Den største klassekrigen i historien – kamuflert som helsekrise

0
Illustrasjon: Shutterstock

Av Pål Steigan.

Historikeren Lars Borgersrud hadde et leserinnlegg i avisa Klassekampen 8. februar 2021 der han stilte kritiske spørsmål til den talen undertegnede holdt foran Stortinget 19. desember 2020. Sjølve talen kan du høre her. Her er mitt svar som er publisert i Klassekampen 11. februar 2021:

Takk til Lars Borgersrud (LB) for at han trekker fram min tale utenfor Stortinget 19. desember. Da får den et større publikum.

LB, som jeg har stor respekt for, har ikke fått med seg de verdenshistoriske hendelsene vi opplever:

Finanskrisa i 2008 løste ikke kapitalismens problemer. Verden var overmoden med ei ny krise. Kapitalismen trengte ødeleggelser av produktivkrefter i massivt omfang. Vanligvis skjer dette gjennom krig. Denne gangen har det skjedd gjennom å stenge økonomien, gjennom såkalt «lockdown». Som Tollef Hovig skriver på steigan.no: «Det er her pandemikrisen løser problemet for kapitalen.»

Lockdown: massiv ødeleggelse av produktivkrefter og hundrevis av millioner arbeidsløse.  ILO: tapte arbeidstimer i 2020 tilsvarer 255 millioner heltidsjobber. FAO: 70 prosent flere rammes av sult. 

Milliardærene tjente 3.900 milliarder dollar under pandemien. Covid-19 har kostet verdens arbeidere 3.700 milliarder dollar. De urimelige tilskuddene til norske milliardærer er bare småpenger i forhold.

Dette må være den største seieren for kapitalen i klassekrigen med arbeidsfolk. Arbeiderklassen er totalt paralysert, pålagt en utrolig mengde forbud og sviktet av sine ledere.

Ja, Solberg bør avsettes og stilles for retten. Da hun lanserte unntaksloven i fjor sa ledende jurister, også fra Rødt, at det var «demokratisk galskap». Nå har galskapen pågått nesten ett år. 

Grunnlovens paragrafer om møte-, demonstrasjons- og forsamlingsfrihet er satt til side. (I hvert fall Grunnlovens § 16, § 94, § 101 og § 106, samt en rekke artikler i Den europeiske menneskerettskonvensjonen.) Sentrale menneskerettigheter, som personlig frihet, er under harde angrep. Barnekonvensjonen blir brutt regelmessig. 

Det har ikke blitt begått så grove brudd på Grunnloven siden okkupasjonen. Det tror jeg LB er klar over. Da bør han rette skytset mot de skyldige.

I Norge: Tre ganger så mange døde under influensaepidemien i 2017. Er det pandemi? Etter WHOs definisjon fra før 2009, nei, med den nye definisjonen, ja.

Les også: Den største krisa i kapitalismens historie – kamuflert som ei helsekrise

Forrige artikkel– Covid-19 svekker demokratiforsvaret
Neste artikkelSkal betegnelsene mor/far og kvinne/mann ut av lovverket?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).