Masker eller ikke masker – det er spørsmålet

0
Illustrasjon: Shutterstock

Flere land har innført en eller annen form for maskepåbud, og bruken av masker er svært utbredt i mange land. Men det er ikke forskerne som trykker på for å få innført masketvang. Tvert om mener forskerne at det ikke er vitenskapelig dekning for at de maskene som brukes av folk har noen positiv effekt for å hindre smitte, og at de rent ut kan ha en helseskadelig effekt.

Henning Bundgaard, som er sjefslege ved Rigshospitalet i Danmark sier at «Ingen av disse landene som anbefaler bruk av masker har gjort dette basert på nye studier.» Bundgaard frykter at maskene bare gir «en falsk følelse av trygghet».

Danmark har lykkes svært godt i å bekjempe covid-19 og har noen av de laveste dødstallene i verden. Det antallet som er registrert døde av eller med viruset er nå under enn en tredel av dem som dør av lungebetennelse hvert år i Danmark.

Presset for maskebruk kommer fra mediene og fra publikum. Berlingske skriver at Danmark nå er «til høyre for Donald Trump» når det gjelder maskebruk.

Nederland anbefaler ikke maskebruk. «Fra et medisinsk synspunkt er det ingen bevis for at det har noen helseeffekt, så vi vil ikke anbefale det,» sier helseminister Tamara van Ark. Coen Berends, som er talsmann for Nederlands nasjonale institutt for folkehelse, sier at «ansiktsmasker på offentlig sted er ikke nødvendig, de gir ingen fordel og de kan til og med ha en negativ effekt.» Men i Nederland må folk bruke maske på offentlig transport.

I Storbritannia blir masker mer og mer obligatorisk og fra 8. august 2020 gjelder det på alle steder der du «kommer i kontakt med folk du vanligvis ikke møter».

I Norge, Finland og Nederland sier 80–90 prosent at de aldri bruker masker når de går ut, mens i Spania og Italia sier 80–90 prosent at de alltid bruker masker når de går ut.

Når det gjelder WHO og nasjonale helsemyndigheter har de vaklet fram og tilbake mellom å anbefale og ikke anbefale bruk av masker, oppsummerer Jon Miltimore i Foundation for Economic Education.

I Norge blir det foreløpig ikke noe påbud om bruk av masker, men regjeringa Solberg fortsetter politikken med delvis stenging av samfunnet, gikk det fram av regjeringas pressekonferanse. Bent Høie og Erna Solberg argumenterte med økte smittetall, men de la ikke fram noe vitenskapelig grunnlag for at slike stengningstiltak i Norge nå vil ha noen betydning. Noen konsekvensutredning av hvilke negative effekter stengning kan ha på økonomien, folkehelsa eller for den del immunitetsutvviklinga i befolkning, må man også vente forgjeves på. Og de har satt bort arbeidet med å vurdere koronapolitikken til et utvalg som dels et inkompetent og dels er inhabilt, og vil at innstillinga skal holdes hemmelig i 100 år. Men Solberg og Høie har jo den fordelen at de ikke har noen opposisjon.

– Regjeringens «koronakommisjon» er lite representativ og har inhabil leder

Om 100 år er allting glemt. Regjeringa ønsker ekstremt hemmelighold.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.