Saudi-Arabia innser nederlaget i Jemen

7
En protest utenfor Representantenes hus i Washington 16. august 2019. (Shutterstock)

Saudi-Arabias krig mot Jemen har pågått i snart fem år, den har kostet Saudi-Arabia minst 100 milliarder dollar i tillegg til at den har påført folket i Jemen ubeskrivelige lidelser og enorme tap. Og nå har Saudi-Arabia de facto tapt krigen. Dette innser også de diktatoriske herskerne i Riyadh. Kong Salman har tydeligvis bedt president Donald Trump om å forhandle fram en våpenhvileavtale med houthi-geriljaen.

Det er to faktorer som gjør at Saudi-Arabia er nødt til å forhandle.

For det første har Saudi-Arabia mistet sin viktigste allierte i krigen, De froente arabiske emiraten. De har trukket seg ut av alliansen og har i stedet begynt å bombe styrker som er allierte med saudiaraberne. Koalisjonen faller altså fra hverandre.

For det andre har houthi-styrkene vist at de ikke lar seg knekke og at de er i stand til å føre krigen inn i Saudi-Arabia.

Det siste var utslagsgivende for at Moon of Alabama skråsikkert erklærte 17. august 2019: «I dag tapte Saudi-Arabia endelig krigen mot Jemen. «

Grunnen til denne katagoriske erklæringa var at houthiene for første gang hadde vist seg i stand til å bombe strategiske oljefelter i Saudi-Arabia. Vi skrev om dette her: Houthi-geriljaen slår til mot stort oljefelt i Saudi-Arabia. Siden har de også vist at de kan bombe mål i og rundt Riyadh. 25. august 2019 avfyrte houthiene 10 missiler mot militære mål på Jizan International Airport. 26. august brukte houthiene droner til å bombe mål inne i den saudiaarabiske hovedstaden. 29. august bombet de mål på Najran Regional Airport. Abha International Airport er også blitt bombet på samme måte.

Krigen er altså kommet hjem til saudiaraberne, og det er noe de ikke vil kunne takle. På bakken møter saudiernes leietropper hard motstand. Så seint som 27. august ble 25 slike leiesoldater drept i et slag med houti-geriljaen.

Broren til kronprins MBS. Khalid bin Salman, har dratt til Washinton for å starte forhandlinger om fred.

Enorme ødeleggelser av en unik kultur

Den saudiarabiske krigan har hensynsløst bombet skolebusser og markeder, uten noen form for kritikk fra vestlige hovedsteder. Og de har systematisk bombet den utrolige gamlebyen i Sana’a, som har står på UNESCOs liste.

Dette er ruinene av al-Hadi-moskeen som bøe bygd i 897. Foto: l-Shurqbai | MintPress News.
Bab al Yemen basaren i 2009 – før den ble bombet til en grushaug av Saudi-Arabia. Shutterstock.

Mange mener at saudierne bevisst har gått inn for å utlette så mye som mulig av Jemens eldgamle kultur, for kulturelt har den fattige naboen i sør så uendelig mye mer å vise til enn Saudiarabia. Ingenting kan bringe disse kulturskattene tilbake. Det har tatt århundrer å bygge dem. Det tok sekunder å ødelegge dem.

De fantastiske og enestående bygningene i gamlebyene i Sana’a er blitt redusert til grus av USA-bomber sluppet fra saudiarabiske fly. Noen av bygningene var hele 2500 år gamle. Foto: Mintpress.

Samlere fra USA og Israel kjøper opp kulturskatter

Samlere fra USA og Israel bruker anledningen til å kjøpe opp uerstattelige gjenstander fra den jemenittiske kulturarven, skriver Mintpress. Nettavisa skriver:

.M.M., som ba om å bli identifisert av initialene sine, jobbet som antikvitetssmugler for et sikkerhetsfirma med base i Emiratene. A.M.M. fortalte MintPress at teamet hans solgte fire 2500 år gamle mumier, en forgylt Torah-rulle og dusinvis av juvellbeslåtte dolker fra den tidlige islamske æraen. «De understreket alltid viktigheten av å hindre at [varene] blir skadet, slik at de blir akseptert av deres amerikanske venner,» sa han.

