Nazistene i Ukraina søker partnere i vest

0
Oppmarsj av fascistiske og andre høyreekstreme grupper i Kiev 14. oktober 2018. Shutterstock.

Azov-brigaden er den mest sentrale og den mest framgangsrike av de fascistiske og nazistiske organisasjonene i Ukraina. De tar nå sikte på å bygge et internasjonalt nettverk av likesinnede, skriver Radio Free Europe (RFERL)  på sine nettsider. RFERL er finansiert av den amerikanske staten og er kjent for å ligge USAs etterretningsorganisasjoner nær.  Det er deres korrespondent i Kiev, Christopher Miller som skriver om dette 14. november 2018.

Miller tar som utgangspunkt et besøk i Kiev fra Robert Rundo, som tilhører det høyreekstreme hvite miljøet i USA. Dette blir sett på som et skritt i retning samarbeid. Olena Semenyaka, som er internasjonal sekretær for Azov sier at hennes organisasjon nå tenker globalt. De vil bygge nettverk over hele verden.

Azov har ikke stor velgeroppslutning, men har sikret seg nøkkelposisjoner i voldsapparatet i Ukraina. De er blant annet integrert i nasjonalgarden, men beholder sin egen indentitet og kommandostruktur. De er så ekstreme at Kongressen i USA har kalt dem en nazi-organisasjon, som USA ikke skal ha noe med å gjøre. Men det har USA. USAs opprustning av militærapparatet i Ukraina vil også høyst sannsynlig gavne Azov også.

Barn driver våpendrill på nazileir

Azovs leder og kommandant Andriy Biletsky sa i 2010 at de ønsker «å lede den hvite rasen i det endelige korstoget mot de semittiskledede «undermenneskene».» RFERL har også rapportert fra Azovs marsjer i Kiev og sammenliknet dem med tilsvarende i 1930-tallets Tyskland.

Azov ser på seg sjøl som en «stat i staten». En av metodene de bruker er sommerleire for barn og ungdom der unger ned til 9 år trenes opp i militær taktikk og høyreekstrem ideologi.

Azov-bataljonen bruker klassiske nazisymboler

Nå tar de kontakt med høyreekstreme gruper i Tyskland, Baltikum og andre europeiske land , som Gyllent daggry i Hellas og CasaPound i Italia. Hensikten er tydeligvis å skape en slags høyreekstrem internasjonale.

Ukraina er langt på vei en «failed state» i dag. Den sjåvinistiske politikken som landet har ført etter Maidan-kuppet 22. februar 2014 har ført til svikt i energitilførselen på grunn av konfrontasjonspolitikken med Russland. Det gjør at millioner av mennesker i Ukraina står i fare for ikke å ha oppvarming nå som vinteren kommer. FN sier at kulda og mangelen på oppvarming er i ferd med å skape en humanitær krise. Det er klart at under slike forhold vil fascistene og nazistene skape seg et enda sterkere fotfeste. I Norge er det, også på venstresida vanlig å lukke øynene for nazismens framvekst i Ukraina og i det etablerte Norge er nazismen i Ukraina ikke-eksisterende. Norge har da også overøst Kiev-regimet med hundrevis av millioner norske skattekroner uten å ane hvor pengene blir av.

 

Les også:

Vest-europeiske nazister verver seg til det ukrainske Azov-regimentet

Kongressen i USA forbyr trening av den ny-nazistiske Azov-bataljonen

Det nazistiske Azov-regimentet integreres i den ukrainske nasjonalgarden

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSA vil dirigere sitt offensive krigssystem fra Sicilia
Neste artikkelIS knust i det sørlige Syria
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).