Syria: 600.000 internt fordrevne har vendt hjem til Deir Ezzor på ett år

0
Folk som har vært fordrevne vender hjem til Deir Ezzor. Kilde Prensa Latina.

Den gradvise frigjøring av landet fra terroristenes jerngrep begynner å få stor betydning på vanlige menneskers liv i Syria. The Syria Times melder at opp mot 600.000 tidligere internt fordrevne mennesker har vendt tilbake til hjemmene sine i Deir Ezzor by siden frigjøringa i 2017. Det var 5. september i 2017 at den syriske hæren lyktes i å bryte jihadistenes tre år lange beleiring av byen der 70.000 mennesker hadde vært fratatt tilgang på vann og matforsyninger og levd under stadige angrep fra de utenlandskstøttede jihadistene.

Bare i løpet av 2018 har over 500.000 fordrevne vendt tilbake til byen og gjenoppbygginga har kommet godt i gang. Det har handlet om å få i gang igjen helt grunnleggende infrastruktur som vann, kloakk og søppelhåndtering, men også gatebelysning, reparasjoner av veier og elektrisitetsforsyning. Khalil Haj O’beid, som er sjef for utdanningsavdelinga i byen sier at 188 skoler er åpnet i år, antallet elever er 60.000 og antallet lærere 6000. I landbruket er bomulls- og hveteproduksjon kommet i gang igjen.

Forut for frigjøringa av Deir Ezzor meldte FN i august 2017 at over 600.000 fordrevne syrere hadde vendt tilbake til sine hjem. Det begynner altså å bli et betydelig antall fordrevne og flyktninger som har kunnet vende hjem på grunn av seirene over terroristene og deres bakmenn.

Libanon har tatt imot en million syriske flyktninger og både myndighetene og flyktningene er opptatte av at de endelig skal kunne vende hjem. Foreløpig kommer de i hundretalls om gangen, men de kommer jevnt og trutt.

Russland har bygd opp et mottaksapparat for å ta imot syriske flyktninger som vender hjem. Alexander Lavrentyev, som er Russlands utsending til Syria sier at de har kapasitet til å ta imot 890.000 flyktninger fra Libanon, 300.000 fra Tyrkia og 200.000 fra Europa.

Det underlige, eller kanskje ikke fullt så underlige, er at vestlige medier og politikere som i 2015 sa at de var så opptatt av syriske flyktninger ikke viser noen form for begeistring for at de fordrevne menneskene endelig kan vende hjem igjen. Både Norsk flyktningråd, CARE International og Jan Egeland har advart mot en rask retur av flyktningene. Ingen av dem har hjulpet til med å legge til rette for returer.

Årsaken til denne manglende vestlige entusiasmen er åpenbar. Det å drive millioner på flukt har vært en del av strategien. Det å tømme landet for så mange mennesker som mulig og særlig det å tappe det for kvalifisert arbeidskraft og eksperter har vært en del av strategien om å ødelegge Syria mest mulig, slik det egyptiske økonomen Samir Amin pekte på allerede i 2012.

 

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMacron: EU trenger et nytt strategisk forhold til Russland
Neste artikkelMobiliserer på identitet, ikke på klasse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).