Massiv støtte til de «gule vestene» i Frankrike

0
84 prosent av innbyggerne i Frankrike støtter "gilets jaunes". Shutterstock.

Massebevegelsen som startet som en protest mot økte bensinpriser i Frankrike og som er kjennetegnet av sine gule vester, gilets jaunes, har vokst til å bli en protest mot hele den politiske kasten i landet.

En meningsmåling som er gjennomført av Odoxa-Dentsu Consulting for avisa Le Figaro viser at 84 prosent av franskmennene støtter de gule vestene. Det er ti prosent opp fra forrige måling og det til tross for TV-bildene av vold som har flimret over franske skjermer. Establishment i Frankrike har prøvd å klistre bevegelsen på Marine LePen og hennes parti Rassemblement national, og ganske riktig støtter 96 prosent av RNs velgere gilets jaunes, men det gjør også 90 prosent av sosialistpartiets velgere og 77 prosent av republikanerne. Selv i Macrons eget parti er det 50 proent som støtter bevegelsen.

Sosiologen Benoît Coquard sier i et langt intervju med hitoireetsociete at denne bevegelsen er uttrykk for svært djuptliggende klassemotsetninger i det det franske samfunnet. Det handler ikke bare om bensinpriser og bompenger. Det handler om økonomisk usikkerhet, økende fattigdom, et raknende sosialt system, dårlige forhold på arbeidsplassene og økende økonomiske bekymringer for vanlige folk.

Les: Kraftige protester mot økte bensinpriser og arrogante politikere i Frankrike

Les: Frankrike: sju av ti har ingen tillit til Macron

President Emmanuel Macron har forsøkt å dempe franskmennenes sinne gjennom å modifisere tiltakene sine noe. Dette har ikke vært noen suksess i det hele tatt. 76 prosent av hans landsmenn mener at enrdingene er fullstendig utilstrekkelige.

 

Klikk her for å styrke kritisk og uavhengig journalistikk.

 

 

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkel– USAs forsøk på å isolere Russland har mislykkes totalt
Neste artikkelAl-Qaida i Jemen har våpen fra Europa
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).