Khashoggi ikke det eneste offeret for Mohammed bin Salman

0
Donald Trump ønsker ikke å tape en våpenkontrakt på 110 milliarder dollar bare på grunn av én journalist, og det er han ikke alene om.

Det var folk fra Mohammed bin Salmans personlige livgarde som gjennomførte det makabre drapet på Jamal Khashoggi.

FN-eksperten Agnes Callamard sier at det ikke er tvil om at dette drapet ble utført av den saudiarabiske staten. Hun kaller drapet for en «ulovlig henrettelse». Saudi-Arabia har endret sine forklaringer på drapet så mange ganger at det er vanskelig å holde oversikten, men nå innrømmer i det minste Saudi-Arabias påtalemyndighet at drapet var planlagt.

Direkte helseskadelig å vær i opposisjon til MBS

Men det er ikke første gang MBS kvitter seg med motstandere på en brutal måte, skriver Wayne Madsen på Strategic culture. MBS har også samarbeidet ikke minst med USA og Donald Trumps svigersønn Jared Kushner om dette.

«Kushner antas å ha overlevert MBS en liste over navn, hentet fra National Security Agency (NSA). Lista var basert på NSAs avlytting av saudiarabisk kommunikasjon. Lista omfattet fiender av MBS. I november 2017 beordret MBS en raid mot dem og fikk dem midlertidig internert på Riyadh Ritz-Carlton Hotel. Det var omkring 200 saudiske prinser, ministre i regjeringa, forretningsmenn og andre. De ble utsatt for forhør som var såpass intense at de i minst ett tilfelle skal ha ført til dødelig hjerteinfarkt.

En av prinsene som ble arrestert av MBS, var multimilliardæren prins Al-Waleed bin Talal, tidligere den største enkeltaksjonæren i Citigroup. Da han slapp ut etter tre måneders internering som fange av MBS, er Al-Waleed ikke lenger en milliardær, og formuen hans er blitt beslaglagt av MBS. Al-Waleed var en hyppig kritiker av Trumps foreslåtte muslimforbud under presidentkampanjen i 2016.

Khashoggi var ikke det første offeret som det saudiske regimet har jaktet på og drept.

I januar 2016 planla Prince Sultan bin Turki, som bodde i Paris, å fly fra Boston til Kairo for å besøke sin far. MBS-regjeringen ga en privat jetfly til prinsen. Men i stedet for Kairo ble Sultan fløyet til Riyadh, hvor han ble trukket ut av flyet av sikkerhetsagenter, og man har aldri hørt fra ham siden.

I slutten av 2015 besøkte prins Turki bin Bandar, som bodde i Paris, Marokko. De marokkanske myndighetene arresterte Prince Turki og overlot ham til Saudi-Arabia. Siden har man ikke hørt fra ham.En venn av prins Khaled, kongehusmedlemmet Saud bin Saif al-Nasr, bodde i Milano, og derfra tok han til orde for at King Salman og MBS burde bli avsatt. Saud ble lokket til et forretningsmøte i Roma, hvor han ble kidnappet av saudiske agenter og skyflet tilbake til Riyadh. Saud har har man heller ikke hørt fra siden.»

Saudi-Arabia har tilbudt Tyrkia betydelige summer under bordet for å droppe Khashoggi-saka.

Rein basarhandel om hva drapet skal koste

New York Times skriver at den saudiarabiske utsendingen prins Khaled bin Faisal skal ha tilbudt president Erdogan en pakke med betydelige saudiarabiske investeringer i Tyrkias skakkjørte økonomi hvis Tyrkia ville droppe Khashoggi-saka. Erdogan skal ha avvist tilbudet som et forsøk på «politisk bestikkelse».

Eller bestikkelsen var ikke stor nok. Erdogan vil gjerne ha saudiske penger, men han vil også ha betydelige konsesjoner fra både USA og Saudi-Arabia.

Drapet skal begraves for å redde våpenkontraktene

Det jobbes opplagt på spreng for bokstavelig talt å få gravlagt Khashoggi-saka. Militærindustrien er redde for å tape store summer. Bloomberg skriver at Lockheeds kontrakt på 15 milliarder dollar kan være i fare. Det er bare Tyskland og Canada som har truet med å droppe våpenkontrakter, mens den store planen om å selge våpen for 110 milliarder dollar antakelig ligger fast. Ikke bare vil Donald Trump gjerne selge disse «deilige våpnene» til Saudi-Arabia. Han er også redd for at dersom USA ikke gjør det, vil Saudi-Arabia øyeblikkelig vende seg til Russland og kjøpe våpnene der. Det er ingen ubegrunnet frykt. Som vi har meldt tidligere vil Saudi-Arabia slutte seg til det kinesisk-russiske investeringsfondet, og det er ingenting som hindrer kongehuset i å gjøre om en våpenkontrakt dersom de misliker USAs politikk.

 

Les også:

Hvordan drapet på en journalist har avslørt en hel gjeng med hyklere

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelSaudikoalisjonen massakrerte minst 21 sivile på marked i Jemen
Neste artikkelBle droneangrepet på Russlands base i Syria styrt fra et amerikansk militærfly?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).