Kvelningen av nettet og den strake veien til det uinnskrenkede diktaturet

0

Nylig ble det høyreorienterte nettstedet Infowars, som ledes av Alex Jones, slettet fra Facebook, YouTube (som eies av Google), Apple, Spotify og Pinterest i svært rask rekkefølge. En del ukloke og svært kortsynte mennesker på venstresida syntes kanskje dette var greit, eller kanskje de til og med frydet seg over det, siden Jones er en reaksjonær sjarlatan som blander desinformasjon med fakta og har gjort seg søkkrik på det.

Det er en meget farlig tankegang, for ved å sympatisere med, eller til og med støtte, at de rikeste multinasjonale selskapene i verden oppkaster seg til politiske sensurinstaner er å gi støtte til kapitalens uinnskrenkede diktatur.

Denne moderne versjonen av middelalderens inkvisisjon har nå begynt å renske internettet for alt og alle som kan være et problem for deres maktutøvelse. Først tar de Alex Jones. Venstresida synes det er greit, for de er ikke på hans lag. Det neste blir folk som Eva Bartlett, som har fått sin konto på Facebook slettet, siden hun er en av verdens fremste kritikere av krigen mot Syria. Venstresida ser en annen vei, fordi den ikke egentlig er så opptatt av krigen mot Syria. Og slik fortsetter det. Og så kommer de for venstresida, men da er det ingen igjen til å protestere. Er det virkelig så vanskelig å begripe?

Det neste den globale kapitalismens aktører vil gjøre er å gå etter banken din, jobben din, betalingskortet ditt, barnehageplassen til unga dine. Paranoia? Dessverre ikke.

Vi har en stygg sak nå. Den modige og frittalende Kari Jaquesson har begynt å grave i transbevegelsen og transfenomenet, og det har ført til at hun har ertet på seg en del folk. Dette skriver hun om her. Her er det altså Nettavisen som bryter alle journalistiske prinsipper for å sette henne på heksebålet. Og hva skjer så?

Jaquesson jobber med helsereiser og yogaturer og hun hadde avtalt en slik tur med Apollo. Men slik blir det ikke. Kari Jaquesson skriver:

«Jeg er engasjert av Apollo for å lede reiser med trening. Jeg har en reise til Kypros i slutten av oOktober. Apollo samarbeider med Aftenposten og har laget en annonseserie som retter seg mot Aftenpostens abonnenter. Mediablikk la ut bilde av annonsene på Twitter med teksten «Nå kan Aftenpostens lesere bli med nettrollet @KariJaquesson på skjønnhetsdronningen Afrodites øy.» Fire timer senere skriver Aftenposten : «Dette er en tur arrangert av en av våre partnere, som vi takket ja til å promotere til våre abonnenter. Det er ikke en tur i regi av Aftenposten. Basert på tilbakemeldinger fra abonnenter, har vi valgt å gå gjennom tilbudet på nytt og fjerne det fra nettsidene våre.» I dag fikk jeg telefon fra Apollo om at de fjerner reisen min fra sine nettsteder.»

Skjermdump av ei melding fra Apollo. Her ser man hvordan «safe spaces» brukes som argument for sensur og yrkesforbud.

To indre og vekk med’n. Organiserte kampanjer av denne typen kan ta fra deg jobben på et øyeblikk. Er du først merket som lovlig vilt, er det knapt noe de ikke kan gjøre. De kan gå på banken din, så plutselig en dag virker ikke bankkortet ditt og lånet ditt blir sagt opp.

I dette tilfellet er det jo ikke storkapitalen som har aksjonert, men mest sannsynlig en liten gruppe sensurtilhengere i transemiljøet. Men store medieaktører som Aftenposten lar etiske og journalistiske prinsipper fare og lar seg bruke i slike kampanjer. Og slike ekstreme grupperinger kan lykkes med det fordi det på forhånd er skapt sympati for det reaksjonære begrepet «safe spaces» der en hvilken som helst gruppe kan kreve beskyttelse mot ting de sjøl definerer som «mikroaggresjon». De kan på denne måten fjerne forelesere, bøker, artikler – og personer.

Dessverre har også deler av venstresida begitt seg inn på denne galeien. Samme Kari Jaquesson ble utsatt for såkalt no-platformingen annen reaksjonær metode som er importert fra USA – da hun skulle snakke om krigen mot Syria på et møte i Rødt i Trondheim.

De som gjorde det bør gå i seg sjøl og innse at bare ved å gi en flik av støtte til denne heksejakta mot meninger og personer, så er de med på å asfaltere den strake veien inn i storkapitalens uinnskrenkede politiske diktatur.

For det bør jo ikke være vanskelig å forestille seg hva Aftenposten og de andre hovedstrømsmediene vil gjøre hvis jaktordren kommer fra Pentagon, NATO eller Atlantic Council.

Forrige artikkelSaudi-Arabia massakrerer titalls av skolebarn – hva sier Norge?
Neste artikkelGoogle sendte alle epostene til journalist Kristinn Hrafnsson til FBI
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).