Siktelsene etter MH17-katastrofen lite troverdige

0
En del av vraket av Malaysian MH17.

Siste nytt i historien om nedskytingen av Boeing 777 over Øst-Ukraina 17. juli 2014 er at tre russere og en ukrainer har blitt siktet for nedskytingen, og etter planen skal stilles for retten i Nederland in absentia. Dette skriver Bjørn NistadKaleidoskop. Han mener at:

Denne siktelsen er i beste fall mangelfull siden den ikke omfatter personene som iscenesatte og derfor må bære mesteparten av ansvaret for nedskytingen av passasjerflyet.

Dette er et viktig poeng. Det var ukrainske flymyndigheter som sendte MH17 inn på den skjebnesvangre kursen rett over områder der krigen pågikk. Dette er deres ansvar og ingen andres.

Men det er kanskje vel så viktig at hele utredningen har vært politisk styrt fra første dag. Det at Russland ble ekskludert fra undersøkelsene er en viktig sak i seg sjøl, men at Ukraina, som jo måtte regnes blant de mulige mistenkte, har vært med hele veien, undergraver troverdigheten.

Bedre blir det ikke av at flyets opphavsland, Malaysia, også er blitt ekskludert. Vi kjenner ikke til noe annet tilfalle ved en større flyulykke hvor noe liknende har skjedd.

Malaysias statsminister Mahathir Mohamad sier at Malaysia er blitt nektet å undersøke den svarte boksen til det malaysiske flyet MH17 som ble skutt ned over Ukraina 17. juli 2014. Dette skriver nettavisa Star Online.

Mahathir Mohamad sier også at det ikke er framlagt noe bevis for at Russland sto bak nedskytinga.

Mahatir sier også at han ikke vet hvorfor Malaysia ble utelukket fra undersøkelsene fra begynnelsen av, men at det er for mye politikk i saka. «Det virker som om ikke hensikten var å finne ut hvordan det skjedde, men å plassere ansvaret på russerne.» «Dette er ikke noen nøytral undersøkelse,» sa Mahatir.

Nedskytinga av MH17 drepte 298 mennesker, hvorav 15 tilhørte mannskapet om bord. Hele mannskapet var fra Malaysia.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelTaliban: USA har godtatt full tilbaketrekning fra Afghanistan
Neste artikkelPermafrosten i Canada tiner 70 år tidligere enn forventet