Ambulanseflyskandalen, samrøre, inkompetanse og et mageplask for regjeringas anbudspolitikk

0
Illustrasjon fra nettsidene til Babcock

Solbergregimet fortsetter å ødelegge infrastrukturen og tjenestene i Norge som om de skulle ha akkordbetalt. Etter skandalene med jernbanen, Go-Ahead og Vy-tullet har de gitt anbudet om å drive luftambulansetjenesten til selskapet Babcock, som så umiddelbart har demonstrert at dette kan de ikke.

Flykaptein Per Gunnar Stensvaag har gjennom et leserinnlegg i Avisa Nordland, eller an.no, som det kaller seg, slaktet hele den prosessen som førte fram til elendigheten på en så forbilledlig måte at det knapt kan gjøres bedre:

«Konkurranseutsetting synes å være et sentralt bibelord i sittende regjerings religion. Tilsynelatende er de så sterke i sin tro at de ikke ser at anbudssystemet har helt åpenbare svakheter som i hvert fall gjør det mindre egnet på områder som har med liv og helse å gjøre. Rotet rundt landets luftambulansetjeneste burde bevise det til fulle, men de ansvarlige ikler seg pokerfjes og/eller feier med vekslende hell skandalen under teppet.»

Hvis dette er nivået på norske flykapteiner, bør de skrive flere lederartikler og kommentarer. Dette er jo glitrende. Og det er bare oppvarming. Stensvaag fortsetter:

«Når forutsetningene for ansvarlig drift ennå ikke er oppfylt lang tid etter operatørbyttet, er det nærliggende å spørre om viktige kriterier ble skjøvet i bakgrunnen til fordel for andre hensyn under anbudsrunden? Om det er tilfelle, er vi da så redde for å sette vårt eget land i bås med bananrepublikker at vi lar ansvarlige for ureint trav gå fri? Selv om faren for å bli beskyldt for konspirasjonsteorier vil være overhengende, er det ikke nå på sin plass å prøve å henge bjella på katta?»

Og så gjør Stensvaag det geniale grepet at han illustrerer beslutningsprosessen i en enkel illustrasjon. Den sier alt:

Les hele artikkelen her, den kan nytes.

Liv og helse i fare

Og naturligvis setter våre inkompetente privatiseringsfundamentalister liv og helse i fare. Klinikkoverlege Mads Gilbert frykter at liv vil gå tapt. På ett døgn har Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) rapportert om åtte uønskede hendelser etter ambulanseflyproblemene. Gilbert sier til avisa VG:

– Det er åtte tilfeller på ett døgn. Det er svært alvorlig. Tiden vi bruker kan være avgjørende for utfallet, sier Gilbert til VG.

Ved et av åtte tilfellene tok det 28 timer og 49 minutter fra AMK ble varslet til pasienten var på UNN i Tromsø.

– Det er selvsagt helt uakseptabelt og uansvarlig, sier klinikkoverlegen.

Han påpeker også at denne listen kun inneholder akutte pasienter, ikke pasienter som skal til avtalt behandling.

– Beredskapen til den samlede nasjonale luftambulansetjenesten er ikke til å kjenne igjen. Kapasiteten er kritisk svekket. Vi merker det hver eneste time.

Babcock er militærindustri

Og hva driver så dette konsernet Babcock med ellers, bortsett fra å ikke levere flytjenester til utkant-Norge? Jo, studerer man nettsidene deres, ser man at det stort sett handler om militærindustri, British Army, UK Royal Navy, og atomvåpen. Kort sagt et slikt firma man må regne med at Erna Solberg og Bent Høie vil sette til å ta seg av liv og helse i Nord-Norge.

Forrige artikkelKrise og handlingslammelse i tysk politikk
Neste artikkelMonica Maggioni fra italienske RAI intervjuer Syrias president Bashar al-Assad