Storkonsernene tar enda mer kontroll over FNs Agenda 2030

8
Milliardærklubben World Economic Forum har inngått strategisk partnerskap med FN slik at storkonsernene får hendene på rattet i verdensorganisasjonen. Foto: WEF

World Economic Forum er interesseorganisasjonen for verdens 1000 mektigste konserner. Denne organisasjoner har i lang tid arbeidet intenst for å skape en verdensorden i sitt storkapitalistiske bilde. Et av de viktigste instrumentene for dette er FN. De største kapitalgruppene i verden har etablert det de kaller privat-offentlig samarbeid når det gjelder nøkkelsektorer som helse, vannforsyning, landbruk og utdanning.

Les om World Economic Forum her.

Fra World Economic Forums side har det aldri vært lagt skjul på at målet er privatisering av disse sektorene slik at de 1000 rikeste konsernene kan bli enda rikere. Dette kan man lett lese seg til på nettsidene til WEF, og vi har presentert disse strategiene i en serie artikler basert på WEFs egne dokumenter.

I juni 2019 undertegnet FN og WEF det som kalles Strategic Partnership Framework, som er en strategisk partnerskapsavtale mellom den globale storkapitalen og verdensorganisasjonen. Den ble undertegnet av FNs generalsekratær António Guterres og grunnlegger og toppsjef for WEF, Klaus Schwab under den alltid glisende tilstedeværelsen til WEF-president Børge Brende.

Partnerskapsavtalen kan leses her. I talen ved undertegnelsen sa Guterres:

Det nye strategiske partnerskapet mellom FN og World Economic Forum har stort potensial for å fremme våre felles innsatsene når det gjelder viktige globale utfordringer og muligheter, fra klimaendringer, helse og utdanning til likestilling, digital samarbeid og finansiering for bærekraftig utvikling. På grunnlag av FNs normer og verdier understreker avtalen den uvurderlige rollen til den private sektoren i dette arbeidet – og peker vei mot handling for å skape felles velstand på en sunn planet, der ingen faller utenfor.

Milliardærenes våte drømmer går i oppfyllelse

På WEFs hjemmesider kan vi lese hvem som er strategiske partnere i organisasjonen. Og vi kjenner straks igjen noen av de mektigste selskapene i verden. La meg bare kjapt nevne de 11 rikeste av dem, ifølge Forbes: JPMorgan Chase & Co., GE, Volkswagen AG, HSBC Holdings Plc, Chevron Corporation, Citi, Allianz SE, Bank of America Corporation, Microsoft Corporation, Nestlé SA, Google.

Det ligger i formålsparagrafen til WEF at de skal fremme såkalt private-public partnership, som i realiteten betyr privatisering og korporasjonenes overtakelse av de viktigste samfunnsfunksjonene. Blant annet er de svært opptatt av å ta kontrollen over verdens drikkevannsresever.

Global Water Initiative (les: Privatisering av vannet). Sammen med Verdensbanken vil WEFs globale vanninitiativ «shift the way in which water is viewed in our economies and demonstrate that public-private collaboration is a key». Og hvem dukker ikke opp i partnergruppa der? For eksempel: Nestlé, Coca Cola, Dow Chemical, Wal-Mart…

Global Redesign Initiative – et initiativ for å nytegne den rådende verdensorden

WEF har utviklet det de kaller Global Redesign Initiative. Erik Plahte har gjort en grundig analyse for steigan.no av hva dette initiativet dreier seg om. Og han oppsummerer det slik:

De transnasjonale storkonsernene, mega-bankene og finansfyrstene finner seg ikke lenger i å bli holdt utafor det tradisjonelle globale beslutningssystemet som bygger på nasjonalstatene og de internasjonale FN-institusjonene. De vil være med å bestemme, og de vil sjøl legge føringene for hvordan dette skal skje. De vil altså sette de demokratiske og folkevalgte organene til side, uten å sjalte dem helt ut. De skal fortsatt få være med, men i et nytt, mer omfattende system der de transnasjonale konsernene og kapitalkreftene – etter eget ønske og ut fra sine egne interesser –  skal styre på lik linje med nasjonalforsamlinger, nasjonalstater og de internasjonale, mellomstatlige institusjonene.

Gjennom partnerskapsavtalen med FN har milliardærene knesatt sin egen strategi som FNs strategi og det er skapt plattformer for å systematisere dette. Milliardærenes ønske er å skape en ny verdensorden i sitt bilde.

