Storbritannia: Arbeiderklassen stemte tory for å få brexit

144
Illustrasjon: Shutterstock

Labour gikk på sitt største nederlag siden krigen takket være Corbyns holdning til brexit.

Det konservative partiet i Storbritannia fikk sin største valgseier siden Margareth Thatcher, og partiet kastet Labour ut i valgkretser som har vært røde siden 1920-tallet. Arbeidere i hopetall stemte erkefienden, ikke fordi de liker politikken til Boris Johnson, men fordi de ville sikre seg den brexit de hadde stemt for allerede i 2016. Arbeiderne var møkk lei av Jeremy Corbyns trenering av brexit og gjorde i ett slag slutt på corbynismen. Partilederen har etter valgnederlaget gjort det klart at han trekker seg.

Valgskred

BBC skrev om morgenen 13. desember 2019 at de konservative lå an til å vinne med totalt 365 medlemmer av parlamentet mot 196 for Labour. Det gir toryene et flertall på 86.

Så seint som dagen før valget insisterte Jeremy Corbyn på at han og Labour hadde vinnersjanser. Resultatet ble et katastrofalt nederlag både for ham og for Labour.

Hvordan kunne arbeiderklassen i så stor grad stemme på en så reaksjonær politiker som Boris Johnson og et parti som toryene som til de grader har angrepet arbeiderklassen på det ene området etter det andre? Svaret er enkelt: Arbeiderklassen i England og Wales ville ut av EU, og de viste fullstendig avsky overfor det spillet som har pågått i over tre år for å hindre flertallets vilje i brexit-avstemninga i å bli gjennomført.

Les: Slutter å stemme Labour hvis de blokkerer brexit

Arbeiderklassen stemte for Brexit

Labour tapte i arbeiderdistriktene i North England, Midlands, Yorkshire og Humber, den «røde muren» – områder der de alltid har kunnet regne med en majoritet. Det gamle gruvedistriktet Blyth Valley, i Northumberland, som Labour har holdt siden partiet ble stiftet, gikk til de konservative.

Det er ingen annen måte å lese dette på for Labour enn at det var et totalt nederlag for Jeremy Corbyn og corbynism.

Tidligere Labour MP, George Galloway, sa i en kommentar:

«De siste to årene har jeg advart Labour om at de vil være dømt hvis de vender ryggen til sine tradisjonelle velgere som har stemt brexit.»

Les: Corbyn med risikabelt spill om Brexit

Reint bord til SNP – til ingen nytte

I Skottland gjorde Scottish National Party (SNP) et brakvalg, over 46% av stemmene, 8,5% mer enn ved forrige valg. Skottene vil gjerne ha en ny folkeavstemning om uavhengighet, men med en så solid seier for Boris Johnson, er det lite trolig at de får det.

Liberaldemokratene var sammen med Labour valgtaper. Partileder Jo Swinson tapte til og med sin egen plass i Underhuset bare ei uke etter at hun hadde erklært at hun ville bli Storbritannias nye statsminister.

Brexit-partiet trakk listene sine og oppfordret folk til å stemme toryene i distrikter der det ville være utslagsgivende. Partileder Nigel Farage gjorde dette med kald beregning for å vinne krigen om brexit, og i dette intervjuet erklærer han at krigen om brexit er over og at Storbritannia nå er langt næremer å forlate EU.

Euronews har en brukbar oppsummering av valgresultatet her.

Storbritannia forlater EU

Boris Johnson gikk til valg på å gjennomføre brexit, og han har nå fått det mandatet han ba om. George Galloway mener at Storbritannia vil være ute av EU innen et år. Velgerne har nok en gang vist hvor stor kraft det er i dette kravet at det skal ekstremt mye til av manipulasjoner for å endre dette.

Dette peker i retning av en større internasjonal omgruppering. Vi ser konturene av en anglo-amerikansk blokk, moderlandet og kolonien, et fransk-tysk EU som spriker i alle retninger og der de østlige delene kanskje heller vil knytte seg til USA og Storbritannia, og de må på hver sin måte forholde seg til den sterke blokken rundt Kina og Russland.

Hvordan det konkret vil påvirke geopolitikken at Storbritannia forlater EU gjenstår å se, men at det vil føre til betydelige endringer, er ganske åpenbart. Det vil forsterke den multipolare verdenen vi allerede har sett konturene av, og gamle rivaliseringer, som vi ikke har sett så mye til på en generasjon eller vel så det, vil komme åpent fram igjen.

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Banner-Steigan-1024x546.png
Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Mitt-innlegg-7-1024x1024.png
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Mari Mari says:

  Gratulerer sionister, splitt og hersk fungerte nok en gang

 2. Avatar for tjatta tjatta says:

  Noen ganger treffer du bra. At globalisten Johnson skulle se for seg et England som reiser seg som fugl Fønix er nok bare de mest naive som kan tro. Her dreier det seg nok mest om å partere EU liket

