Storbritannia: – 16 000 kan ha dødd av «lockdown»

0
Illustrasjon: Shutterstock

Storbritannia har fulgt politikken med å stenge landet, såkalt «lockdown». Nå sier analyser som er gjort for myndighetene at denne stengninga i seg sjøl kan ha ført til 16.000 døde. Det er det statistiske byrået Office for National Statistics (ONS) som har gjort denne analysen, og de er kommet til at at av de 38.500 som er registrert som døde av covid-19 i Storbritannia kan så mange som 41 prosent ha dødd på grunn av manglende medisinsk behandling heller enn av viruset. Dette skriver Sky News.

En grunn til at folk har dødd er at de har hatt vansker med å få medisinsk hjelp på grunn av kovidkrisa eller de har vært redde for å oppsøke sjukehus.

Dagbladet omtaler rapporten og skriver:

Legene som gransket de mange dødsfallene, advarte i den britiske avisa The Guardian om det de kaller en «epidemi av ensomhet» under isolasjonsperioden i Storbritannia.

– Covid-19-pandemien skaper også en epidemi av ensomhet, ikke bare for eldre mennesker, sa professor Martin Marshall, leder for den britiske legeforeningen Royal College of General Practitioners den gang.

De daglige dødstallene kan bli droppet

Den britiske helseministeren Matt Hancock har beordret en full og høyt prioritert granskning av hvordan Public Health England (PHE) beregner dødsfall fra covid-19 i sine daglige rapporter. Dette skrev den britiske avisa The Independent.

Vi omtalte dette her.

Professor Yoon K Loke, ved University of East Anglia og Carl Heneghan, professor i evidensbasert medisin ved Nuffield Department of Primary Care skrev i en artikkel 16. juli 2020 at PHEs måte å registrere covid-dødsfall på er slik at «enhver som noensinne har blitt registrert med viruset vil bli registrert som å ha dødd av det.»

De skriver at PHE tilsynelatende ikke vurderer hvor lenge det er siden testresultatet, eller om personen har fått vellykket behandling og blitt friskmeldt. «Enhver som har blitt testet som covid-positiv og så har dødd på et seinere tidspunkt, uansett dødsårsak, vil bli inkludert i PHE-statistikken over covid-dødsfall.»

Dette betyr, sa de to forfatterne i en kommentar at «en pasient som har testet positivt, men har fått vellykket behandling og blitt utskrevet fra sjukehuset, vil bli regnet som covid-død hvis pasienten dør av hjerteslag eller blir overkjørt av bussen tre måneder seinere.»

Nå foreligger rapporten til helseministeren og den bekrefter at PHEs tellemåte overvurderer antallet som faktisk har dødd av covid-19. Dette skriver The Telegraph. Kritikken fra Loke og Henghan er altså bekreftet, og resultatet er antakelig at den daglige rapporteringa av covid-dødsfall i Storbritannia vil bli droppet.

Disse tallene har vært brukt i de daglige rapportene fra Downing Street, og de er blitt brukt til å begrunne den gjeldende politikken. Det kan det altså bli slutt med, siden tallene har vist seg om omfatte folk som kan ha dødd av helt andre årsaker.

PHE har forsvart seg med at det ikke finnes noen WHO-standard for hvordan man skal telle koronadødsfall. Dr Susan Hopkins ved PHE sier at «i England teller vi alle som har dødd etter at de på noe tidspunkt har testet positivt på covid-19, for å få dataene så fullstendige som mulig».

Men det har altså ført til at PHE har rapportert dødsfall som ikke skyldes covid-19, som om de skulle ha gjort det, sjøl om årsaken har vært en helt annen. Når det så også viser seg at dødstallene også kan ha et stort innslag av folk som har dødd av lockdown heller enn av viruset, må man jo spørre seg hva hensikten er med daglig publisering av tall med overdrivelser og store statistiske svakheter.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

Forrige artikkelUSAs forsvarsminister om Beirut: – Vi vet ikke om det var et angrep eller ei
Neste artikkelKina innfører sanksjoner mot USA-politikere og NGO-ledere