The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

0
The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere.

Pentagon har lansert sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review. Det skjedde 2. februar 2018, og flere kommentatorer slår fast at gjennom denne doktrinen og dette dokumentet bringer USA atomkrigen mye nærmere. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen.

Paul Craig Roberts kaller det en avsinding opptrapping.

CNBC siterer kritikere som mener at The Nuclear Posture Review viser en større vilje til å bruke atomvåpen først. Lisbeth Gronlund, som er seniorforsker og direktør ved Union of Concerned Scientists, sier:

«This is a pretty sharp departure from current policy or even pre-Obama policies. President Trump is embarking on a reckless path — one that will reduce U.S. security both now and in the longer term. … This new policy deliberately blurs the line between nuclear and conventional forces and eliminates a clear firewall.»

Thomas Countryman, tidligere undersekretær i State department for våpenkontroll og leder av Arms Control Association, en nedrustningsorganisasjon i USA, sier:

«Unfortunately, this NPR does not argue for maintaining ‘strategic stability’ nor does it explain whether, how and why the call for new U.S. nuclear capabilities will reduce the threat of nuclear conflict.»

Integrasjon av kjernevåpen med andre våpen og bruk også mot andre trusler enn kjernevåpen

The Nuclear Posture Review kan lastes ned her. Rapporten sier blant annet:

«USAs kjernefysiske slagkraft, og kjernefysiske kommando, kontroll og kommunikasjon (NC3), må være stadig mer fleksibel for å skreddersy avskrekkingsstrategier på tvers av av en hel serie potensielle motstandere og situasjoner, og sørge for justeringer over tid. Følgelig, vil USA opprettholde omfanget av fleksible kjernefysiske våpensystemer som trengs for å møte kjernefysisk eller ikke-kjernefysisk aggresjon mot USA, allierte og partnere. … For å gjøre det, vil USA opprettholde og erstatte sine kjernefysiske midler, modernisere NC3, og styrke integrasjonen av kjernefysisk og ikke-kjernefysisk militær planlegging. Kommandosentrale og kampenheter vil bli organisert og utrustet for dette oppdraget, og vil planlegge, trene og trene for å integrere amerikanske kjernefysiske og ikke-kjernefysiske stridsmidler overfor motstandere som har kjernevåpen. USA vil koordinere dette med allierte som står overfor motstandere med kjernevåpen. USA vil se på ytterligere byrdefordeling med våre allierte på dette området.» (Våre uthevinger.)

Det finnes også et sammendrag her.

Det framgår av dokumentet at for eksempel F35-flyet som Norge skal kjøpe så mange av, vil være en integrert og viktig del av denne doktrinen, der kjernevåpen inngår som fullt integrert med konvensjonelle våpen.

«Modernizing our dual-capable fighter bombers with next-generation F-35 fighter aircraft will maintain the strength of NATO’s deterrence posture and maintain our ability to forward deploy nuclear weapons, should the security situation demand it,» heter det i rapporten.

Gjennom denne doktrinen har USA senket terskelen for førstebruk av atomvåpen betraktelig, og det er naturligvis et signal til potensielle motstandere om å gjøre det samme. Sitatet om F35s rolle i denne nye atomdoktrinen viser også at Norge med våre F35-fly og våre amerikanske baser vil være en framskutt bastion for eventuell kjernefysisk krig.

 

 

Forrige artikkelAmazon enda et skritt mot menneskelige roboter?
Neste artikkelFN: – Saudi-koalisjonen drepte 68 barn i Jemen på kort tid
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).