 3. Corbynismens død. I den nye “venstresidas” veiledende heltegalleri fant vi Syriza,Podemos og Jeremy Corbyn.
  Nå er Syriza allerede blitt en skamfull historie som ingen vil gjennomgå kritisk - så ille ble det. Glem alt sammen.
  Podemos stiller opp som et støtte- parti for de spanske sosialdemokratene og kommer ikke til å uroe noen bare de får noen stillinger i regjeringen.
  Det hyggelige vi kan si om Corbyn var at han kjempet for den palestinske saken og for dette ble han utsatt for pogromer av det zionistiske miljøet i England. Hard forfølgelse og.
  Når det gjelder Corbyns øvrige posisjoner var disse temmelig likt alle andre sosialdemokratiske ledere i EU. Forsvarsvenn, ikke forstyrr næringslivet,fortsatt masseimmigrasjon og for et EU som nå sikter seg inn på Europahæren og kolonisering av Sahel-regionen.
  12 desember 2019 avgikk også Corbynismen ved døden i England. Det var ikke annet enn en loyal opposisjon til den globalistiske neoliberalismen. Det skjønte folket. Alas.
  Og alle de fyrtårnene som “venstresida” har levert politisk fyringsolje til,ligger faktisk nå i grus. Ikke bare det norske,men alle de nye europeiske venstresidene må nå bygge seg nye tårn.
  Hva blir det? Helt åpenbart at tenketankene i EU har skjønt tidens trender for nå skal Ursula von der Leyen omgjøre den europeiske kapitalismen til verdensledende i klimapolitikk. Hele 1000 millioner kroner er planlagt brukt på dette i de neste syv år.
  Nå er det da slik at migrasjonen koster Tyskland 40 milliarder Euro i året og langtidsbudsjettet for den tyske hæren er på 70 milliarder Euro. En kan bare spekulere i hvem som skal betale denne regningen?
  EU har nå startet dødsprosessen med et Momento del Verdad i England.
  Men det er slett ikke sikkert at “venstresida” vil se dette og slår seg på at Ursula von der Leyen er det nye fyrtårnet for venstresida fordi hun nå skal grønnmale europeisk kapitalisme og Europahæren.
  Som Terje Alnes redegjorde for i en fersk artikkel her: Norge er nå iferd med å bli et bondeoffer,en framskutt militærbase i imperialistisk krig. Det er slett ikke sikkert at de vil se det heller.
  Studerer man europeisk historie er det ikke slik at middelklassen allierer seg med arbeiderklassen når det blåser opp - som det gjør kraftig nå. Vi må være forberedt på overraskelser.

 4. Avatar for K11 K11 says:

  Brexit kommer de aldri til å få, og det er banksjefene, Israel og militærindustrialistene som fortsetter å sitte i førersetet uansett hvilken marionett som velges. Det er like sikkert som at Israel kommer til å innsette “anti establishment”-gallionsfiguren Trump som president i USA til høsten. Til jubel fra en arbeiderklasse som gang på gang lar seg lure av trojanske hester. Skjønt, når befolkningen får valget mellom pedofile Trump og pedofile Joe Biden, er det vel forståelig at den velger seg Trump. Han kan jo i det minste snakke i sammenhengende setninger, i motsetning til Biden.

 5. EU har ALDRI godtatt et nei, seff så vil England få en avtale som vår EØS som er 99.99% fult medlemskap.

  Folket blir rundtlurt og rævpult nok en gang.

  Det vi ser i Europa og US nå er som hentet ut av Sions vise.
  Man skal utarme og slite folket sånn ut med demokratisk kaos at folk til slutt vil akseptere en ikke valgt leder, en diktator.

 6. De artiklene som Klassekampen leverer i dag om utfallet av valget i England gir et godt inntrykk av hva den norske middelklassen nå tenker. I mine øyne fortoner det seg mindre som en realistisk analyse av England enn det uttrykker det nye middelklasseprogrammet for EU-isering.
  Det som nå er en ung radikaler i Europa er ikke en aktivist mot det kapitalistisk-imperialistiske EU,men en person som er FOR EU på en plattform av klassesamarbeid. En EU-sosialdemokrat med andre ord:
  Redaktør for Klassekampen Mari Skurdal skriver på lederplass:
  “Hans kanditatur (Corbyn) har vært båret fram av UNGE RADIKALERE i MOMENTUM-FRAKSJONEN,som ulikt partilederen er OVERVELDENDE POSITIVE TIL EU.”
  En annen profilert Rødter,Ronny Kjelsberg,skriver akkurat det samme:
  “For det første er hele bevegelsen av RADIKAL UNGDOM som løftet Corbyn til makta tydelig for FOR REMAIN.” (14 des 2019)
  Altså: i dette verdensbildet er en ungdom som er Nei til EU i England ikke å betrakte som en “radikaler”.
  Der er vi nå i Norge og det kommer ikke som noen overraskelse på meg,noe en kan se av tidligere innlegg her på Steigan. I det siste halve året har det kommet flere og flere pro-EU innlegg i Klassekampen spalter. Og som jeg har varslet: etter at EU-Kommisjonen skal bruke astronomiske summer på å lansere prosjektet som klimafrelser,vil middelklassevenstre over hele Europa slutte seg til dette sjarlataneriet. Ingen vil skrive om at både Frankrike og Tyskland vil sende fregatter og krigsskip utenfor kysten av Kina og krige i Sahel. Det er ikke noe for “radikal ungdom”.
  Magnus Marsdal nekter naturligvis å forstå at Corbynismen er et politisk lik. Han har “vist hvordan den kan mobilisere stor kraft og valgframgang i vår tid.”
  Hvordan det går an å skrive noe så dustete kan ikke isoleres fra det faktum at Rødt har gjort et teoretisk kvantesprang ved å lansere Rosa Luxemburg til en parlamentarisk korrekt sosialdemokrat. Det var litt for tidlig.
  Det er nå Rosas masseaksjoner som velter opp i Europa som glødende lava. Corbynismen lever bare i middelklassens teorier.

 7. AnneBrit: hvis du tar deg inn på alle kategorier av amerikanske media vil du se at beskjeftigelsen med “hate Groups” er et sentralt fokus da det begynner å bli en allmen oppfatning at USA går svanger med shooting civil war.
  Jeg trodde dette blant de glupe folkene her var så allment oppfattet at det ikke var nødvendig å framlegge akademiske dokumenter for den opplysningen som enhver kan lese seg til av main stream amerikanske media.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

135 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

144 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.