Dagsrevyen og energi – ideologi istedetfor nyheter

0
Dagsrevyen 18. juni 2019 kom med de mest usannsynlige spådommer om verdens framtidige energiproduksjon. Skjermdump fra NRK.

Av Odd Handegård.

Dagsrevyen smører stadig tjukkere på

Jeg trodde egentlig at fellesferien nærmet seg nå, men det gjelder åpenbart ikke de mange «ideologene» som fronter omleggingen av energisektoren i verden. De tar sikte på å snu opp-ned på det meste – også på energisektoren i Norge. Dette opplevde vi 18. juni 2019 i et lengre oppslag på Dagsrevyen, der en ny utredning fra Bloomberg fikk fyldig dekning, og der til og med Marius Holm fra Zero fikk ufattelig god tid til å boltre seg med de eventyrlige og usannsynlige teoriene som programlederen (Tom Nilsen) refererte fra Bloombergs rapport (Se Dagsrevyen 15.45 ute i sendingen):

«Det blir billigere og billigere å produsere strøm av sol, vind og vann. Og i 2050 kommer 70 % av all kraftproduksjon i verden å være fra fornybare energikilder. I Europa er tallet enda høyere, nemlig 90 %. Men til tross for disse tallene kreves mye mer om oppvarmingen på kloden skal kunne begrenses til 2 grader». En representant fra Bloomberg føyde til at «kraft fra sol og vind er i ferd med å utkonkurrere fossil energi».

Problemet er selvfølgelig at dette «budskapet» er et politisk mål som vi med 100 % sikkerhet kan slå fast er uoppnåelig, ikke først og fremst på grunn av mangel på politisk vilje rundt om i verden, men fordi målet TEKNOLOGISK SETT ikke lar seg realisere. Grunnen har jeg beskrevet tidligere, men gjentar gjerne det korte og logiske resonnementet.

Den fornybare energien (vind og sol) er – som vi vet – så ustabil og så varierende at det er nødvendig å ha reservekraft på lager som kan «balansere» vind- og solkrafta når den tar pause. (Vannkraft er det så lite av på kloden at man kan se bort fra den som balansekraft – bortsett fra i noen få land). Problemet er at nødvendig balansekraft rett og slett ikke finnes på kloden i dag – bortsett fra kull og gass som vi altså skal kvitte oss med 100 år før kildene er tomme (kjernekraft vil nesten ingen ha). Spørsmålet blir derfor: Når den fornybare krafta i dag bare utgjør få prosent av energien i verden, hva slags balansekraft skal verden bruke dersom sol- og vindkraft flerdobles?

Svaret er selvfølgelig: Det finnes ingen løsning på problemet – hele klimapolitikken i beste fall er et eneste stort rør. Klimapolitikerne tillater seg å bløffe om utsiktene framover, i håp om at de som vil merke de negative konsekvensene ikke oppdager det før det er for seint.

Dette er spesielt åpenbart i Norge – vi skal selge mye av vannkrafta vår til EU-land, vi skal deformere norsk natur til det ugjenkjennelige og vi skal importere fossil «elektrisitet» fra EU slik el-miksen i Norge blir nesten like brun (og dyr) som i EU.
Dette lureriet kalles «grønn vekst» (dagens forbruksvekst kan fortsette bare vi bygger tilstrekkelig mange vindmøller), og myten gripes nå begjærlig både av internasjonale investorer og av nye lokale «entrepenører» som ser sitt snitt til å tjene penger på galskapen. Thina Saltvedt i Nordea har utviklet seg til å bli den grønne vekstens ideolog i Norge. Hun deltok også i Dagsrevyen.

Les flere artikler av Odd Handegård steigan.no.

Hovedproblemet i norsk kraftdebatt

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAlvorlig krise i global bilindustri anført av Kina
Neste artikkelTaliban: USA har godtatt full tilbaketrekning fra Afghanistan