Vindkraftsvindelen fortsetter

16
Husedalen - mellom Kinsarvik og Hardangervidda
Odd Handegård

Av Odd Handegård.

Hydro er på offensiven om dagen. Nå skal ikke bedriften bare bidra til vindkraftutbygging i Norge – Hydro er faktisk også i ferd med å støtte sterkt subsidiert vindkraftutbygging i Sverige (mellom Sundsvall og Østersund), jfr. vedlegget. Det dreier seg om en avtale på 29 år med et årlig kjøp på vel 0.5 TWh, som kommer i tillegg til Hydros norske kjøp av vindkraft på 4.5 TWh. Jeg har flere ganger tidligere vist hvilken makaber svindel dette er, og må igjen gjenta noen av poengene.

Først er det viktig å være klar over at ikke bare den kraftkrevende industrien, men også store deler av annen virksomhet i Norge, er avhengig av stabil energitilgang (sykehus, forskningsinstitusjoner, forsvaret, de delene av sokkelen som skal elektrifiseres osv.). I tillegg skal EU ha minst halvparten av vår vannkraft, etter de norske vedtakene om (i første omgang?) å bygge tre nye eksportkabler til EU. Norske husstander som i dag bruker tredjeparten av vår vannkraft, skal etter alt å dømme i stor grad få vannkrafta erstattet av vindkraft. Dette er de langsiktige perspektivene.

For det andre det er viktig å være klar over at når krafta (elektronene) fra ulike kilder kommer inn på nettet, er det ikke lenger mulig å finne ut hvor elektronene kommer fra. Noen form for «sporing» av opprinnelse og verdikjede slik man prøver i matvareproduksjonen, er umulig når det gjelder kraft. Dette er grunnen til at Hydro og Facebook m.fl. glatt og uten å rødme kan hevde at de også kan bruke vindkraft (sammen med annen kraft). Hydro vil i praksis få sin «vindkraft» i form av stabil norsk vannkraft.

Det slike bedrifter i realiteten gjør, er å bruke litt av vindkrafta, for så å dumpe resten – den de ikke kan bruke – på innenlandsmarkedet. Noe tilsvarende skjer i Tyskland og Danmark i dag. Der dumpes toppene av produksjonen – riktignok ikke på hjemmemarkedet – men i Norge, og det er foreløpig greit fordi Norge kan balansere den varierende EU-krafta med norsk vannkraft, noe vi ikke lenger vil kunne gjøre når de nye eksportkablene settes i drift og halvparten av norsk vannkraft blir eksportert.

Den krafta som vil bli dumpet, er altså toppene av vindkraftproduksjonen som Hydro, Facebook, Alcoa, Google ikke kan bruke sjøl. Det er de norske husstandene som vil få denne ustabile energien, altså «rest-søpla» fra norsk vindkraftproduksjonen. Jeg er klar over at dette ikke bekymrer Hydro, like lite som det bekymrer Hydro at mye av norsk og svensk natur planlegges rasert.

Konsekvensene av vindkraftutbyggingen vil i første omgang bare bety at deler av norsk (og svensk) natur blir rasert. Men etter hvert som realiseringen av målet om å bygge ut inntil 50 TWh vindkraft nærmer seg – rundt 2025-2030? – vil konsekvensene for norske strømkunder bli synlige også for de som ikke vil se, i form av ustabil og kostbar energi til norske velgere. Derfor er det faktisk litt lurt å løfte blikket allerede NÅ, og ikke vente til det er for seint.

Det finnes de som innbiller seg at vindkraft vil fungere annerledes og bedre i Norge enn i EU, der ustabilitet og variasjon i vindkrafttilgangen er et betydelig problem, faktisk hovedårsaken til at EU ønsker norsk vannkraft som stabilisator for egen vindkraft, vannkraft vi kunne trenge selv dersom den planlagte vindkrafta virkelig blir bygd.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for Odd Odd says:

