Sjefen for Bank of England: – Avskaff dollar som reservevaluta!

17
Illustrasjon: Shutterstock

Den tidligere toppsjefen for finansbanken Goldman Sachs og mangeårige direktør for Bank of England (BoE), Mike Carney, har holdt en tale der han foreslår en total forvandling av verdens valutasystem. Det mest oppsiktsvekkende er at Carney foreslår at dollaren ikke lenger bør være internasjonal reservevaluta.

Carney, som snart skal gå av som sjef for BoE, holdt sin lunsjtale 23. august 2019 i Jackson Hole, Wyoming, og lekte der med tanken om å erstatte dollaren med noe som likner den digitale kryptovalutaen Libra, som Facebook skal rulle ut i 2020.

Talen, som kan lastes ned her, er en interessant gjennomgang av den internasjonale valutasituasjonen. Blant annet peker Carney på at den kinesiske valutaen yuan renminbi har fått en langt sterkere stilling, noe som reflekterer det faktum at Kina nå er verdens ledende handelsnasjon. Renminbi er nå en viktigere valuta i internasjonal oljehandel enn pund sterling, sa Carney, som også mente at det såkalte silkeveibeltet, eller Belt and Road Initiative, vil føre til en ytterligere styrking av den kinesiske valutaen i det internasjonale valutasystemet. I det lange løp vil kanskje renminbi bli det beste alternativet, sa banksjefen, men mente at det ennå ville ta noe tid før man kommer dit, og at det derfor i mellomtida kan være riktig å erstatte dollaren med en multipolar løsning, et knippe av internasjonale valutaer.

Carney viste også hvordan det internasjonale pengefondet, IMF, har fått en stadig svakere rolle i det globale finanssystemet:

Carney, som er en av de mektigste sentralbanksjefene i verden, var helt klar på at dollaren vil og bør miste rollen som reservevaluta. For ham er det bare et spørsmål om når og på hvilken måte.

Slutten på USAs hegemoni

Hvis dollaren taper sin status som global reservevaluta vil det samtidig bety slutten på USAs hegemoni. USA har kunnet bruke dollaren som våpen mot ulydige nasjoner og har kunnet trykke dollar og betale sitt stadig økende underskudd på denne måten. Når dollaren mister denne rollen, vil ikke USA kunne opprettholde hegemoniet og «USAs århundre» vil være slutt.

Kina og Russland arbeider helt åpenbart med å skape et nytt valuta- og transaksjonssystem, kanskje rundt et gullbasert alternativ til dollaren.

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Russland dumper 100 milliarder i dollarbeholdning – kjøper euro, yen og yuan

Facebook på sin side prøver å ta kontrollen over det gloable valutamarkedet gjennom sin kryptovaluta Libra. Det er dette som gjør at de er så opptatte av å skaffe seg mye billig energi – ikke glem deres rolle i vindkraftindustrien i Norge. Og det er på denne måten Mark Zuckerberg og de som står bak ham prøver å gå fra å kontrollere verdens største sosiale medium til også å kontrollere valutamarkedet – og dermed kontrollere deg fra vugge til grav.

Carney drøftet muligheten for å gå over til en valuta av samme type som Libra, men han mener at den heller bør være basert på et samarbeid mellom sentralbanker. Det er ingen grunn til å tro at Kina eller Russland vil godta at Facebooks Libra tar over for dollaren som global reservevaluta. Det er et forslg som er dødt ved ankomst.

Det interessante er at Carney kommer med forslaget om å avvikle dollarsystemet nå, rett før sin avgang. Nå kan han snakke friere og kan lufte tanker som antakelig har vært diskutert i hemmelighet i lengre tid.

Dette bekrefter bare det vi har penkt på i flere år, nemlig at USAs imperium er på hell. Vi lever i den epoken da det vil ta slutt, enten gjennom et smell eller gjennom at det fisler ut. Den viktigste grunnen til det er at USA ikke lenger er verdens ledende produksjonsnasjon eller handelsnasjon og at landet er blitt en dekadent makt som bare opprettholder sin posisjon gjennom kriger, kriger som de gjerne ser at vasallene fører for dem. Og ikke an gang valutaen deres er som den en gang var. Og nå bekreftes dette også av sjefen for Bank of England.

