at det er skadevirkninger av denne typen “svak” stråling siden 70-tallet.

  Russland har forresten nylig forbudt bruk av mobilteknologi i undervisning, inkludert hjemmeundervisning, de har forbudt å sette opp basestasjoner (mobilmaster) i nærheten av skoler og de har senket grenseverdiene i det offentlige rom betraktelig.

  Leder i det russiske strålevernet har twittret om disse nye lovene og bemerker at hensyn til helse har vunnet over telekomnæringens lobbyister

 8. Avatar for INK INK says:

  Tja, det er egentlig veldig gammelt nytt og ikke første gang det skjer. Det er til og med publisert en del studier om tilsvarende hendelser for flere tiår siden.

  Jeg antar slike våpen nå brukes av begge/alle parter:
  “The National Academy of Sciences (NAS) Report (…) states that “overall, directed pulsed RF (radio frequency) energy, especially in those with the distinct early manifestations, appears to be the most plausible mechanism in explaining these cases among those that the committee considered.””

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

11 flere kommentarer

Deltakere