Coronaviruset, panikk, realisme og handelskrig

115
Illustrasjon: Shutterstock

I desember 2019 kom de første meldingene om at viruset som kalles 2019-nCoV, også kjent som coronaviruset, var smittet til mennesker i Wuhan i Kina. I en periode har det kommet panikkartede meldinger som kan gi inntrykk av at vi står overfor Svartedauen, eller i det minste en ny versjon av Spanskesjuken, som i perioden 1918–1920 drepte flere mennesker enn første verdenskrig.

Det er ikke vår mening at man ikke skal ta en globale smitte eller pandemi alvorlig. Tvert om, potensielt kan det være veldig farlig. Men det må være lov å sette panikken i et visst perspektiv.

Influensa dreper mange mennesker hvert år

Hvert eneste år kommer det en bølge av influensavirus fra Asia. Noen år rammer den veldig mange, noen ganger ikke fullt så mange. Men hvert eneste år dør folk av influensa, svært mange faktisk. I USA blir over 200.000 mennesker innlagt på sjukehus hvert år for influensa og mellom 3000 og 49.000 dør av den. I hele verden er det mellom 3 og 5 millioner tilfeller av alvorlig influensa hvert år og mellom 250.000 og 500.000 dødsfall. Asiassyken, som brøt ut i 1957 drepte mellom en og to millioner mennesker. Hongkong-viruset, som oppsto i 1968 drepte mellom 800.000 og to millioner på verdensbasis.

Og hva så med coronaviruset? Foreløpig, og vi understreker foreløpig, fordi det fortsatt er tidlig i sjukdomssesongen, er det påvist noe over 17.000 tilfeller og 362 personer er bekreftet døde av viruset.

Den foreløpige konklusjonen bør altså være som i The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy av Douglas Adams: Don’t Panic!

Mange flere kommer til å bli sjuke, og mange flere vil antakelig dø av coronaviruset, men det er neppe noen grunn til å tro at dette blir en av de store. Kanskje blir den bare gjennomsnittlig.

Massive mottiltak i Kina

Er det noe man ikke kan kritisere kineserne for er at de ikke tar faren for en pandemi alvorlig. Så snart smitten ble kjent ble hele Wuhan med 11 millioner innbyggere satt under karantene. Det var 23. januar 2020. 2. februar omfattet karantenen over 48 millioner mennesker. Det nærmer seg innbyggertallet i Italia, så det må sies å være massivt.

Pepe Escobar kommenterer dette slik i Asia Times: China’s virus response has been ‘breathtaking’. ni dager bygde kineserne et krisehospital for å ta i mot coronapasienter. Sjukehuset har 1000 senger. Noe liknende er neppe gjort noen gang tidligere i historien.

Epidemisjukehuset i Wuhan. Kilde: Global Times

Kina-hatere i Norge kommenterer dette med å si: «ja slikt kan man gjøre når man har et diktatur!» Folk som kommer fra et land som ikke klarer å levere noen få ambulansefly til halve landet, bør helst holde kjeft i denne sammenhengen.

Man kan gjerne mislike Kina hvis man ønsker, men det står ikke til å nekte at Kinas regjering har reagert svært raskt og svært ansvarlig og at dette er til stor fordel for hele verden.

Shutterstock

Viruspanikk på børsene

Finansmarkedene over hele verden var de første som fikk coronasmitte. Oljeprisen falt umiddelbart med tre prosent. I New York falt Dow Jones-indeksen med over 2 prosent i det som kalles panikksalg.

Og Trump-administrasjonen fornekter seg ikke. Handelsminister Wilbur Ross sa 30. januar at coronaviruset kunne være en god ting for USA fordi det vil bringe jobbene tilbake til USA:

“The fact is, it does give business yet another thing to consider when they go through their review of their supply chain … It’s another risk factor that people need to take into account. So I think it will help to accelerate the return of jobs to North America.”

Med dette lyktes Ross i å demonstrere sin absolutte kynisme, samt sine manglende kunnskaper. Skulle det bli en virkelig stor pandemi, vil hele verdensøkonomien bli rammet, og det gjelder også USA. SARS-utbruddet i 2002–2003 førte til et tap i den globale økonomien på nærmere 40 milliarder dollar. Det blir neppe så mye denne gangen, men sjøl ikke USA vil ha noe å glede seg over.

Derimot står verden på randen av en resesjon. Denne tendensen har vært der lenge, og skulle den slå ut nå er det jo greit å ha kineserne å skylde på.

