Oljeselskapet Total er nervøse for sitt gigantprosjekt i Mosambik

0
Foto: Total

Toppsjefen for det franske oljeselskapet Total, Patrick Pouyanné, møtte Mosambiks president Filipe Nyusi 18. september 2020 for å diskutere den økende terrorvirksomheten til Den islamske statens utløper i Mosambik. Som vi meldte i artikkelen Terroristene i det nordlige Mosambik har ISCAP, Islamic State Central African Province, styrket seg kraftig i den nordlige provinsen Cabo Delgado.

Denne lavintensive krigen skal ha kostet 1900 mennesker livet og fordrevet over 250.000, og den pågår bare 60 kilometer fra gigantprosjektet til Total der det skal investeres hele 20 milliarder dollar i naturgassutvinning.

Totals toppsjef var tydeligvis også bekymret over meldingene fra Amnesty International om at hæren i Mosambik har gått fram med stor brutalitet i regionen. De militære i Mosambik tilbakeviser anklagene, men det er publisert sterke videoer som taler sitt eget språk, blant annet en video der soldater jager en naken kvinne, banker henne opp, for så å skyte henne til døde.

Henrettelsen av den forsvarsløse kvinnen ble utført av de samme sikkerhetsstyrkene som vokter naturgassanlegget sier Center for Democracy and Development, som er en lokal NGO. Adriano Nuvunga, som leder senteret sier at det ikke er mulig å skille gasselskapene og deres sikkerhet fra de militæraksjonene som pågår i Capo Delgado. Det dreier seg om de samme styrkene.

Kartet fra Total viser hvor gasfeltene befinner seg.

Total prøver å distansere seg fra volden, men det er et faktum at selskapet har inngått en sikkerhetsavtale med staten Mosambik der sikkerhetsstyrkene påtar seg ansvaret for å beskytte anleggene deres. Den beryktede Erik Prince, grunnleggeren av Blackwater, har sagt at han og hans folk via det Dubai-baserte selskapet Lancaster 6 og det statseide og skandaleomspunne selskapet ProIndicus skal klare å «rydde opp i situasjonen».

I tillegg til Total er også blant annet ExxonMoobil, Qatar Petroleum og Mitsui deltakere i gassprosjektene i Cabo Delgado.


IS-terrorister på offensiven i det nordlige Mosambik

Terroristene i det nordlige Mosambik

Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika


Forrige artikkelStorbritannia: Nå dør ti ganger så mange av influensa og lungebetennelse som av covid. Men psykosen består.
Neste artikkel– Militær bruk av 5g-teknologi får avgjørende betydning
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).