Kina innfører sanksjoner mot USA-politikere og NGO-ledere

0
Illustrasjon: Shutterstock

Folkerepublikken Kina har innført sanksjoner mot 11 personer fra USA, og det dreier seg om kongressmedlemmer og ledere av fem såkalte NGOer. Sanksjonene er et svar på USAs sanksjoner mot kinesiske politikere.

De politikerne som blir rammet er senatorene Marco Rubio, Ted Cruz, Josh Hawley, Tom Cotton og Pat Toomey, samt Chris Smith som er medlem av Representantenes hus. Dette skriver den offisielle kinesiske avisa Global Times. Dette er politikere som har vært spesielt aktive i kampanjen mot Kina.

De NGO-lederne som det innføres sanksjoner mot er Carl Gershman, president for National Endowment for Democracy (NED), Derek Mitchell, president for National Democratic Institute, Daniel Twining, president for International Republican Institute, Kenneth Roth, sjef for Human Rights Watch og Michael Abramowitz, president for Freedom House.

Disse NGOene er alle på en eller annen måte knyttet til CIA.

Carl Gershman sa til New York Times i 1986 at:

«Det ville ta seg ekstremt dårlig ut for demokratiske grupper rundt omkring i verden dersom det kan vises at de er subsidiert av CIA. Vi skjønte det på sekstitallet, og det er derfor det måtte endres.»

NED fungerer som et aktivt redskap for CIA for å skape såkalte «fargerevolusjoner» der de gir penger, trening og praktisk støtte til organisasjoner som blir brukt til dette. Det har de også gjort i Hongkong.

National Democratic Institute og International Republican Institute er direkte avleggere av NED og brukes på samme måte. Kenneth Roth, som er direktør for den Soros-finansierte NGO-en Human Rights Watch, har markert seg som en aktivistisk støttespiller for kuppmakerne i Bolivia og andre kupp som USA har støtt bak. Roth har også vært en aktivist i den nyeste anti-Kina kampanjen.

Freedom House var et av de organene USA brukte for å undergrave den ukrainske staten og legge til rette for det som ble statskuppet i Kiev 22. februar 2014. Tenketanken er en forlenget arm for CIA. Robert Parry skrev om dette i artikkelen CIA’s Hidden Hand in ‘Democracy’ Groups.

Dette betyr at de NGOene Kina har valgt å rette sanksjoner mot er slike som er direkte redskaper for USAs etterretningstjenester. Vedtaket har først og fremst symbolsk betydning, men det vil også hemme CIAs virksomhet i Kina og dessuten signalisere til Det hvite hus at også Kina kan bruke sanksjoner hvis Trump-administrasjonen fortsetter slik de gjør nå.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelStorbritannia: – 16 000 kan ha dødd av «lockdown»
Neste artikkelWashingtons kampanje mot Kina kan føre til krig
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).