Biologisk krigføring

Det har vært mange spekulasjoner knyttet til opphavet for coronaviruset. Noen hevder med styrke at coronaviruset er menneskeskapt og kommer fra et laboratorium. Vi har ikke sett noen definitive beviser for dette og velger å se bort fra det – i hvert fall foreløpig. Derimot er tanken interessant, og kom ikke å si at ikke stabene rundt i verden studerer dette spørsmålet nøye.

Ledelsen i USA vet at dersom Kinas økonomiske utvikling fortsetter som nå, vil Kina i løpet av 2020-tallet passere USA for godt når det gjelder den totale størrelsen på økonomien. Derfra vil ikke kineserne se seg tilbake, og USAs mulighet til å være hegemonisk supermakt vil derfor være over – antakelig for alltid.

Blant de planene USA har for å hindre Kina i å komme dit er å starte en krig mot Kina. Det ville i så fall fort utvikle seg til en atomkrig som forsiktig regnet vil drepe noen hundre millioner mennesker. For de samme Doctor Strangelove-typene som leker med slike vanvittige tanker, vil det ikke være fremmed å regne på hvor mange millioner mennesker man kan drepe med et virus for å slå beina under Kinas økonomi.

Les: The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

– Hvem lot Dr. Strangelove skrive The Nuclear Posture Review?

De som tror at dette er en usannsynlig tanke, bør forholde seg til at USA jobber med planer for å slå ut hele strømnettet i Russland. Dette kom fram i en artikkel i New York Times i 2019. Forfatterne David E. Sanger og Nicole Perlroth skriver (forkortet):

«USA intensiverer digitale innbrudd i Russlands strømnett… De som ønsker denne mer aggressive strategien sa at det burde ha blitt gjort for lenge siden …» Operasjonen «innebærer en betydelig risiko for eskalere den digitale kalde krigen mellom Washington og Moskva.» Selv om den har vært i gang siden 2012, «har den amerikanske strategien nå bevegd seg mer på offensiven … med plassering av potensielt ødeleggende malware i det russiske systemet med en dybde og aggressivitet som aldri har blitt prøvd før.»

Hvis vi ser bort fra påstanden om at coronaviruset skal være menneskeskapt, så har muligheten for at det kunne ha vært det i det minste fått alarmklokkene til å ringe helt til topps i Kinas regjering. De har ingen illusjoner om de fredelige hensiktene til sine «kolleger» i Washington, så de bruker tydeligvis coronaviruset som en «testcase» på hvordan man skal takle et langt alvorligere virusutbrudd eventuelt på grunn av biologisk krigføring.


Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Johnny Johnny says:

  Man kan jo lure på hvorfor kineserne innfører slike massive tiltak, for første gang i historien. :thinking:

  Eksperters råd skal man ikke ha tiltro til, like etter Tsjernobyl-ulykken sa “forskere og den norske regjeringa” at det er ikke farlig for barna å være utendørs, men de samme forskerne holdt sine egne barn innendørs. Radioaktiviteten var langt høyere enn det regjeringa informerte om. Når det enkelte år er mye sopp, vil f.eks sauer få for høye verdier, og så sent som i 2005 ble 15 000 sauer i Norge gitt spesielt fôr for å redusere radioaktiviteten i kjøttet.

 2. Problemet i dag er at folk ikke klarer å tenke fremover og klamrer seg til fortiden.

  Det har foregått en verdenskrig i mange år nå, ikke en krig som utkjempes med bomber og granater, men med datavirus og bio-virus.

  Hvorfor i all verden skal man sende en arme på 10 millioner soldater når man istedet kan sende noe så er så lite at det knapt er synlig med mikroskop som er langt mer effektivt?

  Når jeg leser rundt i verden i den globale pressen i kommentarfelt osv så ser det ut for meg at ca 90% av verden befolkning ser på dette som et angrep på Kina.
  Det er den teorien som vokser fortest.
  For Kina er dette dommedag med sener som minner om skildringer fra helvete.

  Dette patogenet ser ut til å være spesialdesignet til å kun angripe kinesere. bare kinesere dør i utlandet også.

  Vi vet jo fra før at Israel prøvd/har utviklet dødelige virus som kun tar livet av palestinere. Men om alle palestinere plutselig døde en dag så ville jo alle vist hvem som sto bak.

