Forsøk i Senatet i USA på å stoppe støtten til krigen i Jemen

0
Den unike gamlebyen i Jemens hovedstad Sana'a står på UNESCOs verdensarvloste, men reduseres nå til ruiner av Saudi-Arabias bombing.

Siden Saudi-Arabia gikk til angrep på Jemen i 2015 har USA med søvngjengeraktig sikkerhet vært fullt og helt med på en hensynsløs og barbarisk krig som må karakteriseres som en serie krigsforbrytelser, uansett hvor strengt man anvender begrepet. Kanskje har så mange som 85.000 barn dødd på grunn av underernæring. Drikkevannskilder, matforsyning, markeder, sivil infrastruktur, den unike jemenittiske kulturarven, alt har vært og er offer for amerikanske presisjonsvåpen avfyrt av den saudiarabiske koalisjonens fly.

Og endelig har en del politikere i USA begynt å reagere. I Senatet i Washington har ei gruppe senatorer med demokraten Bernie Sanders i spissen reist et forslag som vil kunne blokkere videre støtte til krigen fra USAs side. Teksten i forslaget kan leses her. Sanders har også fått med seg noen senatorer fra det republikanske partiet på dette forslaget, slik som Mike Lee og Rand Paul. I første omgang har resolusjonen oppnådd en seier ved at Senatet har godkjent at resolusjonen kan komme fram til votering. Det er ikke dermed sagt at den vil bli vedtatt, men den er over det første hinderet.

Forsvarsminister Jim “Mad Dog” Mattis og utenriksminister Mike Pompeo gjør sitt ytterste for å hindre Senatet i å vedta resolusjonen. I møte med senatorene advarte de om at dette ville skade forholdet til Saudi-Arabia.

Mattis sa: «Jeg vet bare altfor godt hvor vanskelig det er å forene menneskelige hensyn med krigens grimme realiteter, men jeg innser også at vi ikke kan begrense sivile tap eller fremme fredsforsøk, slik det vil bli forsøkt i Stockholm tidlig neste måned ved å trekke oss ut.»

Mattis har sjøl bidratt til krigens grimme virkelighet under krigen i Irak, men hva han har gjort for menneskelige hensyn er heller uklart.

Krav om å trekke ut troppene innen 30 dager

Forslaget fra Sanders med flere vil kreve at Trump trekke ut alle tropper som er knyttet til krigen i Jemen innen 30 dager. Utenriksminister Pompeo sa at det ville være «enorm trussel mot USAs interesser i regionen» å trekke støtten til krigen. Han sa også at det ville bety en “uhorvelig skade på USAs nasjonale sikkerhetsinteresser og  interessene til våre allierte og partnere i Midtøsten».

Krigen i Jemen er noe Donald Trump har arvet etter sin forgjenger Barack Obama, og det var fredsprisvinnerens regjering som startet den vilkårsløse støtten til Saudi-Arabias krig. På tross av de utallige og grusomme overgrepene mot sivile i Jemen, som bombing av skolebusser, markeder og flyktende barn, har Trump-administrasjonen aktivt gått inn for videre støtte til krigen.

Ingen i Pentagon eller Det hvite hus har forklart hva slags strategi USA har med denne krigen, eller hvorfor den er så viktig. Men det går jo an å peke på det opplagte: Saudi-Arabia er en bærebjelke i USAs globale hegemoni. Det er den saudi-garanterte petrodollaren som gir USA nesten ubegrensede muligheter til å føre sine evige kriger på tross av et budsjettunderskudd uten sidestykke. Det er Saudi-Arabia som er den arabiske motvekten mot Iran.

Israel støtter Saudi-Arabia fullt ut i denne krigen, og Benjamin Netanyahu har personlig krevd at USA fortsetter å støtte Saudi-Arabia på tross av drapet på Jamal Khashoggi. Og så er Saudi-Arabia naturligvis et enormt marked for USAs militærindustrielle kompleks, og for Donald Trump er det det avgjørende. Han vil gjerne selge så mye som mulig av USAs «deilige våpen» til oljediktaturet for å gjøre «America great again».

Ingen troverdig humanisme

Og til nå har USAs europeiske allierte vært med på ferden. Men nå begynner det å røyne på. Også i europeiske hovedsteder begynner det å bli vanskelig å fortsette støtten til Saudi-Arabias folkemorderkrig på samme måte som før. Europaparlamentet har vedtatt våpenembargo mot saudi-koalisjonen på grunn av krigen mot Jemen. Noe begynner altså å skje, men det skjer for lite for seint.

For hundretusener av mennesker i Jemen er de vestlige bekymringene allerede for seint ute, for de er allerede døde. For millioner andre er livene deres allerede langt på vei ødelagt fordi Vesten har støttet denne krigen med våpen, penger og politisk ryggdekning. I løpet av krigen har for eksempel det norske oljefondet doblet sine investeringer i Saudi-Arabia.

 

 

Les om krigen i Jemen på steigan.no.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.