Saudi-Arabia massakrerer titalls av skolebarn – hva sier Norge?

9
Vår allierte Saudi-Arabia dreper barn i hopetall i Jemen og norske politikere ser en annen vei.

Saudiarabisk flyvåpen angrep en skolebuss i Jemen 9. august 2018. Titalls av mennesker ble drept, deriblant minst 29 skolebarn. Bussen som ble angrepet kjørte i nærheten av et marked i provinsen Saada som var tettpakket av folk. Det internasjonale Røde Kors sier at det sjukehuset de støtter i Saada hadde fått inn likene av 29 barn, alle under 15 år. Sjukehuset hadde også fått inn 48 sårede, deriblant 30 barn.

Massakren på skolebarna er det siste i en serie av angrep på sivile som Saudi-Arabia og deres allierte har utført i Jemen. Dette er en krig som i svært stor grad rettes mot sivile, slik vi tidligere har vist en lang rekke ganger. Dette er en krig som uten tvil er en forbrytelse mot menneskeheten og der det begås krigsforbrytelser i stor skala regelmessig.

Les om krigen i Jemen på steigan.no.

Eneherskerdømmet i Riyadh kan begå slike uhyrlige forbrytelser fordi de har full støtte fra USA og andre vestlige land. Talsperson for USAs utenriksdepartement, Heather Nauert, nektet å ta avstand fra angrepet og sa at USA ville avvente en undersøkelse utført av Saudi-Arabia før hun kommenterte det videre. Hun ville ikke kreve noen uavhengig undersøkelse. Se pressekonferansen her.

Foto av den bombede skolebussen fra al-Masirah TV. Det finnes også hjerteskjærende bilder av de drepte barna, men vi vegrer oss for å publisere dem.

Dette viser det absolutte hykleriet i USAs påståtte omtanke for menneskerettighetene. USA har ingen problemer med å true med krig mot Syria når provokatører som White Helmets arrangerer noe som skal se ut som et angrep på sivile. Men når USAs svært nære allierte Saudi-Arabia beviselig massakrerer skolebarn i hopetall, er det ingen fordømmelser å spore, ingen trusler og ikke en gang noen krav om internasjonal granskning. Nå er det massemorderne sjøl som skal få «undersøke» sine egne handlinger.

Vi har ikke klart å registrere noen fordømmelser fra noen vestlige ledere. De er alle medskyldige i Saudi-Arabias forbrytelser. De støtter denne krigen mot det fattige Jemen der bortimot 20 millioner mennesker lever i en akutt humanitær krise – uten at disse menneskevennene i vestlige regjeringer bryr seg det minste.

Et barn berges ut av ruinene etter saudiarabisk bombing av Sanaa, men fordømmelsene fra Solberg-regimet lar vente på seg.

Hva mener Erna Solberg og Ine Eriksen Søreide? De har foreløpig ikke sagt noe. De burde grilles. Men vil mediene gjøre det? Tullpratet om Per Sandbergs reise til Iran kan de holde på med i dagevis, men når et av verdens absolutt verste regimer massakrerer barn, ser de en annen vei.

Pressa vil sikkert ikke plage Solberg eller Søreide med dette, men vi har forhåpninger til at Rødts Bjørnar Moxnes ikke vil la dem dø i synden. Grill dem, Bjørnar!

Vi vet allerede hvordan mediene prioriterer dette. Kl 06.00 fredag 10. august var det ikke spor av nyheter om massakren å se på nettsidene til VG, NRK, Dagbladet, Dagsavisen eller Aftenposten. De biter ikke handa som mater dem.

Derimot har russiske RT.com saka på topp, det samme har al-Jazeera  og Middle East Eye. BBC har saka på forsida av sine nettsider, men presentert på knappest mulig måte og uten politiske kommentarer.

Al-Jazeera meldte dessuten for et par dager siden at Saudi-Arabia har inngått en avtale med al-Qaida og rekruttert hundrevis av deres jihadister til krigen i Jemen. Heller ikke dette er kommentert, for ikke å si fordømt, i vestlige hovedsteder eller i vestlige medier. At Vesten fører en «krig mot terror»? Vær så snill – fortell mer troverdige eventyr. Vi er allierte med de verste terroristene i verden, og enhver som følger med med et halvt øye burde vite dette.

