– DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger

5
Illustrasjon: Shutterstock

Lekkede dokumenter fra Dubai viser at DNB kan ha vært direkte involvert i korrupsjonsbetalinger for titall millioner kroner til afrikanske tjenestemenn. Dette skriver Dagens Næringsliv som en oppfølging av saka med den islandske fiskerigiganten Samherji.

DNs artikkel er bak brannmur, men E24 gjengir noe av innholdet. DNB har overført over 30 millioner kroner til et postboksselskap i Dubai tilknyttet det korrupsjonsanklagede islandske fiskeselskapet Samherji.

«Dokumenter som har blitt offentliggjort via WikiLeaks , viser at DNB i en sjuårsperiode overførte rundt 32 millioner kroner til et selskap i Dubai eid av styrelederen i det statlige selskapet i Namibia som fordeler fiskekvoter, inkludert fiskekvoter til det korrupsjonsanklagede islandske selskapet Samherji, skriver avisen.

Styrelederen opprettet i april 2014 et investeringsselskap i Dubai, Tundavala Invest Limited. Kort tid senere skal det ha blitt overført en rekke «konsulenthonorarer» fra Kypros, der islandske Samherji hadde et datterselskap: Esja Seafood Limited. Ifølge DN er Esja Seafood en kunde av DNB, men dette vil ikke DNB bekrefte.

DNB-direktør Kristin H. Holth sier til DN at hun ikke kan kommentere enkeltselskaper eller -transaksjoner.»

I en annen artikkel gjengir DN kommentarer fra Tina Søreide, professor i jus og økonomi ved NHH (Norges Handelshøyskole).Søreide er blant Norges fremste eksperter på korrupsjon.

«– En amerikansk bank reagerer, men ikke DNB. Hva sier det om kontrollsystemet til DNB? Er systemene til DNB like gode som amerikanske reguleringer og EUs hvitvaskingsdirektiv krever? Så det ut som en helt legitim transaksjon for banken? Eller lyste varsellampene hos DNB rødt?»

Den islandske avisa Stundin, som først skrev om korrupsjonssaka, kan fortelle at Administrerende direktør i Samherji, Thorstein Már Baldvinsson, går av på grunn av debatten. Avisa kan også fortelle at i Namibia er dette en av de største nyhetssakene de siste 20 årene.

DNB-aksjen falt med 2,5% på grunn av denne saka. Det er på papiret et tap på 100 millioner kroner.

Les om saka her:

Islandsk fiskefirma bestakk funksjonærer i Namibia og brukte DNB for å overføre penger til skatteparadis

Hvitvaskingsekspert: – Uten sidestykke den største saken som har rammet en bank i Norge

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Konferansebanner2020-1024x546.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Selvfølgelig ikke! Det er jo ikke dine penger! Du jobber så banken kan låne deg de pengene du tjener for dem. Det er sånn det funker. Det er derfor de vil ha bort kontanter. De skal ha fullstendig kontroll på alle pengene vi ikke skal eie :wink:

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  Hvorfor vekker du døde tråder hele tiden?

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Fordi hun leser seg opp på forumet! Hvis det plager deg, desto bedre :grin:

 4. I disse gullfisktider hvor menneskeheten virker å få stadig mer elendig korttidsminne kan jo det kansje være en bra ting;)
  Uansett er det greit å påminnes at hyklermedia sine få gravende artikler siterer :
  Dokumenter som har blitt offentliggjort via WikiLeaks
  Mens dem på samme tid prøver å late som om Assange ikke finnes.

  Så i denne saken er wikileaks tydeligvis pålitelig nok for dem, noe som er pussig med tanke på at når Podesta - mailene kom ut var det et unisont hylekor om at det ikke var troverdig, uten å ville lese en eneste epost…

  Tro hvorfor… https://www.fulcrumnews.com/blog/2019/8/16/exposed-direct-link-between-james-alefantis-john-podesta-and-jeffrey-epsteins-island

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere