Kraftige protester mot økte bensinpriser og arrogante politikere i Frankrike

4
Demonstrasjonen til Gilets jaunes i Paris. Skjermdump fra videoen til Le Parisien.

Bevegelsen Gilets jaunes, de gule vestene, demonstrerer over hele Frankrike mot de økte bensinprisene. Ifølge tall fra Le Parisien har 81.000 demonstrert. På Champs-Elysées i Paris har demonstrantene bygd barrikader og har slåss med politiet som på sin side har møtt dem med tåregass.

Le Parisien har en reportasje fra demonstrasjonene her. Innenriksminister Christophe Castaner beskylder Marine LePen og hennes parti Rassemblement national for å stå bak volden.

De gule vestene har kommet overraskende på president Emmanuel Macron, skriver The Guardian. Bevegelsen har ingen leder, men oppstår på ad-hoc-basis ved bomstasjoner, rundkjøringer og bensinstasjoner. Den organiseres på sosiale medier. Det hele begynte som en protest mot økte bensinpriser, men har utviklet seg til en protest mot ulikhet og mot den politiske kasten som styrer Frankrike. De kaller Macron for «de rikes president». En meningsmåling som ble gjort for Le Figaro viser at 77 prosent av franske velgere ser på protestene som legitime.

Macrons upopularitet slår alle rekorder

En ny meningsmåling viser at president Emmanuel Macron nå slår alle rekorder når det gjelder å bli fort upopulær. Han slår til og med sin svært upopulære forgjenger François Hollande. Det er nå bare 26 prosent av franskmennene som liker presidenten.

 

Klikk her for å være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Det er jo ganske heftig hvis en ny fransk revolusjon blir utløst av høye drivstoffavgifter. Men revolusjonen i 1789 ble utløst av høye brødpriser eller mangel på brød (brød som et slags drivstoff for å bevege kroppen kan man jo kanskje si). Marie Antoinette sa den gang noe tåpelig om brød og kaker, i dag ville kanskje Marie Antoinette har sagt noe slikt som at hvis man synes drivstoff er dyrt så får man heller kjøre drosje eller gå. Men det er et poeng her at drivstoffavgifter og andre avgifter er like store for både fattig og rik, mens man i ideologien derimot sier at “folk skal skatte (yte) etter evne og få etter behov”. Men når klimaproblemet skal løses så bryter man straks med dette grunnleggende sosiale prinsipp. Og det er bestandig underklassen som skal tynes.

 2. Avatar for K11 K11 says:

  Opphavsmennene til klimakvotehandelen kom fra Goldman Sachs, og “klimakampen” har hele tiden vært den rike elitens kamp mot den gemene hop. Det er fattigfolk som skal betale karbonskatt til makt- og pengeeliten. Denne moderne avlatshandelen er klingende mynt i kassa for Al Gore og resten av de rikeste blant de rike.

  I årene fremover tror jeg vi får se mange slike protestbevegelser i stadig flere land. Klimaet blir kaldere siden vi går mot et nytt Maunder Minimum (lav solaktivitet), og fattigfolk rundt om i verden kommer til å slite med å holde seg i live i sprengkulden. Det er ikke bare i Norge det går mot kaldere tider.

  Men å organisere protester tror jeg folk skal klare, selv om Facebook, Twitter og andre sosiale medier kommer til å stikke kjepper i hjulene for denne protestorganiseringen – og selv om MSM neppe kommer til å nevne det fulle omfanget av protestene etterhvert som de eskalerer.

  Misnøyen med Macron kommer til å vokse, men han vil klamre seg til makten, siden han har både MSM og resten av etablissementet i ryggen.

  Så får vi andre betale vår karbonskatt og våre drivstoffavgifter med glede, mens den globale temperaturen fortsetter å synke.

 3. Avatar for ABC ABC says:

  Altså… Mennesket konsumerer jordens knappe ressurser i en hinsides rask fart. Miljøproblemer er det og blir det… Økologisk selvmord typ…

  Men istid…

  Er det en sponsret undersøkelse kanskje;)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

4 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.