– Hvem lot Dr. Strangelove skrive The Nuclear Posture Review?

6

Amerikanske PeaceAction reagerer skarpt på den siste Nuclear Posture Review fra USAs forsvarsdepartement. Som vi har vist inneholder dette dokumentet en helt ny atomdoktrine fra USA, en doktrine som øker faren for bruk av kjernefysiske våpen betraktelig. PeaceAction skriver:

“Who in their right mind thinks it’s a good idea to make nuclear weapons ‘more usable’? Who in their right mind thinks we should expand the list of scenarios in which we might launch nuclear weapons? Who let Dr. Strangelove write the Nuclear Posture Review?
“On top of increasing the likelihood of nuclear weapons use, the expansion of our nuclear arsenal called for in the Nuclear Posture Review would cost the American taxpayers an estimated $1.7 trillion adjusted for inflation over the next three decades. With the Doomsday Clock now at 2 minutes to midnight, we’re essentially being asked to pay for our own increasingly likely destruction.”

Dr. Strangelove er som kjent en svart politisk satirefilm av Stanley Kubrick, og filmens fulle tittel kunne passe som undertittel på Nuclear Posture Review: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb.

Julia Conley kommenterer dette på AntiMedia:
In addition to “diversifying” its nuclear arsenal, the Pentagon notes that it will seek to “expand the range of credible U.S. options for responding to nuclear or non-nuclear strategic attack,” raising concerns that President Donald Trump will argue for the use of nuclear force as a deterrent—a significant departure from previous administrations which saw nuclear weapons as an option only for retaliation.


Beatrice Fihn
, direktør i fredsprisvinnerorganisasjonen International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) sier at dette er et overlagt og omfattende forsøk på å ta atomvåpnene ut av siloene og ut på slagmarka. Det er en endring av politikken som betyr at man går fra at bruk at atomvåpen er mulig til at bruk av atomvåpen er sannsynlig.

Paul Craig Roberts skriver:

The new US nuclear posture is a reckless, irresponsible, and destabilizing departure from the previous attitude toward nuclear weapons. The use of even a small part of the existing arsenal of the United States would be sufficient to destroy life on earth. Yet, the posture review calls for more weapons, speaks of nuclear weapons as “usable,” and justifies their use in First Strikes even against countries that do not have nuclear weapons.
This is an insane escalation.

Henrik Urdal som er direktør for Insitutt for fredsforskning (PRIO), sier til NRK:

«– Anslagsvis 1000 av de mellom 4000 og 5000 atomstridshodene USA har i dag, er i en størrelsesorden som er regnet som «taktiske våpen». Det vil si at de har en sprengkraft tilsvarende inntil 20 kilotonn.
– Selv om man sier det er «low impact»-våpen, så er de på størrelse med bombene som ble sluppet over Hiroshima og Nagasaki. Konsekvensene av å bruke dem vil være enorme, påpeker Urdal.»

Russlands regjering mener det amerikanske dokumentet er fullt av ubegrunnede beskyldninger og anti-russisk retorikk.

– Dette dokumentets krigerske og anti-russiske preg er åpenbart, het det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet lørdag.

Ren Guoqiang som er talsmann for det kinesiske forsvarsdepartementet har også tatt avstand fra den nye atompolitikken til USA. Kina har forpliktet seg til ikke å bruke atomvåpen først og til å holde et lavt atomvåpenarsenal. Ifølge SIPRI har Kina bare 270 kjernefysiske stridshoder mot USAs 6800.

Vi har allerede gjort en vurdering av Nuclear Posture Review, og den er på linje med den de andre kritikernes vurderinger. Gjennom denne doktrinen har USA senket terskelen for førstebruk av atomvåpen betraktelig, og det er naturligvis et signal til potensielle motstandere om å gjøre det samme.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    En del av galskapen i USA er at makteliten i USA tror at USA med et innbyggertall på kun ca 300.000 millioner mennesker skal klare å dominere en hel verden hvor det fremover kan komme til å bo kanskje 9 milliarder mennesker. Hva er det man røyker i USA? Har også neo-con og DeepState blitt hektet på opiat epidemien som nå raser i USA. Hele befolkningen ser snart ut til å være på steroider. Pax Americana kan utarte til å bli en verdensomspennende kirkegårdsfred.

  2. baluba says:

    Men ingen reaksjoner eller debatt her hjemme om hva som skal forhåndslagres i trøndelag etc? Når atomvåpen blir vanlig bestykning sammen med konvensjonelle burde man i det minste tenke selv.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.