Sør-Korea bryter militærallianse med Japan

0
Illustrasjon: Shutterstock

Sør-Korea har gjort det klart overfor Japan at landet bryter det militære etterretningssamarbeidet med Japan. Dette trekket fører til en dramatisk økning av spenninga mellom de to landene, skriver New York Times. Avisa mener også at dette er et uttrykk for svekkelsen av USAs innflytelse i regionen.

Japan og Sør-Korea er USAs nærmeste allierte i Øst-Asia og har siden annen verdenskrig vært hovedstolpene i USAs Asia-strategi. Fra 19050 til 1945 var Korea under japansk kontroll. Korea ble japansk protektorat i 1905 og annektert av Japan i 1910. Det japanske kolonistyret førte til en koreansk frigjøringsbevegelse som etter hvert eteblerte en militær kamp mot okkupanten. Denne kampen førte helt fram til at Folkets frigjøringshær under ledelse av Kim Il-sung var nær ved å ta kontroll over hele den koreanske halvøya.

Gjennom Koreakrigen ble Sør-Korea de facto okkupert av USA. Det samme var Japan, og USA tok styringa i begge landenes politikk og økonomi. USA har militærbaser i begge land og disse utgjør viktige ledd i USAs innsirkling av Kina.

Det at disse to allierte nå ser ut til å bryte de militære båndene seg imellom er derfor et betydelig tilbakeslag for USA.

Den japanske avisa Nikkei Asian Review ser på dette som å slippe en gave i fanget til Nord-Korea, Russland og Kina. President Moon Jae-in i Sør-Korea har gått i spissen for et diplomatisk gjennombrudd i forhold til Nord-Korea og i forlengelsen av det ligger det en avmilitarisering av Koreahalvøya, noe som er helt på tvers av USAs ønsker. Russland og Vladimir Putin har jobbet mye med å utvikle forholdet til president Moon og Sør-Korea. Det var i Vladivostok at Sør-Koreas president Moon Jae-in og Russlands Vladimir Putin la fram det som er kalt Moon-Putin-planen og som trakk opp de store linjene for å knytte hele den koreanske halvøya til et stort østasiatisk prosjekt for utvikling av infrastruktur, næringsliv og handel.

Imens i Vladivostok

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelSe de «fredelige» demonstrantene i Hong Kong
Neste artikkel– Trumps sanksjoner truer dollaren
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).