Masker eller ikke masker – det er spørsmålet

40
Illustrasjon: Shutterstock

Flere land har innført en eller annen form for maskepåbud, og bruken av masker er svært utbredt i mange land. Men det er ikke forskerne som trykker på for å få innført masketvang. Tvert om mener forskerne at det ikke er vitenskapelig dekning for at de maskene som brukes av folk har noen positiv effekt for å hindre smitte, og at de rent ut kan ha en helseskadelig effekt.

Henning Bundgaard, som er sjefslege ved Rigshospitalet i Danmark sier at «Ingen av disse landene som anbefaler bruk av masker har gjort dette basert på nye studier.» Bundgaard frykter at maskene bare gir «en falsk følelse av trygghet».

Danmark har lykkes svært godt i å bekjempe covid-19 og har noen av de laveste dødstallene i verden. Det antallet som er registrert døde av eller med viruset er nå under enn en tredel av dem som dør av lungebetennelse hvert år i Danmark.

Presset for maskebruk kommer fra mediene og fra publikum. Berlingske skriver at Danmark nå er «til høyre for Donald Trump» når det gjelder maskebruk.

Nederland anbefaler ikke maskebruk. «Fra et medisinsk synspunkt er det ingen bevis for at det har noen helseeffekt, så vi vil ikke anbefale det,» sier helseminister Tamara van Ark. Coen Berends, som er talsmann for Nederlands nasjonale institutt for folkehelse, sier at «ansiktsmasker på offentlig sted er ikke nødvendig, de gir ingen fordel og de kan til og med ha en negativ effekt.» Men i Nederland må folk bruke maske på offentlig transport.

I Storbritannia blir masker mer og mer obligatorisk og fra 8. august 2020 gjelder det på alle steder der du «kommer i kontakt med folk du vanligvis ikke møter».

I Norge, Finland og Nederland sier 80–90 prosent at de aldri bruker masker når de går ut, mens i Spania og Italia sier 80–90 prosent at de alltid bruker masker når de går ut.

Når det gjelder WHO og nasjonale helsemyndigheter har de vaklet fram og tilbake mellom å anbefale og ikke anbefale bruk av masker, oppsummerer Jon Miltimore i Foundation for Economic Education.

I Norge blir det foreløpig ikke noe påbud om bruk av masker, men regjeringa Solberg fortsetter politikken med delvis stenging av samfunnet, gikk det fram av regjeringas pressekonferanse. Bent Høie og Erna Solberg argumenterte med økte smittetall, men de la ikke fram noe vitenskapelig grunnlag for at slike stengningstiltak i Norge nå vil ha noen betydning. Noen konsekvensutredning av hvilke negative effekter stengning kan ha på økonomien, folkehelsa eller for den del immunitetsutvviklinga i befolkning, må man også vente forgjeves på. Og de har satt bort arbeidet med å vurdere koronapolitikken til et utvalg som dels et inkompetent og dels er inhabilt, og vil at innstillinga skal holdes hemmelig i 100 år. Men Solberg og Høie har jo den fordelen at de ikke har noen opposisjon.

– Regjeringens «koronakommisjon» er lite representativ og har inhabil leder

Om 100 år er allting glemt. Regjeringa ønsker ekstremt hemmelighold.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for veto veto says:

  Berlingske skriver at Danmark nå er «til høyre for Donald Trump» når det gjelder maskebruk.

  Fantastiskt hur all opposition mot makten nuförtiden definieras som “höger”. Vara mot vindmöllor och ansiksmasker, att vara för yttrandefrihet, vara mot krig och krigspropaganda, allt är “högerextremism”…

  Det är då väldigt konstigt allt detta. Bra att ryssarna nu har ett vaccin färdigt. Ett högerextremt vaccin. :slight_smile:

 2. Avatar for Mari Mari says:

  Absolutt!
  De eneste som kan sette seg tilbake er de som har mer enn de trenger og de som ikke jobbet før corona tøvet kom. Alle andre sliter med å holde hodet over vann.

 3. Avatar for Dias Dias says:

  Er alle som ikke er enige med deg sosiopater, eller gjelder det kun de som ikke deler dine meninger om Coronna?

