The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere

16
The Nuclear Posture Review bringer atomkrigen mye nærmere.

Pentagon har lansert sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review. Det skjedde 2. februar 2018, og flere kommentatorer slår fast at gjennom denne doktrinen og dette dokumentet bringer USA atomkrigen mye nærmere. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen.

Paul Craig Roberts kaller det en avsinding opptrapping.

CNBC siterer kritikere som mener at The Nuclear Posture Review viser en større vilje til å bruke atomvåpen først. Lisbeth Gronlund, som er seniorforsker og direktør ved Union of Concerned Scientists, sier:

«This is a pretty sharp departure from current policy or even pre-Obama policies. President Trump is embarking on a reckless path — one that will reduce U.S. security both now and in the longer term. … This new policy deliberately blurs the line between nuclear and conventional forces and eliminates a clear firewall.»

Thomas Countryman, tidligere undersekretær i State department for våpenkontroll og leder av Arms Control Association, en nedrustningsorganisasjon i USA, sier:

«Unfortunately, this NPR does not argue for maintaining ‘strategic stability’ nor does it explain whether, how and why the call for new U.S. nuclear capabilities will reduce the threat of nuclear conflict.»

Integrasjon av kjernevåpen med andre våpen og bruk også mot andre trusler enn kjernevåpen

The Nuclear Posture Review kan lastes ned her. Rapporten sier blant annet:

«USAs kjernefysiske slagkraft, og kjernefysiske kommando, kontroll og kommunikasjon (NC3), må være stadig mer fleksibel for å skreddersy avskrekkingsstrategier på tvers av av en hel serie potensielle motstandere og situasjoner, og sørge for justeringer over tid. Følgelig, vil USA opprettholde omfanget av fleksible kjernefysiske våpensystemer som trengs for å møte kjernefysisk eller ikke-kjernefysisk aggresjon mot USA, allierte og partnere. … For å gjøre det, vil USA opprettholde og erstatte sine kjernefysiske midler, modernisere NC3, og styrke integrasjonen av kjernefysisk og ikke-kjernefysisk militær planlegging. Kommandosentrale og kampenheter vil bli organisert og utrustet for dette oppdraget, og vil planlegge, trene og trene for å integrere amerikanske kjernefysiske og ikke-kjernefysiske stridsmidler overfor motstandere som har kjernevåpen. USA vil koordinere dette med allierte som står overfor motstandere med kjernevåpen. USA vil se på ytterligere byrdefordeling med våre allierte på dette området.» (Våre uthevinger.)

Det finnes også et sammendrag her.

Det framgår av dokumentet at for eksempel F35-flyet som Norge skal kjøpe så mange av, vil være en integrert og viktig del av denne doktrinen, der kjernevåpen inngår som fullt integrert med konvensjonelle våpen.

«Modernizing our dual-capable fighter bombers with next-generation F-35 fighter aircraft will maintain the strength of NATO’s deterrence posture and maintain our ability to forward deploy nuclear weapons, should the security situation demand it,» heter det i rapporten.

Gjennom denne doktrinen har USA senket terskelen for førstebruk av atomvåpen betraktelig, og det er naturligvis et signal til potensielle motstandere om å gjøre det samme. Sitatet om F35s rolle i denne nye atomdoktrinen viser også at Norge med våre F35-fly og våre amerikanske baser vil være en framskutt bastion for eventuell kjernefysisk krig.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Dette betyr vel også at rakettskjold utplassert i Norge vil kunne ha raketter med atomstridshoder, dvs slike raketter kan fungere som angrepsvåpen ved en kjernefysisk angrepskrig.

  Det ser ut som det går en debatt i USA hvor spørsmålet er hva USA skal med sitt store arsenal av atomvåpen hvis disse våpen ikke skal kunne brukes til å opprettholde USAs verdensherredømme. Det er mulighet nå for at det kan smelle i Korea

 2. Hvis terskelen for bruk av atomvåpen blir så lav som antydet, så blir atomvåpen til vanlig lagret sammen med andre våpen. Når bruk av atomvåpen skal integreres med konvensjonelle våpen, blir altså atomvåpen betraktet som andre våpen, bare med større sprengkraft etter denne doktrinen.

