USAs forsvarsminister om Beirut: – Vi vet ikke om det var et angrep eller ei

0
Foto: Shutterstock

Den første reaksjonen på den katastrofale eksplosjonen i Beirut fra Donald Trump var å henvise til at han «store generaler» mente at det kan ha vært et angrep. Dette ble straks motsagt av forsvarsminister Mark Esper. Men da han ble spurt om dette av Fox News, var han slett ikke så sikker. Han ble intervjuet av Jeanine Pirro og spurt om det var uenighet mellom ham og presidenten om dette. Esper avviste dette.

«Den første dagen sa presidenten helt riktig at det kunne ha vært et angrep. Noen av oss spekulerte på om det for eksempel kunne ha vært våpenfrakt for Hezbollah som eksploderte, eller et Hezbollah-anlegg for våpenproduksjon. Faktum er at vi vet ikke.»

«Jeg tror ikke noen vet det akkurat nå. Vi studerer dette vedlig grundig. … Vi har noensom tror at det var et angrep og noen som tror at det ikke var det.»

NASA har publisert dette bildet som er basert på satelittbilder og som viser omfanget av skadene på byen.

Det virker ikke helt troverdig at verdens største etterretningsorganisasjoner, som dessuten har både spionfly og overvåkingsdroner over Beirut fortsatt ikke vet om det var et angrep eller ei.

Eksplosjonen i Beirut var en forferdelig tragedie der mange menneskeliv gikk tapt, og tusener av mennesker fikk sine liv og sitt livsgrunnlag ødelagt. Vi vil ikke trekke konklusjoner på et for tidlig tidspunkt.

Men hvis det var et angrep, slik Trump og Esper har sagt at det kunne ha vært, så er det veldig vanskelig å komme unna den konklusjonen av det er Israel som er den mest sannsynlige ansvarlige. Israel bomber både Syria og Libanon jevnlig, og kan ha stått bak et eventuelt angrep på Beirut. Vi kjenner ikke til andre land som bombarderer Libanon, så kandidatene er svært få.

Bruker katastrofen politisk

Frankrike og USA hadde ikke mer anstendighet enn at de på hver sin måte har brukt katastrofen til å forlange politiske endringer i Libanon. Emmanuel Macron besøkte Beirut umiddelbart etter eksplosjonen og opptrådte som en koloniherre. Alle som kjenner regionen vet at Frankrike var en stor kolonimakt her. Innbyggerne i Beirut hadde knapt rukket å tørke tårene før Macron kom som en visekonge og krevde «forandringer».

Heller ikke USA ventet til støvet hadde lagt seg i Beirut før de krevde politiske forandringer.

Begge disse initiativene vil antakelig slå tilbake mot dem. I Beirut er folk rasende, naturligvis, og det har vært demonstrasjoner mot regjeringa. Men de har ikke noe behov for at utenlandske imperialistmakter blander seg inn.

Forrige artikkelNøyaktig null av dei verste folka i verda sit i fengsel
Neste artikkelStorbritannia: – 16 000 kan ha dødd av «lockdown»