Hvitvaskingsekspert: – Uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge

0
SiljeAO / Shutterstock.com

Jusprofessor Jon Petter Rui sier hvitvaskingssaken der DNB er innblandet, mangler sidestykke. Han mener Økokrim må etterforske saken. Dette skriver Dagens Næringsliv om skandalen rundt islandske fiskeselskapet Samherji. DN fortsetter:

«Det kom helt uventet på offentligheten onsdag at Norges største bank, DNB, er involvert i en alvorlig hvitvaskingssak rundt det islandske fiskeselskapet Samherji. Banken – som var ledet av Rune Bjerke frem til september i år – skal ifølge den islandske avisen Stundin ha stengt flere kontoer i mai i fjor.

Nå er det Bjerkes etterfølger Kjerstin Braathen og DNBs styreleder Olaug Svarva som må rydde opp.

Jusprofessor Jon Petter Rui ved Norges arktiske universitet i Tromsø ledet utvalget som utarbeidet ny hvitvaskingslov, og den loven ble innført i fjor høst.

Rui snakker generelt om en sak om mulig hvitvasking og korrupsjon av et betydelig tresifret millionbeløp:
– Det er uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge, sier han.»

NRK omtalte denne skandalen her, og skriver:

«Sigrid Klæboe Jacobsen, daglig leder i Tax Justice Network Norge, mener saken viser at DNB ikke har gjort et grundig nok anti-korrupsjonsarbeid:

– Etter Panama Papers lovet DNB bot og bedring. Dette viser at de ikke har gjort jobben sin og ryddet opp, skriver Jacobsen i en epost til NRK, og legger til:

– Kundeforholdet ble avsluttet i 2018, men det ser ikke ut som det er DNBs kontrollrutiner som har fanget opp dette – offboardingen skjedde fordi Bank of New York Mellon nektet å gjennomføre en transaksjon.»

Før NRK hadde Fiskeribladet en bred omtale av denne saka, og de tok også opp DNBs rolle:

I en epost til Fiskeribladet sier kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB følgende om saken:

«Islandske medier fremsatte i går påstander om at fiskeriselskaper basert på Island har bedrevet korrupsjon og at penger skal ha blitt overført via konti i blant annet DNB. Som det fremgår av dekningen i islandske medier avsluttet DNB kundeforholdet til to selskaper i 2018.»

Men det holder ikke, slik vi forstår hvitvaskingseksperten. Denne saka har pågått fra 2011 til 2018.

Rui sier generelt til DN:

– I et slikt tilfelle må det undersøkes om banken har medvirket ​i strafferettslig forstand til korrupsjon eller hvitvasking. Hvis det har skjedd, er det langt mer alvorlig enn en overtredelse av hvitvaskingsloven.

DNB har vært borti hvitvasking før. DNBs avdeling i Luxembourg fikk i underkant av 3 millioner kroner i bot etter Panama Papers-avsløringene, skrev Aftenposten.

Samherji i Norge

Samherji er ikke bare Islands største fiskeriselskap. Det er også en betydelig aktør i Norge. Nergård Invest Samherji eier 39,9% av Nergård AS, som er Nord-Norges nest største fiskeriselskap. Nergård har cirka 450 ansatte og en omsetning på over 1,2 milliarder kroner.

I en oppfølgingsartikkel skriver Fiskeribladet:

Korrupsjonsmistenkte Samherji styrer Nergårds fremtid

Selskapet har kjøpt seg inn Nergård-konsernet i Norge, der de eier 39,9 prosent av selskapet. I praksis har islendingene hatt mye å si i Nergård.

Nettavisa Stundin, som først brakte denne nyheten, skriver:

Samherji ble værende som kunde hos DNB NOR

«Det som er oppsiktsvekkende med det som skjedde etter at DNB NOR stengte bankkontiene til Cape Cod FS, er at dette faktum ikke hadde noen innflytelse på den norske bankens forretningsforhold til andre selskaper som Samherji eier, og selskapet fikk fortsette å bruke sine forskjellige andre bankkontoer i DNB NOR. Blant disse var bankkontiene til selskapet Esja Seafood som ble brukt til å betale bestikkelser til namibiere, James og Tamson Hatuikulipi, i Dubai og Namibia.

DNB NOR mente at det var for risikabelt å tillate Cape Cod å fortsette som bankens klient, men tillot likevel Samherji, som ifølge bankens egen vurdering hadde kontrollert Marshall Island-selskapet, å fortsette som en stor klient i banken.

Samherji er fremdeles DNB NORs klient og den norske banken er fiskeriselskapets sentrum i utlandet, den viktigste forretningsbanken.»

Dette lukter råtten fisk.

Forrige artikkelMørke, mørke skyer samler seg over kapitalismen
Neste artikkelAvdekket slaveliknende forhold i fiskeindustrien