Macron: EU trenger et nytt strategisk forhold til Russland

0

Den franske presidenten Emmanuel Macron tar til orde for at EU må modernisere sitt forhold til Russland og skape «nye strategiske forbindelser». Macron sa under en pressekonferanse i Helsinki at Europa må forsvare sine egne strategiske interesser og at EU ikke lenger kunne være avhengig av USA på samme måte som før.

«Det er i vår interesse at EU skal ha et strategisk forhold til Tyrkia og Russland som kan bringe stabilitet og som i det lange løp vil gi styrke og samhold,» sa den franske presidenten.

Donald Trump har trukket USAs forhold til NATO i tvil og han har innledet en handelskrig som også rammer europeiske interesser i høy grad, så Macrons uttalelser er et uttrykk for virkelige, grunnleggende motsetninger mellom USA og EU. Macron sa at EUs forhold til Russland må «oppdateres»:

«Når det gjelder saker som angår cybersikkerhet, forsvar, strategiske forbindelser, så kan vi se for oss omrisset av et nytt forhold mellom Russland og EU  … som bidrar til stabilitet i hele regionen.»

Macron er en sterk tilhenger av å skape «en militær dimensjon i Europa», eller på norsk: skape en EU-hær, så uttalelsene må også sees i det perspektivet. Men at Frankrike og fransk økonomi har lidd under de amerikanske sanksjonene mot Russland kan det ikke være noen tvil om, og det er jo nokså åpenbert at NATO nå slår sprekker raskere enn berghammeren Mannen.

Forrige artikkelLabour kapitulerte for sionistisk press
Neste artikkelSyria: 600.000 internt fordrevne har vendt hjem til Deir Ezzor på ett år
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).