 

 

Les:

Saudi-Arabia utsletter bevisst Jemens kulturarv

Saudi-Arabia bombet bryllup i Jemen: 88 drept

Destruktionen av Jemen — En krigsförbrytelse under beskydd av FN:s Säkerhetsråd

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Hvis USA kritiserer åpent Saudi Arabia kan det nok tenkes at også Norge vil kritisere Saudi Arabia. Og at Norge da også vil kunne støtte Canadas protest mot arrestering av kvinne-aktivister (det kan være en fordel at oljeland slik som Canada og Norge leder an i en slik kritikk, land som er mindre avhengig av olje fra Saudi Arabia). Saken kan kanskje også være en vekker for mange. Hadde Iran eller Russland gjort noe lignende som Saudi Arabia hadde det nok haglet med kritikk fra norske myndigheter.

 2. Avatar for baluba baluba says:

  Problemet er, som det påpekes i artikkelen, at vi ikke lenger har noe vi skulle ha sagt. USA bestemmer alt i utenrikspolitikken. Hva skulle vår eminente kronprins ha sagt som var med og fikk til avtalene med Saudi? Han hadde nok følt seg utilpass. Hva med å spørre ham om bombingen var ok? Det er nikkedukker og hva passer egentlig bedre enn å kalle dem Tei?

 3. Avatar for Frimann Frimann says:

  Det er kanskje verdt å legge til at Saudi Arabia er med i FNs Menneskerettighetsråd. Hva sier dette om FN? Hva sier dette om Menneskerettighetsrådet?

 4. Norge er uoffisielt underlagt USA når det gjelder utenrikspolitikk, så Norge avventer vel hva USA sier før utenriksdepartementet eventuelt uttaler seg. Saudi Arabia kjøper også militær materiell fra Norge, for over 41 millioner så langt, og en kan jo ikke kritisere noen som kan bli en storkunde etterhvert…

  Saudi Arabias innkjøp av Norsk militærmateriell viser jo en formidabel økning fra 2016 til 2017, øker innkjøpene fremover med samme tendens, så ser vel regjeringen igjennom fingrene med hva som skjer i Jemen så lenge de kan. Men det skal ikke norsk presse gjøre, for dette er rett og slett folkemord på et nesten forsvarsløst folk.

 5. FN er Pro-Israel og ga Pol Pots bande sete som representanter for Kambodsja tidlig på 90-tallet. Tror ikke man bør regne dem som legitime mennneskerettighetsforkjempere.

  At Saudi-Arabia er en av Norges store kunder innenfor våpenhandel er også en grunn til regjeringens taushet nå for tiden.

  I mars ble det tatt opp under en muntlig spørretime på Stortinget:

  [12:19:34] Christian Tybring-Gjedde(Frp) starter med en langt innlegg som inneholder klassiske forutsigbare påskudd:

  _

  “Skal Norge kunne konkurrere seg til leveranser av komponenter og delsystemer til større internasjonale utviklingsprosjekter, sier det seg selv at norske myndigheter ikke kan stille eksportkontrollerende særkrav. Til tross for gjentatte, inngående forklaringer på hvorfor det ikke vil være forsvarsindustrielt mulig, fortsetter flere partier å fremme forslag om ulike former for innføring av sluttbrukererklæring. Jeg vil derfor gjenta årsaken til at innføring av en slik erklæring vil være dolkestøtet for norsk forsvarsindustri. «Dolk» er kanskje et interessant ord i denne sammenhengen, men det bør det ikke være.”

  _

  Og:

  "At forsvarsindustrien evner å utvikle, produsere og selge høyteknologi, er noe vi alle drar nytte av. Norge har derfor et godt og balansert eksportregelverk som gjør det mulig å konkurrere på samme vilkår som våre konkurrenter og samarbeidsland. På denne måten gjør vi Norge og NATO sterkere og mer sammensveiset. Norsk forsvarsindustri er høyteknologisk og konkurransekraftig og er en ledende industri for utvikling av flerbruksteknologi i Norge. "

  Kort sagt : Stans av våpeneksport betyr tilsynelatende mangel på arbeidsplasser men i realiteten mangel på kapital hos storkaksene.

  Dette minner veldig mye om da Indonesias paramilitær brutalt okkuperte Øst-Timor fra 1975-1999 med full våpenstøtte fra USA/England for å tilrane seg olje. Hver gang det Britiske parlamentet ble konfrontert om de Indonesiske okkupanters massakrering av Timoresere med bombefly kjøpt av deres forsvarsindustri brukte de samme retorikk som Trybring-Gjedde og regjeringen her.

