Sjefen for Bank of England: – Avskaff dollar som reservevaluta!

0
Illustrasjon: Shutterstock

Den tidligere toppsjefen for finansbanken Goldman Sachs og mangeårige direktør for Bank of England (BoE), Mike Carney, har holdt en tale der han foreslår en total forvandling av verdens valutasystem. Det mest oppsiktsvekkende er at Carney foreslår at dollaren ikke lenger bør være internasjonal reservevaluta.

Carney, som snart skal gå av som sjef for BoE, holdt sin lunsjtale 23. august 2019 i Jackson Hole, Wyoming, og lekte der med tanken om å erstatte dollaren med noe som likner den digitale kryptovalutaen Libra, som Facebook skal rulle ut i 2020.

Talen, som kan lastes ned her, er en interessant gjennomgang av den internasjonale valutasituasjonen. Blant annet peker Carney på at den kinesiske valutaen yuan renminbi har fått en langt sterkere stilling, noe som reflekterer det faktum at Kina nå er verdens ledende handelsnasjon. Renminbi er nå en viktigere valuta i internasjonal oljehandel enn pund sterling, sa Carney, som også mente at det såkalte silkeveibeltet, eller Belt and Road Initiative, vil føre til en ytterligere styrking av den kinesiske valutaen i det internasjonale valutasystemet. I det lange løp vil kanskje renminbi bli det beste alternativet, sa banksjefen, men mente at det ennå ville ta noe tid før man kommer dit, og at det derfor i mellomtida kan være riktig å erstatte dollaren med en multipolar løsning, et knippe av internasjonale valutaer.

Carney viste også hvordan det internasjonale pengefondet, IMF, har fått en stadig svakere rolle i det globale finanssystemet:

Carney, som er en av de mektigste sentralbanksjefene i verden, var helt klar på at dollaren vil og bør miste rollen som reservevaluta. For ham er det bare et spørsmål om når og på hvilken måte.

Slutten på USAs hegemoni

Hvis dollaren taper sin status som global reservevaluta vil det samtidig bety slutten på USAs hegemoni. USA har kunnet bruke dollaren som våpen mot ulydige nasjoner og har kunnet trykke dollar og betale sitt stadig økende underskudd på denne måten. Når dollaren mister denne rollen, vil ikke USA kunne opprettholde hegemoniet og «USAs århundre» vil være slutt.

Kina og Russland arbeider helt åpenbart med å skape et nytt valuta- og transaksjonssystem, kanskje rundt et gullbasert alternativ til dollaren.

Petroyuan lansert med et brak – er petrodollarens tid over?

Russland dumper 100 milliarder i dollarbeholdning – kjøper euro, yen og yuan

Facebook på sin side prøver å ta kontrollen over det gloable valutamarkedet gjennom sin kryptovaluta Libra. Det er dette som gjør at de er så opptatte av å skaffe seg mye billig energi – ikke glem deres rolle i vindkraftindustrien i Norge. Og det er på denne måten Mark Zuckerberg og de som står bak ham prøver å gå fra å kontrollere verdens største sosiale medium til også å kontrollere valutamarkedet – og dermed kontrollere deg fra vugge til grav.

Carney drøftet muligheten for å gå over til en valuta av samme type som Libra, men han mener at den heller bør være basert på et samarbeid mellom sentralbanker. Det er ingen grunn til å tro at Kina eller Russland vil godta at Facebooks Libra tar over for dollaren som global reservevaluta. Det er et forslg som er dødt ved ankomst.

Det interessante er at Carney kommer med forslaget om å avvikle dollarsystemet nå, rett før sin avgang. Nå kan han snakke friere og kan lufte tanker som antakelig har vært diskutert i hemmelighet i lengre tid.

Dette bekrefter bare det vi har penkt på i flere år, nemlig at USAs imperium er på hell. Vi lever i den epoken da det vil ta slutt, enten gjennom et smell eller gjennom at det fisler ut. Den viktigste grunnen til det er at USA ikke lenger er verdens ledende produksjonsnasjon eller handelsnasjon og at landet er blitt en dekadent makt som bare opprettholder sin posisjon gjennom kriger, kriger som de gjerne ser at vasallene fører for dem. Og ikke an gang valutaen deres er som den en gang var. Og nå bekreftes dette også av sjefen for Bank of England.

Les også: Det gjør vondt når imperier brister

USA – en økonomi basert på plyndring

Det synkende imperiet

Forrige artikkelFoodora-sykkelbudene i streik for tariffavtale
Neste artikkelKunnskapsminister Sanner i godteributikken
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).