Frankrike: Ingenting er løst

6
EU-eliten forstår ikke raseriet i folket. Franske kvinner marsjerer mot Versailles i 1789

Som ventet ble protestene fra de gule vestene mindre i femte akt enn ved forrige korsvei. Det hadde vi allerede forutsett. For det første oppnådde dette grasrotopprøret en god del resultater ved president Emmanuels Macrons politiske tilbaketog. For det andre er det svært krevende å holde en bevegelse som dette, praktisk talt uten organisasjon, på samme nivå i uke etter uke. For det tredje går det mot jul og vinter. Men det betyr ikke at opprøret er slutt eller at noenting er løst.

Årtsakene til opprøret er der fortsatt

Macron trakk tilbake de økte drivstoffavgiftene, i hvert fall midlertidig, og han lovte å øke minstelønna med vel 900 kroner fra januar 2019 og redusere skatten for de fattigste pensjonistene. Til sammen koster dette den franske staten rundt 900 milliarder kroner og driver budsjettunderskuddet gjennom taket på 3 prosent som er satt i EUs «stabilitetespakt». Taktisk må dette kunne kalles store seire for de gule vestene, kjempestore!

Når det franske folket likevel ikke jubler og hele 54 prosent av dem støtter fortsatte aksjoner, så kommer det av at de vet at på tross av de taktiske seirene så er ingenting løst. I de siste demonstrasjonene har mange demonstranter gått med plakater av typen: «Vi vil ikke ha smuler, vi vil ha hele bakeriet!»De vil ha mer enn innrømmelser – de vil ha regimeskifte.

Det franske folket vet at den energipolitikken til EU som ligger bak avgiftsøkningene på drivstoff ligger fast. Derfor kommer det til å komme nye runder med prisøkninger. Det kalles «klimapolitikk», men det er en plan for gigantiske overføringer av penger fra de fattige til de rike energiselskapene.

Det franske folket vet også at den ekstreme klassearrogansen som Macron og det franske maktapparatet har demonstrert under hele denne kampen fortsatt vil være der. Eliten har ingenting lært og ingenting forandret når det gjelder sin forakt for dem der nede, de vanlige sliterne, folket. Og de vil fortsette å oppføre seg som aristokratene i l’ancien régime før den store frankse revolusjonen.

Og de vet at den franske elitens og EUs massemigrasjonspolitikk vil fortsette å ødelegge det franske samfunnet og drive fram økte konflikter. Det franske folket er djupt urolige for framtida, og det med god grunn.

Det «grønne skiftet» vil utarme folk i Europa

Den største overføringa av penger fra underklassen til storkonsernene i nyere tid blir solgt som «miljøpolitikk». Det såkalte «grønne skiftet» vil bety stadig dyrere energi og den største belastninga vil ramme dem som har minst fra før. Det er greit for småborgerlige intellektuelle i byene å rynke på nesa over arbeidsfolk i provinsene for at de ikke sykler eller kjører elbil, men for vanlige folk som skal på jobb og hente og bringe unger og ikke har andre alternativer enn bilen, betyr det bare en dyrere og mer slitsom hverdag.

Jean-Baptiste Charpentier le Vieux: Familien til grev Penthièvre. (1762) Det franske aristokratiet hadde heller ingen forståelse for folkets livssituasjon den gangen.

Før den franske revolusjonen innførte kongedømmet en «støvskatt» på bønder som ble lagt på bønder som drev dyra sine gjennom landsbyene fordi de hvirvlet opp støv. Bensinavgiften til Macron er en slik «støvskatt», og tenkemåten og klasseforholdet er forbløffende likt. Aristokratiet skjermes, vanlige arbeidsfolk rammes.

Fordi den arbeiderfiendtlige politikken vil fortsette, vil også opprøret komme igjen – og igjen.

Systemendring stadig mer nødvendig

Europa er djupt nede i ei energikrisa som bare vil bli verre. EU klarer ikke å produsere nok energi, ikke på langt nær, til å opprettholde samfunnet slik det er i dag. Så det er opplagt at Europa og EU trenger en annen energipolitikk. Men det EU prøver er å opprettholde at kapitalistisk vekstsystem sammen med en omlegging til såkalt «grønn energi». Og det må skjære seg. For det første er ikke den nye energien så grønn at det gjør noe, for det andre klarer den ikke å erstatte den fossile anergien eller atomkrafta. Men for det tredje: fortsatt kapitalistisk vekst slik vi har hatt det siden annen verdenskrig er en umulighet på ganske kort sikt. 4 prosent vekst i året i 75 år vil kreve nesten 20 ganger så mye energi- og råvareforbruk som i dag. Den som hevder at dette er mulig bør kreve å få igjen skolepengene.

Les: Om dommedagsprofeter og den lille gangetabellen

Det kan la seg gjøre å stoppe veksten i energiforbruket uten å gjøre hverdagene til et mareritt for folk, men det krever en total omlegging av produksjonsmåten i smafunnet fra profittmotivert vekst til produksjon for å dekke folkets behov. Og det krever igjen at folket tar kontrollen over alt fra bank og finans til produksjon, transport og energiforsyning.

Kort sagt: Ikke smuler fra de rikes bord – vi vil ha hele bakeriet!
KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Nå begynner det å ligne på noe, Pål. Støvskatt er en bra parallell til vår tids klimaskatter. Ansvarlig ressursforvaltning, forurensing, miljø- og naturvern er viktig. Klimapolitikk er bløff. Håper du tar i bruk hele din formidable analytiske evne også på dette området framover, det kan bli veldig interessant!
  Beste hilsen Jan Herdal

 2. Avatar for SHO SHO says:

  En ny økonomisk krise i verden kan få voldsomme konsekvenser for bla Europa og Frankrike. Situasjonen er omtrent slik at mens det koster feks 100 dollar å produsere noe i USA (og i EU) så koster det omtrent 10 dollar å produsere det samme i Kina. Blir det økonomisk krise med overproduksjon kan vestlige produsenter klare å senke prisene litt, mens kinesiske produsenter derimot tåler en mye større pris nedsettelse enn hva vestlige land er i stand til (og i tillegg kan Kina også devaluere uten at varer og tjenester for folk flest i Kina blir noe særlig dyrere). Dette kan rive hele EU og flere land i Europa i filler. EU klarer jo ikke en gang å håndtere dagens kriser i Hellas og i Italia som har vart i flere år.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Bra analyse og konklusjon.

  “Systemendring stadig mer nødvendig” Det må vel til hinsidiges våldlige konflikter og den økonomiske kollapse som kommer 99.999% sikkert før dagens elite og deler av befolkninger innser det.

  Global debt hits all-time high of $184,000,000,000,000

  Er det noen som reagerer. Nei…

 4. Avatar for ABC ABC says:

  Enig men vi er hinsides miljøsvin. Jordens knappe resurser vs 7 milliarder mennesker som konsumerer som vi hadde uenlige resurser er en ekvasjon som går åt hel…

 5. Apropos ‘‘grønn energi’’, - det lå en mail i min innboks i dag m/tilhørende linker;

  L1
  L2
  L3
  L4

  • Var det støvskatt de sa? . . . . . .

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

6 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.