Saudi-Arabias krig mot Jemen har pågått i snart fem år, den har kostet Saudi-Arabia minst 100 milliarder dollar i tillegg til at den har påført folket i Jemen ubeskrivelige lidelser og enorme tap. Og nå har Saudi-Arabia de facto tapt krigen. Dette innser også de diktatoriske herskerne i Riyadh. Kong Salman har tydeligvis bedt president Donald Trump om å forhandle fram en våpenhvileavtale med houthi-geriljaen.
Det er to faktorer som gjør at Saudi-Arabia er nødt til å forhandle.
For det første har Saudi-Arabia mistet sin viktigste allierte i krigen, De froente arabiske emiraten. De har trukket seg ut av alliansen og har i stedet begynt å bombe styrker som er allierte med saudiaraberne. Koalisjonen faller altså fra hverandre.
For det andre har houthi-styrkene vist at de ikke lar seg knekke og at de er i stand til å føre krigen inn i Saudi-Arabia.
Det siste var utslagsgivende for at Moon of Alabama skråsikkert erklærte 17. august 2019: «I dag tapte Saudi-Arabia endelig krigen mot Jemen. «
Grunnen til denne katagoriske erklæringa var at houthiene for første gang hadde vist seg i stand til å bombe strategiske oljefelter i Saudi-Arabia. Vi skrev om dette her: Houthi-geriljaen slår til mot stort oljefelt i Saudi-Arabia. Siden har de også vist at de kan bombe mål i og rundt Riyadh. 25. august 2019 avfyrte houthiene 10 missiler mot militære mål på Jizan International Airport. 26. august brukte houthiene droner til å bombe mål inne i den saudiaarabiske hovedstaden. 29. august bombet de mål på Najran Regional Airport. Abha International Airport er også blitt bombet på samme måte.
Krigen er altså kommet hjem til saudiaraberne, og det er noe de ikke vil kunne takle. På bakken møter saudiernes leietropper hard motstand. Så seint som 27. august ble 25 slike leiesoldater drept i et slag med houti-geriljaen.
Broren til kronprins MBS. Khalid bin Salman, har dratt til Washinton for å starte forhandlinger om fred.
Enorme ødeleggelser av en unik kultur
Den saudiarabiske krigan har hensynsløst bombet skolebusser og markeder, uten noen form for kritikk fra vestlige hovedsteder. Og de har systematisk bombet den utrolige gamlebyen i Sana’a, som har står på UNESCOs liste.
Mange mener at saudierne bevisst har gått inn for å utlette så mye som mulig av Jemens eldgamle kultur, for kulturelt har den fattige naboen i sør så uendelig mye mer å vise til enn Saudiarabia. Ingenting kan bringe disse kulturskattene tilbake. Det har tatt århundrer å bygge dem. Det tok sekunder å ødelegge dem.
Samlere fra USA og Israel kjøper opp kulturskatter
Samlere fra USA og Israel bruker anledningen til å kjøpe opp uerstattelige gjenstander fra den jemenittiske kulturarven, skriver Mintpress. Nettavisa skriver:
.M.M., som ba om å bli identifisert av initialene sine, jobbet som antikvitetssmugler for et sikkerhetsfirma med base i Emiratene. A.M.M. fortalte MintPress at teamet hans solgte fire 2500 år gamle mumier, en forgylt Torah-rulle og dusinvis av juvellbeslåtte dolker fra den tidlige islamske æraen. «De understreket alltid viktigheten av å hindre at [varene] blir skadet, slik at de blir akseptert av deres amerikanske venner,» sa han.
Smuglingen av jemenittiske antikviteter blir ofte utført av diplomater som opererer fra jemenittiske ambassader fra Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt til gjengjeld for lukrative summer som angivelig er gitt av lånetakerne fra USA og Israel. Jemen er vuggen til mange sivilisasjoner og hjem for flere trosretninger – særlig jødedom, kristendom og islam, som alle trivdes i Jemen i årtusener. For israelerne blir mange av Yemens antikviteter sett på som det jødiske folks rettmessige eiendom, og det er grunn til å tro at Israel også er involvert i plyndringen av Jemens kulturarv.»