Milliardærene mener at de skal skape «en ny verdensorden»

Det går fram av Partnerskapsavtalen at helse, utdanning og såkalt «bærekraftig utvikling» skal være sentralt. Og den private sektoren skal spille nøkkelrollen. Som argument brukes «klima» for alt det er verdt, samtidig som det ikke kan herske noen som helst tvil om at det milliardæerene ønsker er kapitalistisk vekst, som er det minst bærekraftige man kan tenke seg.

– Grønn økonomisk vekst er umulig

Fra norsk side er det grunn til å merke seg at norske politikere er premisert med nøkkelroller i denne strategien. Fra før av har Espen Barth Eide fra AP og Børge Brende fra Høyre fått sentrale stillinger i WEF, og Erna Solberg har allerede retrettstillingen i dette systemet klar så snart hun har rasert så mye hun klarer av den norske velferdsstaten. Dette er posisjoner de har fått ikke minst takket være sin ekstreme vilje til å være lydige støttespillere for USAs kriger og for sin utrolige raushet med norske statsinntekter overfor Wall Street, regimeskifte i Syria og diverse imperialistiske prosjekter.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vær med på å styrke og utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det er fordi vann er det ene av de to eksistensielle for mennesket, det andre er mat. Med eierskap over drikkevannkilder og vannverk, kan de sette prisen opp til smertegrensen for de fleste, markedsprisen. At de som ikke kan betale dør, er ikke et problem for sosialdarwinistiske nyliberale tilhengere av markedsøkonomi, det er en ren monetær verden, hvor verden er et stort marked de vil ha.

  Språkbruken er som de fremstiller seg som at de i FN regi vil overta vannet for fellesskapets beste, men det er profitt og kontroll over befolkningene de er ute etter. Matjord er det andre de kjøper opp i en rasende fart så fort de har fått privatisert et lands økonomi. At storkapitalen nå offisielt slår sammen sin organisasjon WEF med FN er ingen overraskelse for de som vet om dem, det var storkapitalen som grunnla FN. Dette er bare et nytt skritt til verdensherredømme.

  Den eneste sjansen nordmenn har til å unngå at eierskapet til Norges landressurser og infrastruktur går til storkapitalen, er at vi melder oss ut av EØS og sier nei til TISA/TTIP og andre overnasjonale avtaler som skal lure eierskapet til landressursene fra folket. Vannet, matjorden, olje, gass, vannkraft og infrastruktur skal være folkets eiendom. Vi må ha landegrenser og eget forsvar, ikke et som er integrert i USAs krigsmaskin.

 2. Avatar for runeulv runeulv says:

  De har også gjort seg skyldige i å ødelegge demokratiet ved å hindre debatt om baksidene ved politikken de ønsket, slik at det ble innført politikk som var til skade for arbeiderklassen, og det betyr at det er rettferdig at profittørene får beslagtlagt penga de har tjent på jukset.

  Når de rike finansierer venstremedia for å drive vekk ekte venstremedia, og så benytter denne makten de har over sine skribenter til å få innført sin politikk som er til skade for folket, så er det ikke demokrati lengre.

 3. Utrolig trist, da hva vi trenger er kosmolokalisme, som er nøkkelen til framtidas produksjon: http://commonstransition.org/p2p-accounting-for-planetary-survival/

  For egen del drømte jeg om å gjøre den gamle Kværnumstomta på Skreia om til et kosmolokalt NAV, og nå kan dette bli en realitet, da mine støttespillere har sikret seg denne kremtomta. En ufattelig seier. Samtidig breier Fossenfeltet 1-2-3-4-5-etc. seg oppover Hveemsåsen, hvilket kveler meg fullstendig når jeg er nede i Skreia. Slik at jeg er både uendelig glad og uendelig trist på samme tid. Men ankommer man Skreia vestfra kan man komme seg ned i Kvernumstomta uten å bli overveldet av Fossenfeltet. Skal ned dit og ta fotografier av Kværnumsstrykene og den gamle mølla når jeg får ny vidvinkel og Nisi V6-filtersett i løpet av høsten. Det er som sagt svært idealistiske og hyggelige mennesker som har fått tak i Kværnumstomta, hvor gården Fossemøllen lå, og som min tippoldefar herr Fossemøllen må ha en tilknytning til på et eller annet vis.

  Så her får man en bitteliten Tolfa for to ved Kværnumsstrykene, men Skreia som helhet endte dessverre opp som et Los Angeles II. Så jeg må til Tolfa før eller seinere, for å virkelig få erfare hvordan det kunne blitt på Skreia. Steigan klarte det selvsagt! For egen del endte jeg opp som tårefotografen:-/

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.