  Senere er det Audun Lysbakken som leder an den største grillingen [12:54:07]. Han påpeker at Frps standpunkter mot Islam ikke er forenlig med at Sharia-regimene har mottatt norske våpen:

  “Sånt salg som vi diskuterer her i dag, innebærer legitimering av de regimene som Norge selger til. Men motstanden mot reaksjonært religiøst diktatur er visst ikke så viktig lenger, når den stilles opp mot direktører og aksjonærer i våpenselskapenes mulighet til litt ekstra profitt.”

  Senere blir Ine Eriksen Søreide(H) blir spurt ut av Petter Eide(Sv) og Bjørnar Moxnes(Rødt)[[13:25:26]-[1:35:51]. Begge konfronterer henne om feilnformasjonen hun leverte angående eksportstans. Hun forsøker å avlede debatten med tåkeprat ved å påstå at de blander sammen saker og at det er lite sannsynlig at norske våpen brukes i Jemen-krigen.

  Christian Tybring-Gjedde blir langt mere hårsår av opposisjonen[13:44:33]:

  “Man vet nesten ikke om man skal le eller gråte av denne debatten. Jeg tror man snakker forbi hverandre. Innledningsvis, til Petter Eide: Jeg tror ikke vi skal basere norsk våpeneksport på meningsmålinger. Det er litt for komplisert til det – selv om seks av ti mener at vi skal slutte å selge våpen, som det ble sagt, til De forente arabiske emirater, UAE. Det synes faktisk også alle i denne salen. Ingen har stått her på denne talerstolen og sagt at vi skal selge det. Men SV forsøker å lage en konflikt som ikke finnes, for å være alene om barmhjertighet og solidaritet”

  Og:

  "Man vil ha strengere våpenkontroll, men man er veldig for gode rammebetingelser for forsvarsindustrien. Det sier alle er veldig viktig. Hvordan har man tenkt å ha strengere våpenkontroll og strengere eksportregelverk enn våre samarbeidsland? Vi har jo samarbeid med EU og andre land i Europa og med NATO om disse spørsmålene. Hvis man vil ha det strengere, blir det altså strengere enn andre. Eller man kan gå til våre allierte og spørre om alle kan bli strengere. Ja vel, så kan vi alle bli strengere. Det kan man forsøke å gjøre, men det vil man sannsynligvis ikke få til. Eller man kan velge å bli strengere alene, men da har man ikke sjans til å opprettholde en forsvarsindustri, for da blir vi ikke konkurransedyktige globalt sett.

  Man kan mene hva man vil om det, men kan man ikke være så ærlig og si at forsvarsindustrien ikke er bra? Her i salen sier mange: Det bombes i Jemen, og barn blir skutt, osv. Ja, selvsagt er det slik i en krig, og det er forferdelig, men man må heller se på realitetene, på hvorfor dette skjer, og om man kan løse dette politisk, gjennom forhandlinger eller på en hvilken som helst måte, ikke blande inn en eksport av våpen som ikke finnes i denne konflikten. Det er helt unødvendig. Det blir ikke fred i Jemen av det."

  _

  Ikke engang en bortskjemt snørrunge ville ha vært så påståelig. Bare dette illustrerer deres patetiske ansvarsfraskrivelse. Under denne debatten kunne opposisjonen ha mer enn gjerne fremlagt hva som er allmenn viten for de som følger med på utenrikspolitikk: Saudi-Arabias tette bånd til IS og Al-Qaida. Sannsynligheten for at norske våpen har havnet hos de gruppene er altså skremmende stor.

  Rettelse:Det er ikke sannnsynlig, det er åpenbart!

  Fordi regjeringen nekter å navngi fremmedmillitsene de trener opp i Irak som tilsynelatenede skulle krige mot IS hvis stiftelse er konsekvensen av Irak-krigen. Terrorgruppen bedriver stedfortrederkrig for å begå coup d’etat mot Assad. Heldigvis er de blitt slått hardt ned av Syrisk motstand. Håper at motstanden i Jemen er sterk nok

 6. Slik norsk offisiell politikk bedrives - i det Norske Folks navn - gjør den oss alle og til ‘medskyldige’.

  Det synes som det norske folk ikke har den minste forståelse for hvilken makt det i virkeligheten utgjør.

  • Det samme kan vel sies om enhver saueflokk av noe størrelse . . . . . .
 7. Oivind_Aas

  <<At forsvarsindustrien evner å utvikle, produsere og selge høyteknologi, er noe vi alle drar nytte av.>> - C.T. Gjedde . . . . . .

  (Fra: “Iron Mountain Blueprint to Tyranny Full Documentary” - youtube)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.