Terroristene i det nordlige Mosambik

0
Mosambikanske soldater i aksjon mot terroristene i den nordlige delen av landet. Kilde: AfricaNews

Den islamske statens utløper i Mosambik har gjennomført en serie med væpnede aksjoner i 2020. De kalles ISCAP, Islamic State Central African Province, og de har styrket seg kraftig i den nordlige provinsen Cabo Delgado. I vår tok de landsbyen Quissanga og deretter tok de midlertidig kontroll over byen Mocimboa de Praia. Dette er et område der utenlandske oljeselskaper arbeider med et stort gassprosjekt til 60 milliarder dollar.

Les: IS-terrorister på offensiven i det nordlige Mosambik

Bare i september 2020 har det vært registrert 17 forskjellige terroristaksjoner i Cabo Delgado, skriver Armed Conflict Location & Event Data Project (ACLED) i en rapport. ACLED er knyttet til tenketanker i USA, og dermed til amerikansk etterretning, og må leses deretter.

Kilde: GlobalSecurity.org

I området rundt Mocimboa da Praia har terroristene gjennomført angrep på mindre landsbyer. 7. september angrep de landsbyen Rueia og dagen etter Olumboa. 72 boliger ble brent til grunnen og innbyggerne flyktet inn i mangroveskogen. Landbyen Pamuto og øya Ilha Metundo ble også angrepet. 12. september ble det rapportert harde kampen mellom terroristene og sikkerhetsstyrker i Manilha 15 kilometer nord for Mocimboa da Praia.

Dette kartet fra ACLED viser områder der det nylig har vært terroraksjoner.

Disse aksjonene er også omtalt i Política Moçambiqana, som også er støttet av vestlig etterretning.

Zitamar News skriver at både rerroristene og myndighetene har erklært seier etter disse kampene. De har en egen nettside som oppdatere nyheter fra Cabo Ligado her.

Skjermdump fra IS-terroristenes egen video.

Amnesty International har publisert en rapport som setter søkelyset på regjeringsstyrkenes opptreden og rolle i disse kampene. Rapporten anklager sikkerhetsstyrkene for å ha bedrevet tortur og alvorlige brudd på menneskerettighetene. De militære i Mosambik tilbakeviser anklagene, men det er publisert sterke videoer som taler sitt eget språk, blant annet en video der soldater jager en naken kvinne, banker henne opp for så å skyte henne til døde.

Jasmine Opperman, som er ekspert på regionen og jobber for ACLED, sier til AfricaNews at det at terroristene har etablert seg i dette området og evner å gjennomføre aksjoner i et slikt format, har allerede regional og internasjonal betydning. Myndighetene er nødt til å reagere nå, sier hun, ellers vil dette kunne spre seg og bli mye alvorligere.

Terroristene i ISCAP opererer i Den demokratiske republikken Kongo og i Mosambik. De erklærte sin lojalitet til IS og Baghdadi i 2018. Deres mål er å etablere et kalifat i regionen. De hevder at den formen for islam som praktiseres i Mosambik er i strid med Muhammeds lære og truer muslimene der med våpen til å følge deres påbud. De har forbindelser med al-Shabaab i Somalia.

Det hevdes at Mosambik har leid inn leiesoldater fra Sør-Afrikas Dyck Advisory Group (DAG), den russiske Wagner Group, og Erik Prince’s Frontier Services Group.

Det hersker liten tvil om at det er en sammenheng mellom terroristenes økte aktivitet i Mosambik og kampen om naturressursene i regionen. USA og vestmaktene fører en lavintensiv krig mot Kina om hegemoniet på det afrikanske kontinentet. Der det er terrorister oppstår «behovet» for utenlandsk «hjelp», og da er den langsomme intervensjonen i gang.

Apokalypse nå: Gribbene samles om Afrika


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelEU-parlamentet vedtok russofobiske resolusjoner
Neste artikkelDin mann i retten under Assange-høringen – Dag 12
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).