Houthi-geriljaen slår til mot stort oljefelt i Saudi-Arabia

0
Kilde: Southfront.

Holder Saudi-Arabia på å tape krigen mot det fattige nabolandet Jemen? Det virker nesten utenkelig når man ser på den enorme mengden våpen Saudi-Arabia ved hjelp av sine allierte har pøst inn i det fattige nabolandet. Men spørsmålet kan likevel stilles, og særlig av to grunner: For det første er den saudi-arabiske alliansen i ferd med å sprekke opp i og med at De forente arabiske emiratene ser ut til å bryte med Riyadh. Og for det andre har houthi-geriljaen nå lykkes med å skaffe seg dronevåpen som kan nå strategiske oljefelt djupt inne i Saudi-arabia.

Separatister i det som er kalt Det sørlige overgangsrådet (STC) og som har vært en del av saudi-alliansen sammen med emiratene brøt ut av alliansen sommeren 2019 og tok kontroll over den store byen Aden gjennom kamper som varte i fire dager. New York Times kaller det med rette «en borgerkrig i borgerkrigen». STC har skaffet seg en sterk posisjon og de later til å ha full støtte av emiratene. Samtidig driver emiratene en tilbaketrekning av sine styrker i Jemen, noe som helt opplagt svekker koalisjonen. Saudi-Arabia slåss jo ikke på bakken sjøl, det bruker de leiesoldater til, ikke minst fra Sudan.

Vel så alvorlig er det for Saudi-Arabia at houthiene nå kan ramme de største oljefeltene deres. 17. august 2019 lyktes ti ubemannede droner å bombe oljefeltet Shaybah nær grensa til emiratene. Det er 1200 kilometer fra hovedbasebe til houthiene, og det betyr at ingen av de store oljefeltene i Saudi-Arabia er trygge. Angrepet startet to branner på oljefeltet, men de skal ha vært slukket i løpet av 24 timer.

Pila viser hvor Shaybah befinner seg.

Se også på dette kartet som viser beliggenheten av de store oljefeltene i Saudi-Arabia. Når houthienes droner kan nå feltene i Shaybah, er det ingen grunn til at de ikke også skal kunne rekke fram til gigantfeltet Ghawar, som er verdens største oljefelt. 16. august 2019 slo houthienes droner til mot Abha International Airport i det sørlige Saudi-Arabia.

Dessuten gjør houthiene framgang på den diplomatiske fronten. For det første har Iran for første gang offisielt stilt seg bak dem. For det andre har de vært i forhandlinger der også Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia har deltatt. Det betyr at de på et nivår har en internasjonal anerkjennelse som de ikke hadde før. Moon of Alabama mener at dette betyr at krigen «er slutt». Det virker som en litt for rask konklusjon, men det er ingen tvil om at det er tale om et dramatisk omslag i denne krigen som har pågått i over fire år og der saudi-koalisjonen med støtte fra Veste og Israel har påført nabolandet forferdelige lidelser.

Les om krigen i Jemen på steigan.no

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.