IS-terrorister på offensiven i det nordlige Mosambik

0
Foto: Moz24

Islamistiske militser som er tilknyttet IS har styrket seg kraftig i den nordlige provinsen Cabo Delgado i Mosambik. Først tok de landsbyen Quissanga og deretter tok de midlertidig kontroll over byen Mocimboa de Praia. Dette er et område der utenlandske oljeselskaper arbeider med et stort gassprosjekt til 60 milliarder dollar, skriver BBC. Hundrevis av mennesker er blitt drept og tusenvis fordrevet i løpet av de siste tre årene med terroristgruppas aksjoner i Cabo Delgado, som er en av de fattigste provinsene i Mosambik.

Cabo Delgado er den nordligste provinsen i Mosambik.

I april 2020 har IS tatt landsbyene Menquelewa og Muidumbe uten å møte noe særlig motstand fra regjeringsstyrkene.

Innbyggere forteller til den mosambikiske nyhetskanalen Moz24 at terroristene satte fyr på boliger, banker, administrasjonslokaler og bensinstasjoner.

«Vi vil at alle her skal lyde islamsk lov,» sier en talsmann fra IS til AFP. «Vi vil ikke ha ei regjering av vantro, vi vil ha ei regjering fra Gud»

Målet til IS er å opprette et «kalifat» i Mosambik. Denne gruppa tilhører det som er omtalt som Islamic State Central Africa Province (ISCAP).

Tusenvis av mennesker har flyktet fra havnebyen Pemba på grunn av terroristangrepene. Cabo Delgado har 2,2 millioner innbyggere og Pemba noe over 200.000.

Riktignok har Den islamske staten lidd nederlag i Irak og Syria, men den er på offensiven både i Nigeria, Mali og Tsjad, og flere steder i Øst-Afrika. Gruppa er islamistisk og terroristisk, og den opptrer som et redskap for imperialistiske makter til å skape uro, splittelser og krig.

Les også: Frykt for saudi-eksportert ekstremisme i Afrika


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelLiten støtte for «Artikkel 5» i NATOs medlemsland
Neste artikkelØkonomisk krise og dødelighet