 4. Avatar for INK INK says:

  Nødvendighet eller maskehysteri?

  image
  Beskyttende maske med trykk

 5. Dødstallene for Covid-19 er lavere enn for et vanlig sesonginfluensavirus som mange landsoversikter viser, og selv uten lockdowns og munnbind er det ikke sannsynlig at det ville være høyere enn tallene for influensa.

  Skal en da også bruke munnbind hvert år det er sesong for influensa? Det har aldri vært på tale før. I 2017 døde 1700 av influensa her i Norge, tallet for Covid-19 er pr dags dato 256, hadde det oversteget 1700 uten lockdown? Neppe. Hadde det uten lockdown oversteget ca 900 døde som er gjennomsnitt for Norge i influensasesongen? Lite trolig.

  De aller fleste som dør er folk i høy alder, ofte med underliggende alvorlige sykdommer, det er sjelden yngre, og svært sjelden unge og barn. Risikogruppen er altså den samme som for influensa. Hvis munnbind skal brukes for en sykdom som med så lav risiko for de aller fleste, skal folk da begynne å bruke munnbind i de fleste sammenhenger heretter?

  Bra for produsentene av munnbind, selvfølgelig med BlackRock og Vanguard bla på eiersiden. Også bra for å holde panikken vedlike så folk ukritisk tar vaksinen fremstilt av den farmasøytiske industrien (Big Pharma) også med BlackRock og Vanguard som finansielle eiere.

  Skal ikke kroppens naturlige immunforsvar få hanskes med selv et virus med svært lav dødelighet? Det kan virke som om Big Pharma heller vil erstatte kroppens immunforsvar med et vaksineprogram for alle, så alle også friske mennesker får et livslangt kundeforhold til legemiddelgigantene.

 6. Det tryggeste er nok å ta på 10 masker samtidig mot det super duper farlige 5G viruset som er så farlig at 92% ikke merker at de har det engang. Med masker, spritvask flere ganger om dagen og sosial distancing så vil de hjernedøde miste immunforsvaret sitt i rekordfart og dø av helt ufarlige sykdommer.

  Man skal seff gjøre det stikk motsatte av dem sier, tafs, klem og kos så mye du kan med andre, få i deg så mye dritt du klarer og gjør som babyer og stapp kjeften full av dritt så er det ingenting som kan skade deg eller gjøre deg syk.

  Dette handler så klart om vaksinen, makta har gått til krig mot alt som kan styrke immunforsvaret for å lure folk til å ta døds vaksinen.
  Ta Vitamin C og D samt sink.

  80%-90% i Norge bruker ikke maske, står det, det betyr at 20%-10% bruker maske utendørs og det er blank løgn, jeg har kjørt hele Norge på kryss og tvers i sommer og aldri sett så mye som en eneste person med maske, verste jeg så var en ansatt på shell som sprøytet antiback på hendene til alle som skulle inn, det endte med at jeg gav han en feit spytteklyse mitt i trynet og ba psykopaten dra til helvete eller skulle jeg personlig sende han dit!

  Kanskje folk heller skulle danse maskedansen :wink:

  https://www.youtube.com/watch?v=4XWLzK_v4uQ

  dhrewywywywe
  ejdfhshjs

  eyerywrywywy
  dtyrewywtwetwrtwet urtuetuetu rwtetqt dfhrheherhwrhyh FB_IMG_1586192335754

  Bli heller med å redd menneskeheten med å dele ut så mange postere dere klarer, de er på linken her. :slight_smile: Jeg har delt ut over 650 stk allerede :slight_smile:
  Bestefar min fikk masse fine helte-medaljer for å skyte folk som ville ta fra oss friheten og kontrollere oss. :slight_smile:

  jrjdjetuetu

 7. Står vi i startgropa på vei inn i et polarisert maske- angiversamfunn, og der maskefornektere gjør basketak til masketak?

 8. Hadde jeg møtt deg på brua i den maska der, var det bare å skrike til deg : ALT BLIR BRA !! :stuck_out_tongue_winking_eye:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

32 flere kommentarer

Deltakere