USAs reviderte strategi i Syria

0
USA-ambassadør James Jeffrey presenterer USAs plan B for Syria på Aspen Institute 19. juli 2019. Skjermdump fra video.

USA har langt på vei tapt intervensjonskrigen mot Syria, men har ikke tenkt å la Syria frigjøre seg helt. USA vil bruke SDF i Nordøst-Syria til å nekte Syria kontroll over landbruket sitt og oljen sin. Og via partnere vil USA sørge for at Syria ikke vinner i Idlib. Dette går fram av USAs ambassadør James Jeffreys presentasjon på Aspen Institute 19. juli 2019. Denne strategien tar sikte på å sikre USA en viss grad av kontroll over Syrias framtid. USA vil tvinge Iran ut av landet og tvinge Syria til å godta USAs politiske krav til en fredsløsning.

Jeffrey ble intervjuet av Josh Rogin fra Washington Post og forklarer i samtalen hvilke redskaper USA vil bruke for å oppnå dette. Det gjelder særlig følgende:

  • Fortsette å holde kontroll over det nordøstlige Syria for å nekte Syria adgang til olje- og landbruksressurser. Hovedredskapet for dette er USAs allierte SDF.
  • Israel skal fortsette å bombe og kontrollere en god del av luftrommet over Syria.
  • Sanksjonene skal fortsette, blant annet EUs sanksjoner, slik at Syria nektes nødvendig import.
  • USA vil hindre gjenoppbygging av Syria så lenge landet ikke bøyer seg for USAs krav.
  • På tross av konfliktene med Tyrkia satser USA på at landet gir nok militær støtte til Idlib slik at Syria ikke kan gjenerobre området.
  • Hindre at flyktningene vender tilbake før USAs krav er innfridd.

Foredraget med spørsmål og svar kan sees her:

Samtalen er skrevet ned og finnes her i pdf-format. Jeffrey sa blant annet følgende:

Vel, de vinner ikke på bakken som de nettopp har sett i Idlib, nå er Idlib noe nytt. De startet en offensiv der.

Det ble oppstått en våpenhvile mellom russerne og tyrkerne fordi tyrkerne også har tropper i Idlib. I september i fjor, under mye press fra President Trump personlig og alle oss i denne administrasjonen og i hele det internasjonale samfunnet på russerne for å få våpenhvile. Det ble stort sett ødelagt av russerne og syrerne for to måneder siden i dette siste forsøket på å få en militær seier. 

Vi prøver å utnytte det faktum at de ikke har gjort noen reelle fremskritt for å vise dem igjen, at de ikke kan vinne denne krigen. De kan ikke ta tilbake 40 prosent av landet som 50 prosent av arealet og de to tredjedelene av hydrokarbonreservene uten å forhandle med det internasjonale samfunnet. Det er meldingen vi fortsetter å sende til russerne og til slutt gjennom dem til Assad. Men de er sta. Og iranerne var sta i de fem årene de kjempet i Sør-Irak, var de nektet å noensinne vurdere å trekke seg tilbake til en dag de trakk seg tilbake. Vi håper noe sånt vil skje.

Vi har også vært framgangsrike i å blokkere hjelp til gjenoppbygging til dette regimet eller noen av områdene som regimet kontrollerer inntil vi ser den politiske prosessen på plass, og og vi jobber med diplomatisk press. Syria ble kastet ut av den arabiske ligaen i begynnelsen av konflikten, det er forsøkt med russisk hjelp til å komme tilbake. Det ble avvist igjen i mars på et toppmøte i Den arabiske liga. Og vi tror at araberne vil holde linjen mot Syria igjen. Så vi har press fra alle de tre kildene.

Kommentar:

Enhver , og i hvert fall enhver antiimperialist, kan se at dette er imperialistisk tale fra ende til annen. Det handler ikke om demokrati. Det handler om de redskapene USA bruker for å sikre sin imperialistiske kontroll over Syria så langt det lar seg gjøre. I dette spillet er alle andre redskaper, og særlig er det kurdiskledede SDF et helt avgjørende redskap for å hindre Syria livsviktige ressusrer og hindre frigjøring av hele Syria.

Jeffrey sier det naturligvis ikke i klartekst at USA sørger for at terroristene i Idlib holder fortet mot Syria og deres allierte. Men den måten han åpenbart gleder seg over at Syria til nå ikke har klart å gjenerobre denne delen av landet gir en klar indikasjon. Han roser også i nokså klare ordelag Tyrkia for støtten til terroristene i denne regionen.

Donald Trumps strategi for USAs rolle i Syria har framstått som kaotisk og sjølmotsigende, men slik den blir forklart av James Jeffrey blir den logisk. USA innser at de ikke klarer å gjennomføre regimeskifte, men vil gjøre sitt ytterste for å hindre Syrias frigjøring og sørge for at USA og deres allierte beholder et kvelertak på landet også i framtida.

Men en ting er hva USA ønsker, en annen ting er hva de kan klare å oppnå. Det rakner mer rundt landet enn det Jeffrey gir uttrykk for. USA har klart å hindre Den arabiske liga til å ta opp igjen Syria, men araberstatene er på ingen måte forent mot Syria slik de var. USA klarer ikke å kaste Iran ut av Syria og har heller ikke til nå klart å få på beina en allianse av de villige mot Iran i Persiabukta. Krigen i Idlib er uhyre vanskelig fordi terrosistene fortsatt får enormt mye støtte fra USA-alliansen, men terroristene taper litt for hver uke som går.

Forrige artikkelSverige som skenbarhet
Neste artikkelStorkonsernene tar enda mer kontroll over FNs Agenda 2030
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).