  De “batteriene” du nevner, skal jo brukes i EU - det planlegges nå 3-4 nye eksportkabler, og da blir det ikke “batterier” igjen til å balansere variabel norsk vindkraft til norske forbrukere. Du må slutte å tro at den norske vannkrafta nærmest et ei utømmelig Zareptas krukke. Her er det mange illusjoner. Hva tror du hensikten er med den nye “smarte” strømmålerne som nå installeres? Jo, her er svaret: De skal bidra til å redusere problemene når vindkrafta kommer, dels ved høye strømpriser når folk trenger strømmen mest, og dels ved å stenge ned strømforbruket hos folk nå vinden løyer.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  All den norske krafa er peanuts i forhold til hva energivanstyrte(Merkel) Tyskland trenger. Jeg spådde for en del år tilbake (2010-12), da jeg så avtalen jensemann hadde tegnet under på angående Norge som Europas batteri, at vi ville få denne langringen i fjellheimen i form av pumpekraftverk. Jeg så til og med for meg at de ville finne på å pumpe sjøvann inn i fjellheimen. Galskapen vil ingen ende ta. Et land som Norge, der våre største fond blir tatt ut av olje, gass og kull mens prisene stiger til himmels, er en særegen studie verdt.

 3. Avatar for Odd Odd says:

  Jeg skulle gjerne ha sett regnestykket ditt. 7.8 TWh er omtrent ingenting når vi kommer et stykke ut på vinteren. Når det neste tre kablene settes i drift, vil Norge ha en eksport-/importkapasitet på over 80 TWh, og vi vil ikke kunne regulere eksporten ved å holde igjen når det minker på vann i magasinene. Dette er en konsekvens av EØS-avtalen. Ellers: Hva er det vi skal importere når vi har underskudd på kraft? Jo, fossil energi fra EU (inntil vi har “dekorert” Norge med vindmøller). Men hva i all verden skal vi med fossil energi fra EU - det er jo den alle påstår de vil bli kvitt. - Ren molbohistorie.

 4. Regnestykket er som følger: Kraftproduksjonen i et normalår er 140 TWh og 7,8 TWh utgjør 5,5 prosent av dette. Det er en betydelig andel for et enkeltstående anlegg.

  Den samlede kapasiteten i alle norske kraftmagasin utgjør 70 prosent av kraftproduksjonen i et normalår.

  Jeg ser poenget ditt, men mitt hovedpoeng er at jeg ikke frykter at vi vil oppleve ustabil kraftleveranse til norske forbrukere selv om vi skulle bygge ut vindkraften betydelig. Om vindkraft kan ansees å være miljøvennlig er i stor grad et spørsmål om subjektiv estetikk.

 5. Avatar for Odd Odd says:

  Her er vi nok uenige. Dersom Norge eksporterer 60 TWh av en produksjon på 140-150, og dersom norsk kraftkrevende industri og alle de store datasentre som nå planlegges, skal få sin stabile strømtilførsel, blir det ingenting igjen av den balansekrafta i norske magasin som skulle stabilisere vindkrafta til norske strømkunder. Den eneste løsningen blir i tilfellet import av fossil energi fra EU - men da må jo SV, MDG og Rødt begynne å tenke seg om en gang til i klimapolitikken. I alle fall er det ubegripelig at vindkrafta som er blitt et problem i EU, plutselig skal bli problemfri i Norge. - I tillegg kommer naturligvis den enorme prisøkningen på krafta til norske strømkunder - som ikke burde være et mål verken for partier som kaller seg sosialistiske eller for partier for “folk flest”.

 6. Avatar for SHO SHO says:

  Rent teoretisk må det jo være en grense for hvor mye ustabil vindkraft (inkl solkraft, elvekraftverk etc) som et land kan ha før det skaper problemer for en stabil strømforsyning i landet (selv om man feks har et visst antall utenlandskabler). Summen av ustabil og stabil kraft blir ikke stabil kraft hvis det finnes store mengder med ustabil kraft i systemet. Dette er jo ganske elementært.

  Men hvis norske smelteverk legges ned (og feks flyttes til Island og Qatar) vil dette selvfølgelig frigjøre mye vannkraft som stabiliseringskraft, men dette blir å av-industrialisere landet. Er dette noe som vi ønsker, altså å bli en slags energi-koloni feks for Tyskland og EU?

 7. Blir nok ikke mange komparative fortrinn igjen, med hjørnesteinsbedrifter og vannkraften eksportert ut, olj/gass på vei ned, og oljefondet investert i utenlandske bedrifter.
  FastlandsNorge går allerede 260 milliarder underskudd.
  Med høytlønnede etterkrigskull som pensjoneres, og migranter som skal tas vare på, vil dette underskuddet doble seg, dersom skatteinntektene reduseres med 20% og pensjoner/sosiale utgifter stiger med 20%, hvilket er sannsynlig.

 8. Heldigvis er Julenissen Finsk. Hvis norsk, ville han sannsynligvis vært eksportert ut for lenge siden…

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

16 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.