Oljeselskapet Total er nervøse for sitt gigantprosjekt i Mosambik

0
Foto: Total

Toppsjefen for det franske oljeselskapet Total, Patrick Pouyanné, møtte Mosambiks president Filipe Nyusi 18. september 2020 for å diskutere den økende terrorvirksomheten til Den islamske statens utløper i Mosambik. Som vi meldte i artikkelen Terroristene i det nordlige Mosambik har ISCAP, Islamic State Central African Province, styrket seg kraftig i den nordlige provinsen Cabo Delgado.

Denne lavintensive krigen skal ha kostet 1900 mennesker livet og fordrevet over 250.000, og den pågår bare 60 kilometer fra gigantprosjektet til Total der det skal investeres hele 20 milliarder dollar i naturgassutvinning.

Totals toppsjef var tydeligvis også bekymret over meldingene fra Amnesty International om at hæren i Mosambik har gått fram med stor brutalitet i regionen. De militære i Mosambik tilbakeviser anklagene, men det er publisert sterke videoer som taler sitt eget språk, blant annet en video der soldater jager en naken kvinne, banker henne opp, for så å skyte henne til døde.

Henrettelsen av den forsvarsløse kvinnen ble utført av de samme sikkerhetsstyrkene som vokter naturgassanlegget sier Center for Democracy and Development, som er en lokal NGO. Adriano Nuvunga, som leder senteret sier at det ikke er mulig å skille gasselskapene og deres sikkerhet fra de militæraksjonene som pågår i Capo Delgado. Det dreier seg om de samme styrkene.

Kartet fra Total viser hvor gasfeltene befinner seg.

Total prøver å distansere seg fra volden, men det er et faktum at selskapet har inngått en sikkerhetsavtale med staten Mosambik der sikkerhetsstyrkene påtar seg ansvaret for å beskytte anleggene deres. Den beryktede Erik Prince, grunnleggeren av Blackwater, har sagt at han og hans folk via det Dubai-baserte selskapet Lancaster 6 og det statseide og skandaleomspunne selskapet ProIndicus skal klare å «rydde opp i situasjonen».

I tillegg til Total er også blant annet ExxonMoobil, Qatar Petroleum og Mitsui deltakere i gassprosjektene i Cabo Delgado.


IS-terrorister på offensiven i det nordlige Mosambik

Terroristene i det nordlige Mosambik

Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.