– Trumps sanksjoner truer dollaren

3
Illustrasjon: Shutterstock

USA er avhengig av at verden handler olje i dollar. Som følge av Trumps sanksjonspolitikk kan det glippe. – Alvorligere enn folk aner, sier professor Øystein Noreng til ABC Nyheter. Nettavisa skriver videre:

Forrige uke ble det kjent at den russiske oljegiganten Rosneft i framtida ikke vil inngå kontrakter med dollar som betalingsmiddel.

De vil heretter selge sin olje og gass til Europa i euro, kunne blant annet Euronews rapportere om fra Moskva.

Det kommer som reaksjon på USAs uforutsigbare, ensidige sanksjoner som de presser på store deler av verden, fra selskapet som står for 40 prosent av Russlands oljeproduksjon.

– Dette har jeg ventet på. Det har ligget i kortene ganske lenge. Overgang til andre valutaer enn dollar i oljehandelen vil svekke USAs makt i verden, sier Øystein Noreng, professor emeritus i oljeøkonomi ved Handelshøyskolen BI, til ABC Nyheter.

Angriper europeisk suverenitet
Han mener at Trumps sanksjoner ikke bare mot Iran, men alle som handler med Iran, har undergravd suvereniteten til europeiske land, og kan komme til å straffe seg.

– Dollaren er under angrep, blant annet som følge av USAs egen sanksjonspolitikk. Siden dollaren ble frikoblet fra gull i 1971, har dens internasjonale posisjon hovedsakelig vært basert på olje, verdens viktigste handelsvare, sier Noreng, og understreker:

– Konsekvensene er potensielt store. Det har ikke har gått opp for folk flest.

Lesere av steigan.no er derimot fullt på det rene med at det er slik det forholder seg. De faktorene som Øystein Noreng peker på har har vi gang på gang hentet fram, dokumentert og analysert her. Se blant annet artikkelen til Philip Geraldi: Farvel dollar – fint å ha kjent deg! Eller artikkelen til Erik Plahte: Petrodollar – ei gullgruve uten gull

Det Noreng snakker om er det Kina kaller «av-dollarisering» av verdensøkonomien. Allerede i 2014 kunngjorde Kina og Russland at de ville forlate dollaren og gå over til å bruke rubel og yuan oljehandelen seg i mellom. Vladimir Putin kalte det «å forlate dollarens diktatur».

Allerede i 2014 skrev vi:

Sanksjonene framskynder dollarens fall
Ved å ramme Russlands handel tvinger USA landet til å søke andre løsninger. Russland har begynt å undertegne olje- og gasskontrakter i rubel eller partnerens valuta i stedet for å bruke dollar. Dette må nå bli regelen framfor unntaket.

Finanskapitalen tror også på dollarens fall

Dollarens privilegerte posisjon har vært et fundament for USAs hegemoni i mange tiår, og dollaren har vært reservevaluta i nesten hundre år.
Men nå mener JPMorgan at det snart kan være slutt. Banken tar et historisk overblikk og noterer seg, slik vi har pekt på tidligere at Kinas andel av verdensøkonomien så seint som i 1820 var på over 30%. I 1950 var andelen falt til under 5%. Siden da har Kina gjenvunnet stadig mer terreng og landet økonomi utgjør nå om lag 20% av verdensøkonomien, eller omtrent så mye som USAs andel. JPMorgan tror dette vil fortsette, ikke minst fordi den nye veksten kommer i høyteknologiske sektorer.

…det samme gjør Bank of England

Den tidligere toppsjefen for finansbanken Goldman Sachs og mangeårige direktør for Bank of England (BoE), Mike Carney, har holdt en tale der han foreslår en total forvandling av verdens valutasystem. Carney foreslår at dollaren ikke lenger bør være internasjonal reservevaluta.

Skremmes bort fra dollar

Vi går tilbake til Øystein Noreng. Han sier til ABC Nyheter:

Sanksjoner skremmer bort fra dollar

«EU er den største kjøperen av olje i verdensmarkedet og følgelig den største kilden til oljebasert etterspørsel etter dollar. Samtidig har EU hjelpeløst måtte se at USA har kunnet skremme vekk europeisk næringsliv fra handel med Iran som EU ønsker, og som er en del av atomavtalen med Iran.

– USA utvider sine sekundære sanksjoner til andre land enn de som skal rammes, og oppmuntrer til å legge om oljehandelen til andre valutaer, som yuan eller euro, sier Øystein Noreng og fortsetter:

– Å omgå USAs sanksjoner på denne måten, reduserer etterspørselen etter dollar. Bruken av sanksjoner også mot utenforstående land innebærer en voksende risiko for dollarens hegemoni i verdenshandelen.«

Det vi står overfor er

Det synkende imperiet

Og da kan det også være greit å tenke på at:

Det gjør vondt når imperier brister

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Noreng sier her bla: “Skulle EU begynne å kjøpe olje i euro, vil det svi for sanksjonsmakeren Donald Trump. Omfanget av EUs import av råolje og produkter av olje og gass til Europa tilsvarte i 2017 nesten halvparten av USAs betalingsunderskudd”.

  Hva gjør Norge i en situasjon hvor EU forlanger å kjøpe norsk olje (og gass) betalt i euro?
  Kan vi forvente en aldri så liten okkupasjon av Norge?

 2. I år 2000 annonserte Saddam Hussein at han ville ha Euro og ikke petrodollar for Iraks olje. USA fabrikkerte øyeblikkelig påstander om at han hadde masseødeleggelsesvåpen som han skulle bruke mot Israel. Invasjonen deretter sikret amerikanske selskaper kontrollen over Iraks oljereserver, og skulle også avskrekke andre oljestater fra å forlate petrodollaren.

  Påskuddene for krigen ble avslørt som fabrikkerte, og Gaddafi trodde vel kanskje at ikke USA kunne gjøre det en gang til når han ville innføre sin Gulldinar og ville ha betalt for Libyas olje i sin egen valuta. Det kunne USA, og Frankrike ivret også for angrep da deres CFA Franc ble truet av Gulldinaren.

  Andre land som vil ut av petrodollar systemet er feks Syria, Iran og Venezuela, og ikke uventet truer USA disse militært svakere landene med krig, og som vi vet bedriver sanksjons-kriger mot landene med fryktelige konsekvenser for befolkningene. De tør ikke gå til angrep på militært sterke Russland når Rosneft har forlatt petrodollaren. Et spørsmål blir om Norge kan redde det meste av oljefondet ut av dollarsystemet i tide før dollaren faller stygt og ikke kommer seg opp igjen?

 3. Det har aldri vært meningen at vi skulle ha glede av oljen- den ble beslaglagt før vi kom skikkelig igang.
  Oljekrisen var arrangert av Kissinger & co, sannsynligvis til glede for Israel.
  Trump er deres siste kort i USA, etter det er det game over, og makten flyttes tllsyneatende til Kina. Der forholdene alt er lagt grundig tilrette.

  Oljefondet vil nå bli brukt slik det er ment, å være en støttefunksjon for dollaren.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere