BlackRock og Google kaprer norsk vindkraft – og norske subsidier

0

Vindkraftparken Tellenes er solgt til et investeringsfond forvaltet av giganten Blackrock, og Google har inngått avtale om å kjøpe hele kraftproduksjonen av anlegget fra slutten av 2017 til 2029.

Dette skriver E24. Det handler om at Lund kommune nå har solgt Tellenes vindpark.

Lokalpolitikere er over seg av begeistring for gigantenes innmarsj i norsk vindkraft. Men norsk vindkraft er 50% statssubsidiert. Altså er det skattebetalerne som skal betale halvparten at BlackRocks og Googles satsing.

– Halvparten av regningen for vindmøllene må vi betale via skatteseddelen, sier professor i energiøkonomi, Torstein Bye til NRK.

– I dag er det sånn at kraftprisen i markedet er 30 øre per kilowattime. Å bygge ut en vindmølle koster 50-60 øre per kilowattime. Halvparten av regningen for en vindmølle må vi altså betale via skatteseddelen, sier Torstein Bye.

Han mener både kommuner og skattebetalere vil tape på vindkraftutbygging.

– Problemet er at det ikke er de som bruker energi som må betale. Det er vi som betaler skatt som må betale, sier han.

I pressemeldinga fra selskapene heter det at:

The deal will provide Google’s European data centers with additional renewable energy. This cross-border arrangement is possible thanks to Europe’s increasingly integrated energy market – and in particular, Scandinavia’s Nord Pool market – which allows Google to buy renewable energy with Guarantee of Origin certification in Norway, and consume an equivalent amount of power elsewhere in Europe.

Så norske skattebetalere skal sørge for å grønnvaske Google på det europeiske markedet med en energi Norge ikke trenger. Gjennom såkalte grønne sertifikater gir staten tilskudd til utbygging av vindkraftverk. SSB mener at dette vil koste samfunnet mellom 15 og 20 milliarder kroner.

Bak dette står verdens største kapitalforvalter, selskapet BlackRock, som forvalter en kapital som er større enn alle lands BNP med unntak av USA og Kina. Det er svært tette forbindelser mellom det norske Oljefondet og BlackRock, siden Oljefondet er nest største eier i BlackRock. Og dette gir jo finansgigantene fripass i Norge, uansett hva prisen blir for norske skattebetalere. Toppsjefen i selskapet, Larry Fink, håper på å ta kontrollen over finansdepartementet i USA hvis finanskapitalen får sin kandidat, Hillary Clinton, valgt til president.

Forrige artikkelVokteren ved terskelen
Neste artikkelKapitalens langsiktige strev for en europeisk superstat
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).