Sviende nederlag i Afghanistan

0
Etter a8 års krig i Afghanistan har USA endelig lidd nederlag og må ha hjelp av Kina og Russland for å komme seg ut. Foto: Shutterstock.

USA er enige med Russland og Kina om en rammeavtale for tilbaketrekking i Afghanistan.

Av Jason Ditz.

En felles uttalelse fra USA, Russland og Kina uttrykker enighet rundt et alminnelig rammeverk for tilbaketrekking av utenlandske (dvs. NATO) tropper fra Afghanistan.

Hovedideen er at USA og dere allierte styrker skal dra seg ut av Afghanistan som del av en fredsavtale – en avtale der Taliban forplikter seg til å holde IS og al Qaida ute av landet. 

Avtaleteksten finnes på nettsidene til US State Departmnent. Les her.

Dette er betingelsene som vi allerede kjenner til og som er kommet ut av samtalene mellom USA og Taliban. Og USAs utenriksdepartement egen uttalelse sier at de andre nasjonene støtter «en velordnet og ansvarlig tilbaketrekking av utenlandske tropper».

Nå må de ut enten de vil eller ikke.

Forhandlingene om dette spesielle rammeverket, som blant annet inkluderer tidspunkter, er allerede gjennomført. Men USAs anstrengelser for å å få Taliban til å snakke med den afghanske regjeringen mislyktes etter at afghanske myndigheter ikke møtte fram i de siste ukenes møter.

Å få Russland med på denne avtalen er svært viktig siden Russland lenge har fryktet at et uunngåelig NATO-nederlag og derpå følgende tilbaketrekking fra Afghanistan vil destabilisere regionen og dermed true noen av Russlands nære allierte – tidligere Sovjet-stater – som ligger nært Afghanistan.

Denne artikkelen av Jason Ditz ble først publisert på Antiwar.com. Oversatt av Ingunn Kvil Gamst og publisert på Derimot.no.

Kommentar:

Norge har deltatt i krigen i Afghanistan fra 2001 og fram til i dag, så dette er en felles «rød-blå» krig. På det meste hadde Norge 600 soldater i Afghanistan samtidig, skriver Forsvaret. I dag har vi omlag 60. USAs nederlag i Afghanistan er dermed også et nederlag for Norge. Men verken på regjeringens nettsider eller på Forsvarets er det foreløpig noen som helst antydning om at noen snarlig tilbaketrekning. Slik er det å være vasall. Man blir knapt informert og må bare gjøre det storebror gir ordre om.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFolkelige protester mot SDF i Syria
Neste artikkelSSB: Tradisjonelle medier taper på alle fronter