Syria: Media på tiltalebenken og no-platforming.

5
Damaskus april 2018 Foto: Kari Jaquesson
Kari Angelique Jaquesson

Av Kari Angelique Jaquesson.

Jeg har blitt invitert som innleder og debattant av et lokallag i partiet Rødt som avholder seminaret «Hva skal vi mene om krigen i Syria?». Det foregår 11.juni på Litteraturhuset i Trondheim. Dette har falt flere tungt for brystet og det er  lange diskusjoner på flere Facebookvegger med de mest fantasifulle «argumenter» for hvorfor jeg bør utestenges. Én person meldte seg ut av partiet i protest. Andre bruker diverse teknikker som «guilt by association»,  og ren løgn for å presse arrangørene slik at jeg ikke skal få snakke.

En må spørre seg: «Hva er det de er så redde for»?
Om det de innbiller seg at  jeg kommer til å si er så kontroversielt eller galt må det da være en smal sak å møte opp og argumentere mot?

Hva skal vi mene om krigen i Syria?

Det er verdt å merke seg at de som hisser seg opp ikke har utvist noen kunnskap om krisen i Syria, snarer tvert imot. Det er omtrent like mange som forsvarer invitasjonen og som også har lest det jeg har skrevet om Syria. 

Men oppfordring til drap er visst «innafor»
En av de som krever at jeg skal utestenges fra å snakke er Jan Boyer Vindheim som selv har tatt til orde for å bombe presidentboligen i Damaskus. Hvor mange drepte mennesker dét ville medføre er han ikke interessert i å dvele ved. Å oppfordre til drap på både voksne og barn er visst greit så lenge man innbiller seg at man er en av «de gode».

Mediakrig
Kampen om fortellingen er knallhard når kriger skal selges inn. Krigen mot Syria har vært og er fremdeles arena for en av de mest intense mediakrigene noensinne.  Ingen av agressorene hadde trodd at Syrias forsvar og allierte skulle klare å stå imot så lenge og løgnene har blitt mer mer og absurde. At media må granskes og stilles til ansvar er åpenbart. Men dét vil de ha seg frabedt.

Jeg reiste til Syria i april 2017 og april 2018 for å gjøre det reportere skal gjøre: Se selv, snakke med menneskene.

«Media on Trial»
I november var jeg på et veldig solid seminar i London «Media on Trial», arrangert av Frome Stop War der Vanessa Beeley, tidligere ambassadør Peter Ford, Patrick Henningsen, Professor Piers Robinson, Robert Stuart og Professor Tim Hayward holdt innlegg. Arrangementet ble forsøkt stoppet av tilhengere av jihadistene som terroriserer Syria.  De slapp ut stinkbomber,  avbrøt møtet, inntok scenen,  ropte og veivet med terrorist-flagget med de tre røde stjernene. De lyktes ikke å ødelegge. Møtet ble gjennomført og var en stor suksess med presentasjoner som eksponerte de blatante løgnene og propagandateknikkene til mediene.

Årets arrangør ga etter for press
Vanessa Beeley har drevet utstrakt forskning på White Helmets. Vi reiste sammen en del  i Syria i 2017 og jeg har selv sett hvor etterrettelig hun arbeider.
Da hun skulle presentere sin exposé om White Helmets i Swiss Press Club i Genève var det, absurd nok, Reporters Without Borders , altså en organisasjon som skal være forkjempere for en fri presse (!) som gikk inn for å no-platforme henne. Heldigvis lykkes de ikke. Swiss Press Club viste seg å ha ryggrad.

Det er mer enn man kan si om ledelsen på Leeds City Museum. I år skulle arrangementet «Media on Trial» gå av stabelen der, men etter press fra ukjente grupper, valgte museet å avlyse med en temmelig blaut begrunnelse. Det sier sitt at John LeMesurier,  mannen som står bak al-Qaida- affilierte  «White Helmets» var  strålende fornøyd med at arrangementet ble avlyst.
Men det ble ikke avlyst, bare flyttet til et annet sted og gikk av stabelen til utsolgt hus i dag. (se link til sending nederst i artikkelen)

Vanessa Beely på årets «Media on Trial»

Sannheten svir
Det er altså en ny og stadig mer utstrakt strategi å forsøke å utestenge og kneble de som presenterer andre perspektiv enn de «offentlig godkjente» fremfor å argumentere.

Det kan selvsagt bare gi én effekt:

Et uutslettelig inntrykk av at de som forsøker å stanse andre fra å snakke er redd for at sannheten skal komme for en dag og at de selv er budbringere av løgnene som dreper hundretusenvis av mennesker hvert år.

Jeg anbefaler deg virkelig å se denne presentasjonen. Det er flere innlegg, meget lærerike og interessante:

Klikk på bildet og få med deg forelesningene om media og løgnene.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


5 KOMMENTARER

  1. No-platforming, next level:
    Tommy Robinson ble fredag fengslet og idømt 13 måneders fengsel på stedet, etter å ha hatt en fredelig markering. Det ble utstedt et forbud mot å omtale saken, noe som umiddelbart førte til at nyheten ble vasket bort fra nettsidene til de største nyhetsbyråene.

    Robinson har en provoserende stil og blir kalt right-wing av pressen. Mange på venstresiden synes kanskje det er greit at mannen blir buret inn uten lov og dom. Han har jo feil meninger.

  2. På tide at flere på venstresiden står opp for yttringsfriheten. I går Tommy Robinson, i dag Steigen i morgen kan det være hvem som helst av de som ikke sto opp for Tommy Robinson og Steigen.

  3. Slik går det når de etablerte mediene ikke lenger forsøker å tilby uavhengig journalistikk.

    Det som forundrer meg er den nokså allment utbredte berøringsangsten for systemkritikk – og det påfølgende sinnet man gjerne ser når noen våger å stille kritiske spørsmål eller pirke i den offisielle «sannheten» – hos så mange mennesker som strengt tatt burde være alt for oppegående for blind autoritetstro, og som burde tåle en debatt.

  4. Jan Bojer, gitt. Hvem skulle ha trodd det? Jeg kjente han som «ganske grønn» en gang – for 20-ish år siden. Men mdg har jo forlatt ikkevolds-linja, og pusher Al Gore-hoaxen på høytrykk, blant mye annet tøv. Dermed er de bare blitt nok et vassent tilskudd til elitens nyttige idioter.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.