– Militær bruk av 5g-teknologi får avgjørende betydning

0
5G blir viktig for å styre militære dronesvermer. Shutterstock

Av Martin Langvad.

I et leserinnlegg i Hufvudstadsbladet den 16 september skriver Lea Launokari, Kvinnor för fred, Elisabeth Nordgren, Svenska fredsvänner i Helsingfors at «ifølge militære eksperter kommer 5g å være avgjørende for utviklingen av nye hypersoniske våpen, inkludert atomvåpen, og den nye teknologien kommer til å spille en nøkkelrolle i stridsnettverk».

Innlegget nevner videre at det i september 2018 ble holdt et arrangement ved Bundeswehr Cyber Innovation Hub i Berlin-Charlottenburg der det ble sagt i åpningstalen at «frekvenser er fremtidens makt». I en rapport, som ble publisert i desember 2018 på den tyske hærens hjemmeside, kommer det frem at det blir opprettet en testbataljon som skal ta i bruk de nye digitaliseringsmulighetene med umiddelbar virksomhet.

De skriver også om at i USAs 5g-strategi, som ble godkjent i mai i år, slås det fast at «forsvarsdepartementet må utvikle og benytte nye operative konsept, som bruker den allesteds nærværende forbindelsen som 5g-funksjonene byr på, for å øke våre styrkers effektivitet, motstandskraft, hurtighet og evne til å drepe». Pentagon har allerede eksperimentert med militær bruk av 5g på fem militærbaser. Ytterligere eksperimenter skal gjennomføres ved sju baser til.

I et innlegg War on the rocks fra mars 2020 skrevet av Milo Medine, visepresident for Googles trådløse avdeling og medlem av det amerikanske forsvarets innovasjonsgruppe, og Gilman Louie, grunnlegger og tidligere CEO av In-Q-Tel (ofte kalt CIAs eget risikokapitalselskap) og rådgiver til det amerikanske forsvarets innovasjonsgruppe kommer dette frem:

«De gode nyhetene er at Pentagon tar proaktive steg i riktig retning. For eksempel, høsten 2019, annonserte de fire militærbaser hvor 5g skal testes, mens luftvåpenbasen Hill skal bli hovedstedet for eksperimentering på ‘spectrum sharing’. I tillegg deltar ikke bare forsvarsdepartementet i samtaler med den nasjonal telekommunikasjons assosiasjonen og kongressen for å dele hundrevis av megahertz av sin del av spektrumet, det har også blitt tatt grep for å samarbeide med det private i det henseende».

Erica D. Borghard er Assistant Professor ved Hærens (USA) Cyber Institutt ved West Point. Shawn W. Lonergan er reserveoffiser i hæren i innovasjonskommando 75 og forsker ved Hærens Cyber Institutt. De har skrevet enn artikkel som er publisert på Council of Foreign Relations hjemmeside.

«Militær bruk av 5g-teknologi har essensiell betydning både strategisk og på slagmarken for USA. Historisk sett har det amerikanske militæret nytt enorme fordeler ved å bruke den aller nyeste teknologien på slagmarken. 5g-teknologi har lignende innovativt potensial. Det mest åpenbare er at neste generasjon av telekommunikasjon vil direkte forbedre militær kommunikasjonskapasitet. Men, i tillegg vil det også skape en multipliserende effekt på utviklingen av andre militære teknologier som robotikk og kunstig intelligens. For eksempel, kunstig intelligens og maskinlæring, slik som forsvarsdepartementets Project Maven, kan forbedres kraftig med dataprosesseringshastigheten som 5g-infrastruktur kan tilby. I det vi kommer inn i en æra med mye maktkamp mellom USA og Kina har USA en forlokkende strategisk interesse av å være i spydspissen av disse nye utviklingene

Lockheed Martin vil også med. Selskapets sjef, Jim Taiclet, ønsker at Lockheed Martin skal utvide sin virksomhet til å gjelde kommunikasjonsteknologi, i motsetning til bare luftkraft og forsvarsrelatertvirksomhet. Han sier det kommer an på om kunden (altså den amerikanske regjeringen) kommer til å finansiere selskapets forsking og utvikling av 5g-teknologi.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.