Massegraver med menn, kvinner og barn funnet i Gaza

0
Fra Al-Jazeera.

Jonathan Cook, som er forfatter av tre bøker om den israelsk-palestinske konflikten, og vinner av Martha Gellhorns spesialpris for journalistikk, skriver i Middle East Eye:

Jonathan Cook.

Et grusomt funn ble gjort i Gaza i helga. Rundt 300 palestinske lik – av menn, kvinner og barn – ble gravd opp fra en umerket massegrav på gårdsplassen til Nasser-sykehuset i Khan Younis.

Selv med målestokken til Israels nådeløse grusomheter i Gaza de siste seks månedene – hvor de har drept titusenvis av palestinere, de fleste av dem kvinner og barn – skilte denne seg ut.

Rapportene sier at noen lik ble funnet med hender og føtter bundet, og mange var nakne, noe som tyder sterkt på at de hadde blitt henrettet under de israelske soldatenes tre måneder lange invasjon. Andre sies å ha blitt halshugget, eller huden og organene fjernet.

Rundt 10.000 mennesker hadde søkt tilflukt på Gazas nest største sykehus da det ble angrepet i februar. På det tidspunktet kom det rapporter om at pasienter og ansatte ble skutt med presisjon av snikskyttere. Det medisinske anlegget ble liggende i ruiner.

Ytterligere 400 mennesker er fortsatt meldt savnet i Khan Younis. Flere massegraver vil sannsynligvis bli avdekket.

Yamen Abu Suleiman, en sivilforsvarsleder i Khan Younis, sa til CNN: «Vi vet ikke om de ble begravet levende eller henrettet. De fleste av likene er gått i oppløsning».

Avsløringene fra Khan Younis passer med et mønster som gradvis har dukket opp ettersom israelske tropper har trukket seg tilbake.

Forrige uke ble den siste av flere massegraver funnet ved Gazas største sykehus, al-Shifa. Israel forlot området tidligere denne måneden etter å ha ødelagt sykehuset. Sammen rapporteres det at gravene har inneholdt hundrevis av lik.

Ytterligere umerkede graver er oppdaget i Beit Lahiya.

FNs menneskerettighetssjef, Volker Turk, sa at han var «forferdet» over rapportene.


(Denne videoen fra The Cradle inneholder svært sterke bilder. Det samme med disse bildene.)

EU har sagt at de ønsker en uavhengig granskning av massegravene.

«Dette er noe som tvinger oss til å be om en uavhengig etterforskning av alle mistankene og alle omstendighetene, fordi det faktisk skaper inntrykk av at det kan ha vært begått brudd på internasjonale menneskerettigheter», sa EU-talsmann Peter Stano.


Hele artikkelen kan leses her.

Du kan lese mer av Jonathan Cook på hans nettside.

Forrige artikkelNussir på veg mot mål?
Neste artikkelRyktene om at WHO har dempet seg er dessverre betydelig overdrevet
Jonathan Cook
Jonathan Cook er en prisbelønt britisk journalist. Han var basert i Nasaret, Israel, i 20 år. Han er forfatter av tre bøker om Israel-Palestina-konflikten: Blood and Religion: The Unmasking of the Jewish State (2021), Israel and the Clash of Civilizations: Iraq, Iran and the Plan to Remake the Middle East (2006) og Disappearing Palestine: Israel's Experiments in Human Despair (2008).