Smuglingen av jemenittiske antikviteter blir ofte utført av diplomater som opererer fra jemenittiske ambassader fra Saudi-Arabia, Emiratene, Bahrain og Egypt til gjengjeld for lukrative summer som angivelig er gitt av lånetakerne fra USA og Israel. Jemen er vuggen til mange sivilisasjoner og hjem for flere trosretninger – særlig jødedom, kristendom og islam, som alle trivdes i Jemen i årtusener. For israelerne blir mange av Yemens antikviteter sett på som det jødiske folks rettmessige eiendom, og det er grunn til å tro at Israel også er involvert i plyndringen av Jemens kulturarv.»

steigan.no er antakelig den mediekanalen i Norge som mest konsekvent og langvarig har dekket krigen i Jemen. Les mer her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Nett i Sanaa i Jemen vart det funne tidlege variantar av Korantekstar, frå før boka vart gjennomredigert og kanonisert. Dette hende under renovering av den gamle moskeen i byen. Funna avslørde ein tekstrevisjon som står i strid med opphavsmyten i Islam, nemleg korleis profeten hadde fått teksten fiks og ferdig frå engelen Gabriel. Den endelege revisjonen låg føre kring 700, altså om lag 70 år etter at Mohammad var død. Når ein veit kva for avgreining av Islam som har makta i Saudiarabia, er det lett å tenkje seg at denne krigen har vore kulturhistorisk attpå alt det andre, og utført for å slette så mykje som råd av eventuelle spor som kan endre historieforståinga av Islam og korleis Koranen vart til.

 2. Nytt for meg. Hvor fant du denne informasjonen - og hvorfor har ikke dette kommet fram tydeligere? Kan jo være forløsende til mye dette, hvis det er dokumenterbart.

 3. Avatar for tjatta tjatta says:

  Hvordan skjedde det da?

 4. Kan det være dette ? Det er ikke helt nytt, men de vil holde en lav profil.
  Var dette ( under ) så lurt ?

  Even as this incredible academic story nears its climax, darkness shrouds the manuscript itself. In 2015, as Saudi Arabia began bombing Yemen, the manuscript’s caretakers in Sana’a fled, locking the manuscript in a secret safe that can only be opened if all of them gather again.

  Artikkel :
  Decades after earliest Quran was discovered, scholars to share full text of the Sana’a manuscript

  Five decades after the earliest manuscript of the Quran was discovered in Yemen, scholars are getting ready to share with the world the full text of the Sana’a manuscript. Inside the incredible hunt for Islam’s urtext.

  No one had any idea what they had just discovered. The manuscripts were stuffed into sacks and forgotten. Years would pass before it transpired that the parchment in the hidden room was the very earliest Quran to be discovered. Radiocarbon dating shows the Sana’a manuscript was almost certainly prepared between 578CE and 668CE: the era of Muhammad bin Abdullah, the Prophet of Islam. There is a three-to-one chance that it is older than 646 CE, which means it was likely written within 15 years after Muhammad’s death, (født ca. 570, død 8. juni 632 i Medina) conceivably by someone who had heard the divine revelation from his own lips. But there’s also this twist: Islam’s urtext wasn’t quite the same as the Quran we know today.

  Some years after it was first written, scholarly investigation showed that a scribe had scrubbed off the writing and replaced it with the text believers now revere.


  In 1972, construction workers renovating a wall in the attic of the Great Mosque of Sana’a in Yemen came across large quantities of old manuscripts and parchments, many of which were deteriorated. Not realizing their significance, the workers gathered up the documents, packed them away into some twenty potato sacks, and left them on the staircase of one of the mosque’s minarets
  Media coverage
  A fragment showing part of Surat Ta-Ha

  Puin and his colleague Graf von Bothmer have published only short essays on the Ṣana’a find. In a 1999 interview with Toby Lester, the executive editor of The Atlantic Monthly website, Puin described the preserved fragments by the following:

  So many Muslims have this belief that everything between the two covers of the Quran is Allah’s unaltered word. They like to quote the textual work that shows that the Bible has a history and did not fall straight out of the sky, but until now the Quran has been out of this discussion. The only way to break through this wall is to prove that the Quran has a history too. The Sana’a fragments will help us accomplish this.

  The manuscripts are located in the House of Manuscripts, the Dār al-Makhṭūṭāt (DAM), in Ṣan’ā’, Yemen.
  A radiocarbon analysis has dated the parchment of one of the detached leaves sold at auction, and hence its lower text, to between 578 CE and 669 CE with a 95% accuracy.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Wiki bekrefter historien om Joel Brand. Jeg er rimelig belest og har alldri hørt om han. Sjokkerende

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere