Taliban: USA har godtatt full tilbaketrekning fra Afghanistan

0
USA står foran en full tilbaketrekning fra Afghanistan. Foto: Shutterstock.

USAs 18-årige krig mot Afghanistan kan gå mot slutten. Det offisielle organet for Washington, Voice of America, skriver:

USA har uttrykkelig slått fast tirsdag at landet søker en omfattende fredsavtale med Taliban som vil omfatter forsikringer om bekjempelse av terrorisme, tilbaketrekning av USAs tropper fra Afghanistan, interne forhandlinger i Afghanistan med sikte på å finne en politisk løsning smat en permanent våpenhvile.

Det er tydelig at det pågår en tautrekking på høyt politisk nivå om hvordan denne avtalen skal presenteres. VoAs artikkel har for eksempel skiftet tittel fra Taliban: US Has Agreed to Full Troop Withdrawal From Afghanistan til US: Seeking Peace Not Troop Withdrawal Agreement With Taliban.

Talibans representant i forhandlingene, Suhail Shaheen, sier imidlertid at:

USA har gått med på under forhandlingene å gjennomføre en fullstendig tilbaketrekning av troppene, og har lovt å aldri med blande seg inn i Afghanistan i framtida. Dette er en god prosess.

Taliban slår fast at de ikke vil innstille kampene eller inngå i interne politiske forhandlinger før USAs og NATOs tropper er ute av landet.

USAs talsmann i forhandlingene, oberst Dave Butler, sier at «ingenting er avtalt før slt er avtalt», noe som jo gjelder i de fleste sammenhenger, men som ikke forandrer det faktum at USA har tapt krigen i Afghanistan, og at det det dreier seg om nå er å få avsluttet den.

Wall Street Journal skriver også at USA søker etter en utvei fra Afghanistan – samtidig som Russland og Kina forbereder seg på å spille sentrale roller etterpå. Kina har allerede investert betydelige summer i landet, og er nå landets største investor, og Beijing ser for seg at Afghanistan kan spille en viktig rolle i det store prosjektet «silkeveibeltet» – eller Belt and Road Initiative – som det offisielt kalles.

Donald Trumps spesialutsending for Afghanistan, Zalmay Khalilzad, har lagt spesiell vekt på å trekke Russland og Kina inn i forhandlingene om landets framtid.

En afghansk tenketank som kaller seg Organization for Policy Research and Development Studies (DROPS) har skrevet en større rapport der den skisserer den rollen de håper Afghanistan kan spille i silkeveibeltet.

Slik ser den afghanske tenketanken for seg en av korridorene mellom Afghanistan og Kina på den nye silkeveien.

En tilbaketrekning av USAs styrker i Afghanistan vil naturligvis også bety at de norske soldatene trekkes tilbake. Det er ingen reell politisk debatt om dette i Norge, men så har vi da også bare vært en leiesoldatleverandør for USA uten å ha noe som kan likne en uavhengig politikk.

Les også:

Sviende nederlag i Afghanistan

Norges hemmelige krig i Afghanistan – og hva den viser

Forrige artikkelDagsrevyen og energi – ideologi istedetfor nyheter
Neste artikkelSiktelsene etter MH17-katastrofen lite troverdige
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).