  Dermed blir det altså vanlig at kampfly bestykkes med atomvåpen sammen med konvensjonelle våpen. Siden Værnes og Rygge blir amerikanske baser på Norsk jord, må russerne plotte inn disse basene som mål for taktiske gjengjeldelses-atomraketter. Et atomstridshode som går av på Rygge, vil ødelegge Østlandet helt, det som ikke blir ødelagt av sprengkraften, blir det av radioaktivt nedfall.

  Knefallet som denne regjeringen spesielt har gjort for USA ved å tillate at USA får Norge som base i Nord-Europa, har gjort at Norge med mye større sannsynlighet enn tidligere blir en utbombet radioaktiv ødemark i et krigsutbrudd. Før så trodde man at atomvåpen bare kunne bli brukt i en storkrig, men denne nye doktrinen sier at atomvåpen potensielt kan bli brukt i enhver militær trefning med USA.

 3. Litt på siden, men interessant.
  Norsk utstyr til Israels atomvåpen

  Midt under denne krisen kom en meget viktig mann på ilbesøk til Oslo. Mannen var Manes Pratt, selveste lederen for byggingen av Dimona-anlegget. 22.juli landet han på Fornebu, og ble øyeblikkelig tatt med på omvisning på det norske atomanlegget på Kjeller. Der fikk Pratt se alt det avanserte atomutstyret som det norske firmaet Noratom AS kunne levere. Det Pratt var mest interessert i å se på var utstyret i den norske plutoniumslaboratoriet på Kjeller. Dette var akkurat slikt utstyr israelerne trengte til sin plutoniumsfabrikk i Dimona etter at franskmennene trakk seg ut av samarbeidet.
  Mannen som var i Norge ved to anledninger for å besiktige utstyret, Manes Pratt, var selve sjefen for byggingen av Dimona-anlegget. Og etter avsløringene til den israelske atomteknikeren Mordechai Vanunu i 1986 og Avner Cohen i 1998 er det gjort klart at Dimona-anlegget har èn oppgave: Å produsere israelske atomvåpen. Alt tyder på at norsk atomutstyr for flere titalls millioner kroner har vært brukt til dette formålet. Kanskje brukes det ennå.
  Hovedpersonene i forhandlingene om salg av tungtvann til Israel var Jens Chr. Hauge, sjefen for Institutt for Atomenergi Gunnar Randers, og byråsjef Olaf Solli i Utenriksdepartementet.
  Gunnar Randers foreslår at UD kan sende Jens Christian Hauge for å kontrollere tungtvannet, siden han likevel skal på privat besøk til Israel i begynnelsen av april. UD er enig i forslaget, men vil ikke varsle israelerne på forhånd. ”Meningen er at det skal foregå spontant på stedet”, skriver byråsjef Tancred Ibsen i et hemmelig notat til den norske ambassadøren i Israel.
  På 1950- og et stykke inn på 1960-tallet var Norge en atomstormakt. Takket være innsatsen til det norske atomkompleksets sjef, Gunnar Randers, konstruksjonsmesteren Odd Dahl og forsvarsminister Jens Chr Hauge, var Norge det sjette landet i verden som greide å bygge en atomreaktor.

  https://www.youtube.com/watch?v=33TqRrS0ac4
  I videoen Hilde Henriksen Waage om møtet i sosialist internasjonalen mellom Peres- Håkon Lie :
  36. 50 om absurditeten ved "a piece of cake " med tungtvann
  35-36 hauge fremskaffer bevilgninger til atomreaktor
  Se også i videoen : Statsminister Golda Meir leker i hagen til Hans Christian Hauge

 4. I praksis eit signal til andre land i verda: “Om nokon går til åtak på oss, tek vi kjernevåpen i bruk”.

 5. Eilev: har du fått med deg USAs siste sikkerhetsdoktrine?
  Russland og Kina er revisjonistiske og rivaliserende stater som USA skal nedkjempe.
  Du må ikke skrive som om du var ansatt i Klassekampen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

16 KOMMENTARER

 1. […] Pentagon har lansert sin nye atomdoktrine i form av et dokument som kalles The Nuclear Posture Review. Doktrinen åpner for å bruke atomvåpen også når det ikke foreligger en kjernefysisk trussel fra en motstander, for eksempel etter et cyberangrep. Dermed trekkes atomvåpen inn som et standardvåpen. Les om dokumentet her. […]

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.