Kriminelle nettverk bak Europas største skattesvindel

9
Illustrasjon: Shutterstock.
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

En gruppe gravejournalister fra flere land har avslørt at styrtrike finansfolk har svindla skatt for minst 520 milliarder kroner fra minst ti europeiske land. Store investorer har triksa seg unna utbytteskatt de skulle ha betalt.  I tillegg har de også greid å få refusjon av skatten de aldri har betalt. I noen tilfeller har de fått tilbakebetalt slike refusjoner opptil flere ganger, altså har de hatt sugerør direkte ned i statskassene. Noen av verdens største banker er involvert i svindelen.

Djevelmaskinen

Avsløringen er et resultat av et internasjonalt samarbeid mellom 38 journalister i tolv land som det tyske gravenettstedet Correctiv har koordinert. Journalistene har blant annet fått tilgang på minnepinner med juridiske dokumenter og interne notater fra banker, hedgefond og advokatselskaper og snakka med flere som har vært involvert i svindelen.

En avhopper som har valgt å samarbeidet med politiet og journalistene, kaller svindelopplegget for «djevelmaskinen». Det har skjedd etter en nøye uttenkt plan der hundrevis av bankfolk, advokater og investorer har tømt statskassene for milliarder og atter milliarder. Omfanget for Tyskland, Frankrike, Italia, Belgia og Danmark skal være 520 milliarder norske kroner i perioden 2012 til 2015.  Norge er visstnok i mindre grad ramma.

Mennene og bankene som plyndrer Europa

Den britiske finansmannen Sanjay Shah regnes som hovedmannen bak skattesvindelen i Danmark. Shah har erkjent at han har vært med på å få ut 9 milliarder danske kroner fra den danske statskassa. Shah har blant annet plassert pengene sine i luksuseiendommer i Dubai, hvor han bor med sin familie. Han vil ikke forlate Dubai i frykt for å bli anholdt. Han blir etterforska i både Danmark, Storbritannia og Tyskland.

Shah er kjent for å drive veldedighet for autistiske barn. Kjente artister har stilt opp på hans veldedighetskonserter. Veldedighet er en del av business, selv om den skjer med stjålne penger.

De store investorene har drevet korttidshandel («Short Sale») med aksjer de ikke eier. Bankene har vært med på svindelen, ofte med godkjennelse av ledelsen.

De involverte bankene er blant annet Barclays, Deutsche Bank, BNP Paribas, Credit Suisse, Bank of America Merill Lynch, JP Morgan Chase, State Street, Morgan Stanley, Santander, Macquarie og Skandinaviska Enskilda Banken.

Det norske oljefondet er en stor eier i alle disse bankene.

Bak mange av disse bankene har de samme eierne, tre store amerikanske fond: BlackRock, Vanguard og State Street, kjernen i den internasjonale finanskapitalen.

Finanssektoren er styrt av kriminelle nettverk

Klassekampen skriver 19/10:

– Dette er sjokkerende til og med for oss. Det rystende er omfanget, og at velkjente banker og advokatselskaper har vært med på dette, sier Ingrid Hjertaker, rådgiver i Tax Justice Network Norge.

– Det gjør at det ikke lenger er mulig å si at kriminaliteten i dette systemet kun er forbeholdt noen små suspekte aktører som opererer helt i marginene av globale finansmarkeder. Dette er vanlig praksis.

Min kommentar:

Tax Justice Network sier at 10% av europeiske formuer er plassert i skatteparadis. Men disse avsløringene viser at finansfolkene ikke er fornøyd med ordninga med skatteparadis, de innfører ordninger som i tillegg direkte plyndrer statskassene.

Avsløringene om Europas største skattesvindel til nå,  kommer for øvrig  bare en måned etter avsløringene av Europas historisk største hvitvaskingsskandale : Danske Banks har «strømma» 2000 milliarder norske kroner fra filialen i Estland til kunder blant annet i Russland og Aserbajdsjan.

«Djevelmaskinen» viser at finanssektoren er styrt av kriminelle nettverk. Bankene kan få noen bøter, men de er «too big to fail». Kommer de i krise, må skattebetalerne inn å redde dem på nytt. Toppfolkene i finanssektoren, som forakter de samme skattebetalerne og ser på dem som tapere,  risikerer lite. Ingen er straffa etter at finanskrisa. Det er fritt fram for finansfyrstene.

Under følger en oversikt over de antatte beløpene som er svindla fra statskassene i noen land. De kan være betydelig høyere. Tallene er i danske kroner. Kilde: Danmarks Radio

Se også:

Dette meget gode danske programmet forteller om Europas største skattesvindel: Mennene som plyndret Europa

En annen kilde:

https://www.dr.dk/nyheder/webfeature/cumexfiles

 

Først publisert på bloggen til Øyvind Andresen.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for baluba baluba says:

  Det er vel ikke bare utbytteskatten som er uheldig her. Selve tradingen og omfanget av den er blitt enormt i forhold til resten av – hva skal man si – økonomien.

 2. En av EUs fire friheter er fri flyt av kapital over landegrensene, helst så uregulert som mulig. Med dette legger EU til rette for at kapitalkreftene kan plyndre statskassene også på denne måten. Politikere på høyresiden og AP som bla vil inn i EU blir finanskapitalens marionetter også når det gjelder den alminnelige økonomien, når de etter diktat fra storkapitalen bak kulissene, avregulerer økonomiene.

  For denne saken viser at det er storbanker som folk har tiltro til som deltar i denne form for organisert kriminalitet. De som altså driver det banksystemet folk har tillit til, plyndrer gjerne folkets penger hvis de tror de kan gjøre det uoppdaget.

