Over 50 milliarder kroner havner i skatteparadis hvert år. Samtidig har skatteetaten halvert kontrollen.

6
Skatteparadis. Illustrasjon: Shutterstock

Siden 2010 har Skattetaten halvert kontrollen med norske selskaper. Skattedirektøren mener det er lurere å øke innsats på forebygging og dialog. Samtidig øker milliardene som går fra norsk næringsliv og til skatteparadis. Det er Fagbladet som skriver dette, og magasinet fortsetter:

I 2015 sendte norsk næringsliv rundt 46 milliarder kroner ut av landet og inn i skatteparadiser. I 2016 økte tallet til 55 milliarder kroner.

Det mener forskere ved Universitetet i København og University of California, Berkeley. Det betyr at Norge gikk glipp av rundt 14 milliarder kroner i skatteinntekter fra næringslivet, fordi pengene ble sendt ut av landet til skatteparadiser eller land med lav skatt:

– De store selskapene kan ha høyere kompetanse enn myndighetene. Det er underlig å tro at om en snakker litt koselig med dem, vil dette ordne seg, sier Sigrid Klæboe Jacobsen – leder av organisasjonen Tax Justice som jobber mot skattesnyting.

Ferske tall fra regjeringen

Fra før har det ikke vært offentlig kjent i hvor stor grad Skatteetaten kontrollerer norske selskaper. Ap-nestleder Hadia Tajik stilte nylig spørsmål til finansminister Jan Tore Sanner om Skatteetatens kontroll med næringslivet. Mandag kom svaret. Der kommer det fram at i 2010 kontrollerte Skatteetaten 13 prosent av selskapene, på en eller annen måte.

I 2014 var tallet sju prosent og seks prosent i 2018. Det får lederen av organisasjonen Tax Justice Network Norge til å stille spørsmål:

– Forskningen viser at flytting av norske selskapers overskudd ut av landet har økt fra 2015 til 2016. Da burde også flere selskaper bli tatt av Skatteetaten og skatteinntektene øke. Det skjer ikke, sier Sigrid Klæboe Jacobsen som er leder for Tax Justice Network Norge. Organisasjonen jobber mot skatteparadiser og for lover som gir mer innsyn i hvordan penger beveger seg over landegrenser.»

Tidligere skrev Fagbladet om at 300 ordførere frykter mer kriminalitet i arbeidslivet. Fordi regjeringen kutter nesten 500 stillinger i skattekontorene rundt om i kommunene.

David Whyte, som er professor i kriminologi ved University of Liverpool, sa på Svart økonomikonferansen:

– Min bekymring med mer målrettet kontroll er at store deler av økonomien ikke blir gransket. En stadig større del av økonomien blir ikke sett på. Skjer dette, vil det være overlatt til tillit og at selskaper regulerer seg selv.

Norge går glipp av over 10 milliarder kroner i skatteinntekter på grunn av skatteunndragelser. «Det er like mye som de samlede bompengeinntektene i 2017. For en slik sum kunne vi ha finansiert gratis barnehage til alle», skrev Ap-politiker Marianne Marthinsen og LO-rådgiver Marita Walberg i boka Rødt lys.

Fra før av vet vi at det er de store bankene som er størst også når det gjelder å drive med hvitvasking og skatteparadiser.

Les: – DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger

Hvitvaskingsekspert: – Uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge

Bankmafiaens pengevasking viser sitt sanne ansikt

Kriminelle nettverk bak Europas største skattesvindel

Solbergregimet kan ikke være uvitende om det som skjer, men likevel reduserer de kontrollen. Det er nærliggende å oppfatte dette som regjeringas håndslag til hvitsnippforbryterne, og ingen glipp.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvordan gjør de det, mon tro? Reiser de rundt og deler ut skatteloven?
  Eller lener de seg på algoritmene?
  Kanskje de lager plakater om hvor i helvete revisorene oppholder seg?

 2. For å sette tallene i perspektiv: - Under Solberg-regimet har UD gitt 13,5 milliarder til sosial infrastruktur for terroristene Vesten har leid inn for å styrte den lovlige regjeringen i Syria. 13,5 milliarder av skattepenger fra arbeiderklassen og middelklassen. Mens finanseliten kan sette skattepengene de skulle ha betalt på konti i skatteparadiser.

  Det er som en kan regne med av høyreregimer her til lands og ellers i verden, skatt og avgifter er for vanlige folk. Overklassen og eliten i kulissene dikterer politikken til sine politikere, som gis fyrstelig betalte posisjoner feks i næringslivet, FN og EU etter den politiske karrieren.

 3. Skattedirektøren bruker altså samme ordene som politiet bruker når de snakker om gjengkriminalitet. Så er da også bank og finansmiljøet mer eller mindre kriminelt som de stadige bankskandalene viser.
  Forebygging og dialog når det gjelder hvitsnippforbrytelser, hvor gevinsten eller byttet er hundrevis av millioner eller milliarder, og med minimal risiko for straff? Skattedirektøren er enten kriminelt naiv eller innsatt i stillingen av bankmafiaen, det er tanker som melder seg.

 4. Det er helt normalt og svært utbredt å tro at norske politikere og embetsfolk er “kriminelt naive” og uvitende duster,etc etc Jeg ser det ikke slik. Det som har stått på dagsorden for disse de siste tiårene er den mer eller mindre skjulte ombyggingen av Norge til en fullbakt EU-stat.
  Jeg kan ikke se noe viktig som har skjedd i de siste tyve årene i Norge som ikke handler om dette. Det innebærer også en total demontering av tradisjonelt sosialdemokratisk politikk med innslag av måtehold og solidaritet.vekk med det.
  EU-staten er en bevisst klassestat. Arbeiderklassens levestandard og pensjonistenes ditto SKAL ned og de rike skal bli rikere. Det betyr også at deres rom for pengeflytting og skatteparadiser skal opp.
  Det er jo sånn “det internasjonale samfunn” nå fungerer. Så også i Norge så vi ikke skiller oss ut.

 5. Avatar for Tellef Tellef says:

  Dette er i realiteten essensen av høyrepolitikk. Det er akkurat hva deres mantra fri flyt handler om.

  Fri flyt av billig og uorganisert arbeidskraft inn, fri flyt av fortjeneste til skattepenger ut.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere