– Hvem lot Dr. Strangelove skrive The Nuclear Posture Review?

0

Amerikanske PeaceAction reagerer skarpt på den siste Nuclear Posture Review fra USAs forsvarsdepartement. Som vi har vist inneholder dette dokumentet en helt ny atomdoktrine fra USA, en doktrine som øker faren for bruk av kjernefysiske våpen betraktelig. PeaceAction skriver:

“Who in their right mind thinks it’s a good idea to make nuclear weapons ‘more usable’? Who in their right mind thinks we should expand the list of scenarios in which we might launch nuclear weapons? Who let Dr. Strangelove write the Nuclear Posture Review?
“On top of increasing the likelihood of nuclear weapons use, the expansion of our nuclear arsenal called for in the Nuclear Posture Review would cost the American taxpayers an estimated $1.7 trillion adjusted for inflation over the next three decades. With the Doomsday Clock now at 2 minutes to midnight, we’re essentially being asked to pay for our own increasingly likely destruction.”

Dr. Strangelove er som kjent en svart politisk satirefilm av Stanley Kubrick, og filmens fulle tittel kunne passe som undertittel på Nuclear Posture Review: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Julia Conley kommenterer dette på AntiMedia:
In addition to “diversifying” its nuclear arsenal, the Pentagon notes that it will seek to “expand the range of credible U.S. options for responding to nuclear or non-nuclear strategic attack,” raising concerns that President Donald Trump will argue for the use of nuclear force as a deterrent—a significant departure from previous administrations which saw nuclear weapons as an option only for retaliation.


Beatrice Fihn
, direktør i fredsprisvinnerorganisasjonen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) sier at dette er et overlagt og omfattende forsøk på å ta atomvåpnene ut av siloene og ut på slagmarka. Det er en endring av politikken som betyr at man går fra at bruk at atomvåpen er mulig til at bruk av atomvåpen er sannsynlig.

Paul Craig Roberts skriver:

The new US nuclear posture is a reckless, irresponsible, and destabilizing departure from the previous attitude toward nuclear weapons. The use of even a small part of the existing arsenal of the United States would be sufficient to destroy life on earth. Yet, the posture review calls for more weapons, speaks of nuclear weapons as “usable,” and justifies their use in First Strikes even against countries that do not have nuclear weapons.
This is an insane escalation.

Henrik Urdal som er direktør for Insitutt for fredsforskning (PRIO), sier til NRK:

«– Anslagsvis 1000 av de mellom 4000 og 5000 atomstridshodene USA har i dag, er i en størrelsesorden som er regnet som «taktiske våpen». Det vil si at de har en sprengkraft tilsvarende inntil 20 kilotonn.
– Selv om man sier det er «low impact»-våpen, så er de på størrelse med bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Konsekvensene av å bruke dem vil være enorme, påpeker Urdal.»

Russlands regjering mener det amerikanske dokumentet er fullt av ubegrunnede beskyldninger og anti-russisk retorikk.

– Dette dokumentets krigerske og anti-russiske preg er åpenbart, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet lørdag.

Ren Guoqiang som er talsmann for det kinesiske forsvarsdepartementet har også tatt avstand fra den nye atompolitikken til USA. Kina har forpliktet seg til ikke å bruke atomvåpen først og til å holde et lavt atomvåpenarsenal. Ifølge SIPRI har Kina bare 270 kjernefysiske stridshoder mot USAs 6800.

Vi har allerede gjort en vurdering av Nuclear Posture Review, og den er på linje med den de andre kritikernes vurderinger. Gjennom denne doktrinen har USA senket terskelen for førstebruk av atomvåpen betraktelig, og det er naturligvis et signal til potensielle motstandere om å gjøre det samme.

Forrige artikkelRussisk angrep er usannsynlig sier dansk etterretningstjeneste
Neste artikkel– Israel har den mest effektive likvideringsorganisasjonen verden har sett
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).