  Til tross for at Kina pøser inn milliarder inn i markedet så stupte den Kinesiske børsen bare i dag med 8%.

  Det vi ser er et enormt angrep på Kina, det alle spør seg om nå er hvordan Kina vil svare, de er jo ikke idioter, de vet utmerket godt hvem som angriper dem.

  Jeg tror ikke de vil svare med samme mynt, det rammer dem bare selv siden vi kjøper alle varene deres, men de kan jo selge unna amerikansk stasgjeld og dumpe den så får USA store problemer, samme med petrodollar.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:
  The [coverage of this paper by Zero Hedge](https://www.zerohedge.com/geopolitical/coronavirus-contains-hiv-insertions-stoking-fears-over-artificially-created-bioweapon) led to a firestorm of denials by governments, health authorities and the CIA-controlled media, not surprisingly. Any suggestion that the coronavirus was engineered as a bioweapon had to be immediately eliminated. The prevailing panic by the establishment sought to blame this outbreak on Mother Nature — i.e. bats, snakes, seafood, etc. — rather than the human beings who are playing around with deadly biological weapons that are designed to extinguish human life.

  Så logisk, hvis man vil ha eget nettsted hacket kan man prøve å skrive om coronaviruset først.

  Jordan Schneider reports that:

  Chinese gangsters who are part of “swine stir fry syndicates” are using drones to spread African swine fever, according to Chinese state media (and initially reported in English-language media by the SCMP), scaring farmers into selling their animals at a discount before trafficking these sick pigs across province lines and selling them in “clean” areas.

  Spreading rumors about the epidemic and buying pigs at a low price is a common way for Swine Stir Fry Syndicates to profit.

  In some places, Swine Stir Fry Syndicates first plant infected dead pigs in healthy farms, or plant contaminated pig feed, then spread news of the outbreak, and buy pigs at discount to flip them.

 4. Har du blitt kasta ut av Nyhetsspeilet Kjell? Høres ut som du har blodferske nyheter derfra.

 5. Det kan ikke utelukkes at dette er et angrep med et virus utviklet i et laboratorium, for i 2017 opphevet The National Institute of Health (NIH) et forbud mot å forske på hvordan dødelige virus kan gjøres til virus som spres med dråpesmitte, corona virus som SARS ble spesielt nevnt.

  "Federal officials on Tuesday ended a moratorium imposed three years ago on funding research that alters germs to make them more lethal. Such work can now proceed, said Dr. Francis S. Collins, the head of the National Institutes of Health, but only if a scientific panel decides that the benefits justify the risks. Some scientists are eager to pursue these studies because they may show, for example, how a bird flu could mutate to more easily infect humans, or could yield clues to making a better vaccine. Critics say these researchers risk creating a monster germ that could escape the lab and seed a pandemic.

  In October 2014, all federal funding was halted on efforts to make three viruses more dangerous: the flu virus, and those causing Middle East respiratory syndrome (MERS) and severe acute respiratory syndrome (SARS). But the new regulations apply to any pathogen that could potentially cause a pandemic. For example, they would apply to a request to create an Ebola virus transmissible through the air, said Dr. Collins".
  Kilde: The New York Times.

  I 2017 samlet US Air Force in DNA fra russere, og mange med Putin ble bekymret om det var for å utvikle en “etnisk bombe”, et virus som kun angriper russere. Det er derfor sterk mistanke om at Pentagon vil eller kanskje har klart å fremstille et virus som kun angriper en bestemt etnisk gruppe.
  Kilde: teleSUR english.


  Bildekilde: New york Times/Reuters.
  A colorized electron micrograph of the coronavirus that causes Middle East respiratory syndrome, or MERS. Federal officials ended a moratorium imposed on funding research that alters viruses like this one to become more lethal.Credit…Reuters.
 6. Avatar for magnarhu magnarhu says:

  Det blir no meldt at forskarar har funne at dette nye coronaviruset har ei endring i strukturen som gjer det ekstra smittsamt. Korleis har denne endringa kome i stand? Kanskje konspirasjonsteorien om viruset ikkje er så galen likevel?

 7. After Coronavirus Measures, China’s Crude Oil Demand Plunges 20%: Industry Sources

  “Probably the largest demand shock the oil market has suffered since the global financial crisis, and the most sudden since the Sept. 11 attacks.”

  Aha Kjell, det er virus som skal senke oljeforbruket og redde kloden fra katastrofal global oppvarming???

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

107 flere kommentarer

Deltakere