  Hvis det utløser økonomisk krise, betaler skattebetalerne, les arbeider og middelklassen bail outene som redder bankeierne som ranet dem. Som forrige gang under 2008 økonomiske krisen, eller verdens største bankran viste.

  “Finanssektoren er styrt av kriminelle nettverk”.

  Finanssektoren kan vel egentlig betegnes som kriminell generelt når den driver med utlånsvirksomhet mot renter, da kapitalisme er salg av gjeld, noe som i låntager-enden heter fått lån. Penger trykket ut fra den blå luft, blir til reelle verdier når låntager betaler monopolpengene tilbake med reelle verdier. For låntaker betaler med penger hun eller han har fått for sitt arbeide, en reell verdi.

  Som ikke usery eller åger er nok, forsøker finansnæringen også å plyndre fellesskapet så snart den får anledning som denne saken viser, som nok er toppen på et isfjell. Vi kan se at MSM nedtoner disse sakene, for de går hurtig ut av nyhetsbildet, men så eier da også bankkartellene vestlig presse og media.

 3. Takk! For tiden følger jeg The Sam Vaknin Interviews, verdens mest intelligente narsissist, og han er klar på at det er mennesker som ham som drar i trådene. Det interessante med Vaknin er at han er så intelligent at han har klart å bryte ut av sitt eget ego og se seg selv utenfra, IQ over 190, og han ser det nå som sin plikt å advare verden mot mennesker som ham selv!

  THE SAM VAKNIN INTERVIEWS - CAPITALISM IS DEAD, SO WHAT IS COMMUNISM?

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Med 520 milliarder så kan man kjøpe alt og alle nære på. Politi, rettsvesen og politiker er 100% sjanseløse mot finanskapitalen. Globalisering har også resultert i at det kreves samarbeid over grenser før å stoppe den typen av kriminalitet. Bra artikkel…

 5. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Det eneste positive omkring utbytteskatskandalen er å se at det fortsatt finnes MSM journalister som kan og vil utføre gravejournalistik. Særlig Danmarks Radio har siste uke vist takter, som jeg har savnet i mange år. Oppfølgningen er av ymse kvalitet, men jeg vil likevel anbefale interesserte å se på aktualitets- og debattprogrammet Deadline på DR2 f.eks denne:
  https://www.dr.dk/tv/se/deadline/deadline-9/deadline-2018-10-18
  Dette er den verste men ikke eneste store finansskandale, som er avdekket i Danmark de seneste år og det merkes at vreden og mistilliten til selve det kapitalistiske system ulmer og begynder at slå gnister. Men hvor skal folk gå?..finnes det politikere eller organisasjoner, som har kraft til å gjøre noe?..eller er det bare et ustoppelig kulturelt og moralsk kollaps vi er vitne til?

 6. Avatar for baluba baluba says:

  Jeg ser det på en annen måte. Systemet er designet for å gå til helvete. Det å åpne finansmarkedene for en slik type spekulasjon inviterer til å gjøre sprell som dette. Det er faktisk ikke mulig å opprettholde et sådant system og samtidig ha kontroll på det. Vi vet fra tidligere artikler her at aktører som Deutsche Bank har ti ganger så mye kapital i omløp omkring spekulasjoner og trading som reelle økonomiske transaksjoner. Hvem har oversikten og hvordan påvirker dette global økonomi? Ingen, og ingen vet det!

 7. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Nei, det kan du si, og mange av transaksjonene gjøres til og med automatisk v.hj.a algoritmer.

  Og nei, jeg ser som sagt heller ikke hvor den politiske kraften skal komme fra, som skal ta makten tilbake fra finanssektoren. Men det er likevel en form for lettelse, at det ikke går an å skjule denne råttenskapen lenger i MSM…i hvert fall synes jeg fasaden slår store sprekker i danske medier. Selv tidligere formann for det konservative folkeparti Per Stig Møller har ytret at kapitalismen holder på å begå selvmord…Med de andre saker om korrupsjon og hvitvask, som verserer i DK, tror jeg faktisk at noe må skje…det har oppstått en besynderlig allianse mellom Dansk Folkeparti, Socialdemokratene og Sosialistisk Folkeparti. Kanskje kan de få til noe etter et valg…

  Man kan spørre seg om det er verdt for nordmenn i det hele tatt å beskjeftige seg med danske forhold. Men jeg tror det…Danmark er en form for forstørrelsesglass for hvilke krefter, som er i sving og som kanskje bliver tilslørt av oljerikdommen i Norge. I Danmark er også rivaliseringen mellom USA og Tyskland om innflytelse i Europa mere tydelig enn i Norge, særlig via Nordstream 2…

 8. Avatar for Konutsi Konutsi says:

  Den gamle gressrotsorganisasjon for rettferdig fordeling “Mellemfolkelig Samvirke” har engasjert seg i finanskaoset:

  I tillegg har en komiker på DR på sett og vis oppfordret til demonstrasjon mot Danske Bank, på tross av sensur: https://www.bt.dk/film-tv-og-streaming/dr-vaert-sat-paa-plads-af-chefen-jeg-risikerer-at-miste-trovaerdighed

  Jeg håper (og tror faktisk til dels) dette er starten på et reelt forsøk på å ta Danmark tilbake…

  Også innenfor forskningen er det nå blitt moderne igjen å studere klasseskel, maktfordeling og elitens organisering se f.eks her https://www.cbs.dk/en/research/departments-and-centres/department-of-organization/staff/aglioa

  Jeg tror kanskje den viktigste kraft mot eliten i Danmark er selveste Janteloven…Jante ligger jo som bekjent i Danmark…og heter egentlig Nykøbing…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere