Frankrikes regjering tar fram jernneven mot de gule vestene

9
Foto: France Insoumise.

Den franske statsministeren Edouard Philippe kunngjorde 7. januar 2019 en framtidig lov mot ulovlige demonstrasjoner. Etter en ny helg med voldelige protester lovte han en massiv mobilisering av maktapparatet.

Den franske regjeringa ønsker nå å vise muskler mot de gule vestene. Det var en militant tone i Edouard Philippes opptreden på TV.
«I mange byer i Frankrike skjedde demonstrasjonene fredelig, men vi kan ikke akseptere at noen mennesker utnytter disse demonstrasjonene til å begå lovbrudd, ødelegge og brenne. Disse vil aldri få det siste ordet i vårt land,» banket statsministeren fast.

Noen timer tidligere var det hans innenriksminister Christophe Castaner som slo an den militante tonen: «mot ultravold vil vi vise ultrafasthet», sa han og annonserte modernisering av de pansrede vognene og vannkanonene til politiet.

Samtidig er de økonomiske varslene for Frankrike for 2019 heller dårlige. Myndighetene frykter negativ vekst og økt arbeidsløshet.

Politikerne på den tradisjonelle høyresida i Frankrike angriper Jean-Luc Mélenchon og hans France Insoumise for at de ikke har tatt avstand fra gatevolden. Men Mélenchon har svart med å ta kraftig avstand fra politivolden mot demonstrantene.

France Insoumise sier på sin webTV-kanal at Macron har valgt vold mot de arbeidsløse og de gule vestene.


Lastebilsjåføren Eric Drouet er en av lederne for de gule vestene. Han har i de siste dagene blitt arrestert et par ganger av politiet mistenkt for å ha organisert ulovlige demonstrasjoner. For å ramme ham har myndighetene hentet fram en lov fra 1935 som sier at enhver demonstrasjon må forhåndsgodkjennes. Hvis ikke risikerer arrangørene et halvt år i fengsel eller en bot på 7500 euro.

Som vi har pekt på tidligere har Emmanuel Macrons innrømmelser til demonstrantene ikke løst noen grunnleggende problemer. Frankrike er et land i djup politisk-økonomisk krise og der stadig større deler av arbeiderklassen og andre småkårsfolk opplever at de ikke får endene til å møtes og at overklassepolitikerne gir fullstendig blaffen i dem.

Det er grunn til å tro at klassekampene i Frankrike vil hardne til og at den politiske eliten vil bruke mer vold, flere forbud, flere arrestasjoner, uten at det vil bygge noen form for bru over den stadig økende kløfta mellom dem og folket.

2018: De gule vestenes år

De gule vestene og raseriet i gatene

Les Gilets Jaunes – et kraftig gult nødsignal


Du kan også bruke bankkonto 9001 30 89050 eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det spiller ingen rolle for en Rothchild-bankier. De har kontrollen på den.

 2. Avatar for Anki Anki says:

  Akkurat det er jeg litt usikker på. Det ryktes om artige sprell i kulissene. Men vi får se.

 3. Avatar for Rapper Rapper says:

  Det er når folket eller regjeringer begynner å gå etter sentralbankene at hanskene virkelig tas av. Som en som heter Morgoth forklarer så godt her, fra 58:36 (i 5-10 minutter): https://youtu.be/ecYmOymq4w4

 4. Her er en link til nationaldebtclocks.org, et nyttig nettsted for de som er interessert i verdensøkonomien. Den viser den fortløpende gjelden til de fleste land, ved å klikke på et flagg, kommer “gjeldsklokken” opp, som viser hvordan gjelden øker for hvert sekund, hvor mye renter landet betaler hvert år og sekund, gjeld per innbygger, gjeld i prosent av BNP etc, og for Frankrikes vedkommende går gjeldsklokken fort.

 5. Avatar for ABC ABC says:

  Ja interessant. Men det er statlig gjeld. Mer interessant er jo den private gjelden. Når det nå går åt helvetes så er det jo en kruttønne som kommer å eksplodere big time eller…

  Men gjeld eller pengemengden er jo en fleksibel variabel. Vice riksbankschef. Cecilia Skingsley i Sverige har eksempelvis sagt at hun ikke har en pejling på mengden penger i Sverige (og Sverige har hinsides økonomiske problemer *100 uten pengerøkningen = gjeld mm). Riksbanken er faktisk veldig åpne om problemet med pengerøkningen/gjeldsøkningen men uten msm og politisk vilje så sover befolkningen samt dagens elite videre tydeligvis. :confounded::crazy_face::dizzy_face:

  Kul kuriosa, en bank i Sverige kan med egenkapital på 2500 kr låna/skape 1000000 kr og låne ut de med rente.

 6. Avatar for ABC ABC says:

  Litt raskt Norge :roll_eyes:

  Privat gjeld vekst = 5.5% på 3400 milliarder =
  31000 kr per år per person = 2600 kr per måned = 84 kr om dagen mer i gjeld som skal betales tilbake med rente.

  All gjeld som artikkelen skriver om. 2017 var BNP i Norge på 3 299 milliarder kroner. 10% av det er 330 milliarder og så videre…

  “For Norge er tallet 10%, det vil si at årlig vekst i publikums gjeld er 10% av BNP og selvfølgelig skyhøyt over BNP vekst.”

  60000 kr per år og per person… :confounded:

  “If you have a gun, you can rob a bank, but if you have a bank, you can rob everyone.”

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

1 flere kommentar

Deltakere