USAs forsvarsminister om Beirut: – Vi vet ikke om det var et angrep eller ei

8
Foto: Shutterstock

Den første reaksjonen på den katastrofale eksplosjonen i Beirut fra Donald Trump var å henvise til at han «store generaler» mente at det kan ha vært et angrep. Dette ble straks motsagt av forsvarsminister Mark Esper. Men da han ble spurt om dette av Fox News, var han slett ikke så sikker. Han ble intervjuet av Jeanine Pirro og spurt om det var uenighet mellom ham og presidenten om dette. Esper avviste dette.

«Den første dagen sa presidenten helt riktig at det kunne ha vært et angrep. Noen av oss spekulerte på om det for eksempel kunne ha vært våpenfrakt for Hezbollah som eksploderte, eller et Hezbollah-anlegg for våpenproduksjon. Faktum er at vi vet ikke.»

«Jeg tror ikke noen vet det akkurat nå. Vi studerer dette vedlig grundig. … Vi har noensom tror at det var et angrep og noen som tror at det ikke var det.»

NASA har publisert dette bildet som er basert på satelittbilder og som viser omfanget av skadene på byen.

Det virker ikke helt troverdig at verdens største etterretningsorganisasjoner, som dessuten har både spionfly og overvåkingsdroner over Beirut fortsatt ikke vet om det var et angrep eller ei.

Eksplosjonen i Beirut var en forferdelig tragedie der mange menneskeliv gikk tapt, og tusener av mennesker fikk sine liv og sitt livsgrunnlag ødelagt. Vi vil ikke trekke konklusjoner på et for tidlig tidspunkt.

Men hvis det var et angrep, slik Trump og Esper har sagt at det kunne ha vært, så er det veldig vanskelig å komme unna den konklusjonen av det er Israel som er den mest sannsynlige ansvarlige. Israel bomber både Syria og Libanon jevnlig, og kan ha stått bak et eventuelt angrep på Beirut. Vi kjenner ikke til andre land som bombarderer Libanon, så kandidatene er svært få.

Bruker katastrofen politisk

Frankrike og USA hadde ikke mer anstendighet enn at de på hver sin måte har brukt katastrofen til å forlange politiske endringer i Libanon. Emmanuel Macron besøkte Beirut umiddelbart etter eksplosjonen og opptrådte som en koloniherre. Alle som kjenner regionen vet at Frankrike var en stor kolonimakt her. Innbyggerne i Beirut hadde knapt rukket å tørke tårene før Macron kom som en visekonge og krevde «forandringer».

Heller ikke USA ventet til støvet hadde lagt seg i Beirut før de krevde politiske forandringer.

Begge disse initiativene vil antakelig slå tilbake mot dem. I Beirut er folk rasende, naturligvis, og det har vært demonstrasjoner mot regjeringa. Men de har ikke noe behov for at utenlandske imperialistmakter blander seg inn.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. I alle slike situasjoner er det bare et spørsmål som har tung vekt: “Cui bono?”
  Hvem tjener på det?
  USA har også hatt nøyaktig den samme anstrengelsen som Israel i Libanon. Å velte all anti-imperialistisk opposisjon og innsette et USA/Israel stattholderi. I dette finnes det ingen dissens,bortsett fra at metodene kan være ulike.
  Det er direkte latterlig av Pentagon-generalene og Esper og late som om de er uvitende om hvordan Libanons Hiroshima fant sted og ble organisert. De israelske tjenestene kan heller ikke foreta seg noe så dramatisk for hele Midtøsten uten at CIA-Pentagon er informert.
  Hele forhistorien om lagringen av 2700 tonn ammonium-nitrat gjennom 6 år handler ikke om noen snodige russiske forretningsmenn som Klassekampen vil ha det til.
  Det er ikke noe annet enn en gigantisk etterretningsoperasjon med agenter dypt innplantet på havna i Beirut og i skipsfarten - samt senkning.
  helt åpenbart forsøker også “venstresida” å bli en del av den offisielle norske Donald Duck virkeligheten.

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Nettopp. Det handler om avvaepning av Hizbollha (les Iran og Syria).


 3. Uansett om dette var en lenge varslet ulykke eller et bevisst angrep for å antenne lagret av militært ammoniumnitrat så tror jeg det vil få store følger for Libanon som er det eneste arabiske landet med en kristen majoritet. Så seint som for et par-tre uker siden holdt president Aoun (maronnittisk kristen) en tale hvor han snakket om at Libanon må bli «en nøytral stat». Dette var et klart hint til Hezbollah som opplever stigende misnøye og sinne fra andre grupper av befolkningen.

  Hvis jeg var ayatollaene i Iran ville jeg nå vært veldig bekymret for dets allierte Hezbollahs videre skjebne i Libanon særlig nå som Frankrike og EU er involverte. Israel har selvsagt samme interesse, eller enda større av å bli kvitt Hezbollah, men ikke de samme politiske mulighetene til å skape endringer som gjør det mulig. Macrons raske reaksjon for å utnytte situasjonen er beundringsverdig påfallende.

 4. Avatar for tjatta tjatta says:

  Amerikanerne er like “beundringsverdige”  Israel ønsker også å være beundringsverdige. Men har fått en kald skulder

  Det handler vel mye om å frata Libanon selvstyre.
  "Macron could be heard saying, “No, I want it to go to you, to the NGOs, under the supervision of the United Nations. … But we also need to change the political system.”
 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  “…Libanon som er det eneste arabiske landet med en kristen majoritet”
  Tja?
  “Because the relative size of confessional groups remains a sensitive issue, a national census has not been conducted since 1932”

 6. Greit tjatta, det er en usikkerhet i tallene. Jeg håper du kan slutte deg til «…med en liten kristen majoritet eller stor kristen minoritet».

  At Libanon er nokså unikt religiøst sett i arabisk sammenheng kan det ikke være tvil om.

 7. Avatar for tjatta tjatta says:

  Av tallene til wiki antydes det at de nå har blitt en stor minoritet pga lave fødselstall og emigrasjon.

 8. Avatar for Mikkel Mikkel says:

  Det vi ser ligner jo helt vanlig vestlige regime-forandringer. Er forresten ikke så mange i vestlig media som nevner at sittende regjering i Libanon er helt ny, med ansvaret bare noen få måneder. Etter hva jeg forstår var denne nye regjeringen et makt-skifte fra forrige regjeringer som vel har stått vesten og særlig Frankrike nærmere.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere