Kapitalen bak Babcock

14
Illustrasjon fra nettsidene til Babcock

Selskapet Babcock har klart det mesterstykket å bli det mest forhatte i Norge etter bare noen dagers virksomhet, eller skal vi heller si mangel på virksomhet. At avtalen var rigget og at hele anbudsprosessen var et skuespill, er for lengst avslørt. Solberg-regimet måker ut nasjonens arvesølv og nøkkelfunksjoner så fort at man skulle tro at de hadde akkord på det.

Men hva slags kapital står bak Babcock? Det er det lett å finne ut av, bare se her.

Her ser vi allerede tre av «de vanlige mistenkte», Capital Research & Management, Fidelity og Vanguard Group. Men vi ser også at største aksjonær er Invesco Asset Management Ltd. Og hvem står bak dem?

Nei, skulle du ha sett?

Bank of America, Vanguard, BlackRock og JPMorgan, to av dem blant «de vanlige mistenkte», og de to andre med Vanguard og BlackRock som storaksjonærer.

Babcock er med andre ord, de også, kontrollert av «de vanlige mistenkte».

Les: Tre selskaper eier de største korporasjonene i USA

Vi har fått noe kritikk fra folk som mener at vi overdriver den kontrollen disse fondene har. De har jo tross alt noen få prosent, og i noen selskaper er det gründere som har mye større andeler enn det «de vanlige mistenkte» har.

Uten å ha tilgang til spisskompetanse på konsernkontroll vil vi peke på at det ikke er alkkurat slik det fungerer. BlackRock er verdens mektigste finansinstitusjon og forvalter direkte minst 6.000 milliarder dollar i aksjer, og mye mer indirekte.

Toppsjefen i BlackRock, Larry Fink, er en mann som når han ønsker det, får møte med hvilken som helst regjeringssjef i Europa, og i Nord-Amerika, for den del. Det er de som styrer omlegginga av det franske pensjonssystemet som den franske fagbevegelsen, studentbevegelsen og andre grasrotorganisasjoner gjør opprør mot.

I Frankrike alene er BlackRock eier av mellom 5 og 10 prosent av aksjene i nøkkelselskaper som Eiffage, Danone, Vinci, Lagardère, Renault, Peugeot, Société Générale, Axa, Vivendi, Total, Sanofi, Legrand, Schneider Electric, Veolia, Publicis, etc etc.

Den franske journalisten Grégoire Favet, som har gransket selskapet, sier at «Når Larry Fink ringer, er det som om det var toppsjefen i IMF eller et statsoverhode. Fink er blitt mottatt i Élysée-palasset to ganger etter at Macron ble valgt.» Og naturligvis er han rådgiver for de europeiske sentralbankene. Fink trenger ikke mange prosent for å ha kontroll.

I 2016 skrev vi:

BlackRock og Google kaprer norsk vindkraft – og norske subsidier

Les også: Google, Facebook og BlackRock skal ødelegge mer norsk natur med vindfarmer

Og nå vet vi altså at bak Babcock står også BlackRock og de andre «vanlige mistenkte». Og fra før vet vi at disse selskapene er så vevd sammen med krysseierskap og personalunioner, at det er vanskelig å oppfatte dem som forskjellige konkurrerende kapitaler. De framstår mer som en megakorporasjon, en finansiell leviathan som fortærer alt og alle på sin vei.

Det er denne megakorporasjonen Erna Solberg og hennes regime arbeider på oppdrag fra, ikke det norske folket.

Les også: Makt: Between a BlackRock and a hard place

Ekspert: – Konkurransen var rigget slik at Babcock skulle vinne

Ambulanseflyskandalen, samrøre, inkompetanse og et mageplask for regjeringas anbudspolitikk

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Tusen takk for artikkelen. Jeg lærer mye av å lese din side.

 2. Foreslår at du printer sedlene selv, så får de smake egen medisin. Helt til valutaen deres blir null verdt :wink: Når de oversvømmer markedet med “QE” - øker de bare sine lønninger. Og sjøl om varene blir dyrere for deg, blir kjøpekrafta deres mye sterkere. Nå er det snart 70-0 til wallstreet og da er det vel på tide å la de kvantitative lettelsene regne ned på folket. Tålmodigheta er vel ved veis ende. Sentralbankledelsen burde ha blitt bura inn for lengst.counterfeit%20currency

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Det er Kina og Japan som trykker opp mest penger.
  Ifølge Austrians (en jødisk gruppe som mener at folk kan spise gull) skal man ikke trykke opp penger
  -Middle Ages must be the ideal
  Å trykke opp penger er en nødvendighet for å skape vekst. Interner Austrians

  Det er mest Putin som er “Austrian” idag. Det skaper en mangel på vekst i Russland som kan bli hans fall. Rasende bønder kan ta seg inn i leiligheten hans og kaste han ut av vinduet. Who cares? Jeg kaller det demokrati.
  Trump skjønner seg på penger. Han gav klar beskjed om at dersom FED prøver å heve rentene vil det bli verst for dem.

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  jepp - utviklingen av pengevesenet har mye større betydning for vekst enn det vi er lært opp til å tro.
  Det er sikkert derfor det ikke forekommer økonomisk historie i samfunnsøkonom-studiet. Japan nevnte de i en notis(2006).
  Problemet med å gjøre det gjennom bankvesenet, er at det gjør oss alle til gjeldslaver, og når vi har nådd grensen for hva vi kan betjene, har de få andre alternativer. Og det sikrere at den som har nok, skal få enda mer-til en rimelig penge, mens den som ikke har må ta opp forbrukslån.

 5. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  Norge
  “Billigste Boligrente. 2,32%-3,59% 2000000 25 år”
  Offisiell pristigning siste 12 mnd = 1.8%

  Reell rente = 0.5-1.8%

  Reell pristigning = 3.8%
  Reell rente = minus 1.5-0%

  Legg merke til at man blir betalt for å låne når renta er negativ

  Det å ha masse gratis gjeld blir som å ha en stor gård som arv

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Jeg bor i et monument fra siste deflasjons-periode i 1920-åra. Praktisk økonomiforståelse er det som holder Tollef Hovig fanget i Marx kabbalistiske bortforklaringer, antar jeg.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det holder å forstå regnskap, ha litt innsikt i økonomisk historie (ikke Marx versjonen), erfaringer med andre abreidsgivere enn det offentlige, og gjerne ha prøvd seg som enkeltmannsforetak.
  Det som kan tåkelegge forståelsen er hvis du har ridd i på bølgetoppen, som “68-generasjonen” har gjort.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

6 flere kommentarer

Deltakere