Les også: Det gjør vondt når imperier brister

USA – en økonomi basert på plyndring

Det synkende imperiet

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  En del hevder at finanskrisen egentlig var en dollarkrise hvor USA ikke klarte å håndtere den krisen som dukket opp. Begrunnelen for noe slikt kan være at USA med sine 300 millioner innbyggere (konsumenter) er for liten til å kunne klare å stabilisere en verdensøkonomi som er mye større enn USAs eget BNP.

  Mike Carney sier dette før han går av. Han har vel lært at det er farlig å snakke om denslags noe Strauss-Kahn fikk erfare.

 2. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  BoE forslo det allerede etter annen verdenskrig, under navnet Bancor.
  Vi har jo allerede SDR, som er basert på flere valutaer.
  Problemet med at (petro)dollaren har den posisjonen den har, er at det også betyr at The Federal Reserve har kontroll med verdenshandelen.

 3. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Dollaren har ikke vært basert på amerikansk produksjon, siden Nixon gikk av den siste rest av en gullstandard i 1971. Den har vært backet av olje.

  Det var dette “olje-krisen” handlet om, og det var derfor “Tricky-Dick” dro til Kina.

 4. En “klimanøytral” valuta som Libra vil helt klart kunne ta over dollaren. Selv om den i første omgang ser ut til å være backet opp av luft og radiobølger, skal det ikke mange hjerneceller til for å forstå at dette kan bli den største bissnissen ever. I dag har Facebook sånn omtrentlig 2,4 milliarder personkontoer - og dette tallet vil også være kundegrunnlaget når valutaen settes i sving. Her må politikere verden over umiddelbart sette seg ned og tenke over konsekvensen av èn felles digital valuta. Det skal ikke mange trinna til før Facebookserveren tilbyr kreditt, og da kan hele banknæringa endelig pakke sammen sin geskjeft. Mark Zuckerberg er under konstant press for å avgi sin posisjon i selskapet til Wallstreet. Selvfølgelig sitter han med alt for mye “makt” på papiret, etter hvert som folk har lært seg å bruke/utnytte Facebook som nyhetsformidler, postverk og trådløs kommunikasjon, men han kan ikke avgi makta til sine medinvestorer (!) Det vil i så fall bli en snarvei til alle bankers våte drøm - å kontrollere deg, fra fødsel til fjernvarme.

  Hvordan bør Facebook splittes og forvaltes - blir det store spørsmålet. Her kommer nok de spissjuridiske hyenene til å hyle høyt, men som i vanlig næringspraksis er det noe som heter force majeure. Vi kan altså ikke bruke noe av det utvannede missforståtte skvipet som ligger mellom to permer oppe på advokatkontorene eller hos domstolene. Jeg regner med at nåværende sovende regjering ikke har tenkt tanken engang på hva dette kan innebære, og vi kan derfor like godt starte debatten her på steigan.no.

 5. Avatar for tjatta tjatta says:

  Cyrus angrer nok på dette.
  Wolfovits ble i sin tid fremmet som administrator for det okkuperte Irak. Da fantes det fremdeles noen i Washington med innsikt i signaleffekter. Yael Kushner er vel kandidaten til å overta Persia

 6. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Hvis facebook skal ha en framtid, så må den behandles som infrastruktur, og ikke som tjeneste-yting.

 7. De ble brukt til å blåse bobler, og annen uproduktiv virksomhet. i den grad det har vært nødvendig. I følge Michael Hudson har de i stor grad eksportert inflasjonen. Ellers har vi jo alle de svarte hullene i amerikansk regnskapsførsel - som i Pentagon og NASA.

  Og til slutt -selvfølgelig:

  Mer betimelig kan det være å spørre seg hva dette vil bety for vår “olje-formue”, og all pensjons-“sparingen”.
  Så vidt meg bekjent har Norge tapt sparefond tidligere, men jeg kan ikke finne dokumentasjon på nettet.
  Jeg må begynne å leite i bokhaugen.

  Jeg savner også Tollef Hovigs perpektiv, men han har vel nok med å komme seg gjennom “Det Beste” - versjonen. Som han prøver å gi en marxistisk kritikk av. Snakk om stråmanns-argumentasjon.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

9 flere kommentarer

Deltakere