Den største klassekrigen i historien – kamuflert som helsekrise

76
Illustrasjon: Shutterstock

Av Pål Steigan.

Historikeren Lars Borgersrud hadde et leserinnlegg i avisa Klassekampen 8. februar 2021 der han stilte kritiske spørsmål til den talen undertegnede holdt foran Stortinget 19. desember 2020. Sjølve talen kan du høre her. Her er mitt svar som er publisert i Klassekampen 11. februar 2021:

Takk til Lars Borgersrud (LB) for at han trekker fram min tale utenfor Stortinget 19. desember. Da får den et større publikum.

LB, som jeg har stor respekt for, har ikke fått med seg de verdenshistoriske hendelsene vi opplever:

Finanskrisa i 2008 løste ikke kapitalismens problemer. Verden var overmoden med ei ny krise. Kapitalismen trengte ødeleggelser av produktivkrefter i massivt omfang. Vanligvis skjer dette gjennom krig. Denne gangen har det skjedd gjennom å stenge økonomien, gjennom såkalt «lockdown». Som Tollef Hovig skriver på steigan.no: «Det er her pandemikrisen løser problemet for kapitalen.»

Lockdown: massiv ødeleggelse av produktivkrefter og hundrevis av millioner arbeidsløse.  ILO: tapte arbeidstimer i 2020 tilsvarer 255 millioner heltidsjobber. FAO: 70 prosent flere rammes av sult. 

Milliardærene tjente 3.900 milliarder dollar under pandemien. Covid-19 har kostet verdens arbeidere 3.700 milliarder dollar. De urimelige tilskuddene til norske milliardærer er bare småpenger i forhold.

Dette må være den største seieren for kapitalen i klassekrigen med arbeidsfolk. Arbeiderklassen er totalt paralysert, pålagt en utrolig mengde forbud og sviktet av sine ledere.

Ja, Solberg bør avsettes og stilles for retten. Da hun lanserte unntaksloven i fjor sa ledende jurister, også fra Rødt, at det var «demokratisk galskap». Nå har galskapen pågått nesten ett år. 

Grunnlovens paragrafer om møte-, demonstrasjons- og forsamlingsfrihet er satt til side. (I hvert fall Grunnlovens § 16, § 94, § 101 og § 106, samt en rekke artikler i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.) Sentrale menneskerettigheter, som personlig frihet, er under harde angrep. Barnekonvensjonen blir brutt regelmessig. 

Det har ikke blitt begått så grove brudd på Grunnloven siden okkupasjonen. Det tror jeg LB er klar over. Da bør han rette skytset mot de skyldige.

I Norge: Tre ganger så mange døde under influensaepidemien i 2017. Er det pandemi? Etter WHOs definisjon fra før 2009, nei, med den nye definisjonen, ja.

Les også: Den største krisa i kapitalismens historie – kamuflert som ei helsekrise

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Jan123 Jan123 says:

  Koronakrisa er kjempebeleilig i så måte - i grafen under ser man såkalt “quantitate easing” som tilsvar på repo-krisa som startet i September 2019, det var litt før COVID19 - Så økonomien var rett og slett på vei ned i dass FØR COVID19.

  PS: Finanskrisa i 2007-2008 startet med… krise i repo-markedet… quantitative easing… Det er samme greia som utspiller seg nå, og vi er egentlig midt i finanskrise 2.0, som startet før noen en gang visste hva COVID19 var. Fint å ha noe å skylde på da, spørs om folket hadde vært like velvillige til å “baile ut” alt mulig hvis det ikke var for COVID19…

  image

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Norge er blitt et hedgefond og må levere kvartalsregnskap til eierne. No more mr Nice Guy. Eller som det blir på norsk hr Nisse Goy.

 3. Avatar for Anki Anki says:

  Det er mange perspektiver der ute. Hva “kamuflasjen” egentlig er ment å dekke over er det mange som både vet og/eller har meninger om. For min del forholder jeg meg primært til “sensurert materiale”. Når noen har så jævla stort behov for å hindre lovpålagt ytringsfrihet, det være seg med hjemmel i Grunnlovens § 100, The First Amendment, eller desslike, er det all mulig grunn til å lytte til varselklokkene. “De” har noe å skjule. Den som har noe å skjule skal man ikke ha tillit til. As simple as that. I den gamle verden het dette sunn fornuft. I den orwelliske utgaven heter det konspi/ytterligående høyre-ekstremister"/wtf.

 4. Et biologisk våpen ville vært litt mer potent…
  400-500 gamle døde i fjor

  Skal man lage slike våpen ser jeg for meg litt mer neseblod og folk som faller om på gatene

 5. Det meste skyldes jo bare tilfeldigheter…
  bilde

 6. Avatar for INK INK says:

  Psykopater finnes og makt korrumperer. Men jeg synes det er for enkelt å forklare ting med at ALLE politikere er psykopater.
  Hanlons barberblad: Aldri tilskriv til ondskap der dumhet er tilstrekkelig forklaring

  Men så virker det som om mange som ikke er dumme og heller ikke er onde allikevel kjøper rådende narrativer.,… :thinking:

  Der er jeg for så vidt enig.

 7. Avatar for aford aford says:

  Eller, som det heiter på nynoregsk: Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.

  Det finnes også et appendix til Hanlon:

  DJYAfvUWAAIMyYu

 8. Island innfører også vaksinepass…

  Problemet med folk som tror dette viruset er farlig er at de villig gir fra seg sine rettigheter og sin frihet til storebror.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

68 flere kommentarer

Deltakere