USA forhandler med houthi-geriljaen for å få slutt på krigen i Jemen

0
USAs viseutenriksminister for Midtøsten-saker på beslk i Saudi-Arabia for å forhandle om fred i Jemen. Foto: Xinhua

Etter mer enn fire års krig i Jemen der USA har støttet Saudi-Arabias folkemord på folket i sitt fattige naboland Jemen, har USA nå tatt kontakt med houthi-geriljaen med sikte på å få avsluttet krigen. Opplysningene om denne kontakten kommer fra USAs viseutenriksminister for Midtøsten-saker, David Schenker. Han sa dette til journalister 5. september 2019 under et besøk i Saudi-Arabia, skriver al-Jazeera.

Houthi-lederen Hamid Assem ville verken bekrefte eller benekte dette, men sier bare at «det at USA melder om slike forhandlinger er en stor seier for oss og det viser at vi har rett». Det er vel så nær en bekreftelse man kan komme uten å si det direkte.

Saudi-Arabia taper krigen mot houthiene, og det er bakgrunnen for initiativet fra USA. Vi har tidligere meldt at houthiene nå er i stand til å bombe Saudi-Arabias største oljefelter ved hjelp av droner, og at det nærmest har satt Saudi-Arabia sjakk matt.

17. august 2019 lyktes ti ubemannetede droner å bombe oljefeltet Shaybah nær grensa til emiratene. Det er 1200 kilometer fra hovedbasebe til houthiene, og det betyr at ingen av de store oljefeltene i Saudi-Arabia er trygge. Angrepet startet to branner på oljefeltet, men de skal ha vært slukket i løpet av 24 timer.

Houthi-geriljaen slår til mot stort oljefelt i Saudi-Arabia

En annen faktor som spiller inn er at Emiratene har gått ut av saudi-koalisjonen og nå støtter grupper som kjemper mot sine tidligere allierte.

Saudi-Arabia innser nederlaget i Jemen

Saudi-Arabia har bombet brylluper, fullpakkede markeder, begravelser, skoler, skolebusser, matvarelagre, vannreservoarer, sjukehus, fengsler. Det er krigsforbrytelse på krigsforbrytelse, og ingen vestlige makter har så mye som reagert.

En ny FN-rapport hevder at de vestlige landene som har væpnet og støttet den Saudi-ledede koalisjonen som har drept utallige sivile, kan være involvert i krigsforbrytelser. Norge solgte også lenge våpen til en av koalisjonens viktigste medlemmer.

Lenge har det vært gjort forsøk i Senatet i USA å stoppe støtten til krigen i Jemen. Ei gruppe senatorer med demokraten Bernie Sanders i spissen reiste et forslag som kunne blokkere videre støtte til krigen fra USAs side. Teksten i forslaget kan leses her. Sanders har også fått med seg noen senatorer fra det republikanske partiet på dette forslaget, slik som Mike Lee og Rand Paul.

Forsøk i Senatet i USA på å stoppe støtten til krigen i Jemen

Nå er forsøket på å stoppe krigen i Jemen altså også blitt offisiell politikk i Washington. Hodekapperne i Riyadh har neppe særlig mange andre alternativer.

Les mer om Jemen på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.