Ble droneangrepet på Russlands base i Syria styrt fra et amerikansk militærfly?

3
Et slikt overvåkingsfly av typen Poseidon er det som skal ha tatt kontrollen over droner for å rette dem mot Russland militærbase i Latakia. Shutterstock.

Russlands viseforsvarsminister Alexander Fomin hevdet torsdag 25. oktober 2018 at et amerikansk militærfly tok kontroll over 13 droner over Syria og forsøkte å få dem til å angripe en russisk militærbase der, men at dronene ble skutt ned før de kunne nå målet sitt. Dette skriver New York Times. Avisa fortsetter:

«Alexander Fomin sa at dronene var på vei mot flybasen Hemeimem i Latakia-provinsen da en amerikansk Boeing P-8 Poseidon fløy over Middelhavet og «tok kontroll» over dem. Han sa ikke hvem dronene tilhørte, eller når den påståtte hendelsen skjedde.»

Fra russisk side blir det hevdet at slike hendelser har det vært flere av i den siste tida. USA, som er en ulovlig okkupant i Øst-Syria forsøker å bite seg fast i landet og å gjøre det vanskelig for Russland og Syria å frigjøre resten av landet fra terroristene.

Hvis det stemmer at USA har begynt å ta over droneangrep over Syria for å styre dronene mot russiske baser, har vi en farlig ny opptrapping av konflikten.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Er det et forsøk på å fremprovosere motangrep fra Russland (og samtidig med at det foregår større vestlige militærøvelser i Ukraina og i Skandinavia)?

 2. Avatar for TerjeM TerjeM says:

  Denne stadige intense eglingen av Russland er et forsøk på å tvinge dem til å reagere. Deretter kan NATO peke på det russiske svaret og si: “se hvor aggressive russerne er”, og slå tilbake med full styrke.

  Da er det bra jeg ser Statens strålevern råder folk til å ha jodtabletter hjemme i tilfelle “en ulykke” eller “et atomutslipp”.

  For å unngå panikk i befolkningen, understreker at krigsskip med atomreaktorer eller lagre med atomavfall på Kola er en fare (men forklarer ikke hvorfor folk på Østlandet i så fall ville trenge disse tablettene).

  Kanskje litt panikk i befolkningen ville få folk til å faktisk bry seg om den temmelig store krigsfaren, som ikke er en naturlov, men skapt av mennesker - og kan dermed stoppes av mennesker. Norge er en sentral del av krigsforberedelsene. Bare litt press fra den norske befolkningen for å redusere militariseringen av området ville faktisk være en betydelig innsats for verden i hele verden.

 3. Avatar for FMD FMD says:

  Her har det gått litt fort i svingene. Denne uttalelsen fra russisk side refererer til angrepet mot den russiske basen i Lakatia den 6. Januar i år. Da russerne satte inn elektroniske mottiltak mot dronene, skal etter sigende kontrollen ha blitt overtatt av et amerikansk Poseidon P-8.
  Deretter ble dronene geleidet til basen, sannsynligvis via satelittdata. Fra russisk side har det hele tiden vært antydet at en avansert nasjon sto bak både produksjon av dronene og selveste angrepet. Dette spesielt med tanke på de algoritmene som må til for presis slipp av bombene som var montert på dronene.
  USA på sin side hevder at delene kan kjøpes fritt på det åpne markedet, men unnlater å svare på delen om presis slipp av bomber.
  Personlig ser jeg det som svært tvilsomt at IS har den kapabiliteten som skal til for å bygge droner og bomber for å gjennomføre et slikt angrep.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere